Live: TPB | Dag 6 #1 – Försvaret sågar IFPI

Texten korrigeras och formateras under dagen, för att hinna med att anteckna löpande görs detta inte direkt.

Det har bloggats massa intressant sedan sist, för mycket för att nämna, men den som inte redan varit där bör genast kika in på live.piratpartiet.se där blogginlägg relevanta till rättegången mot The Pirate Bay berörs dagligen.

Nu är klockan 13.oo och vi är igång igen.

  • Några personer ska inte längre höras av åklagarsidan, nämligen Jim Keyzer och John Stenmark. Tobias Andersson ville inte åklagarsidan heller förhöra, men däremot försvaret, om talet som Fredrik Neij höll.
  • Danowsky gör några förtydliganden i formuleringarna i stämningen. Det rör hur torrenttekniken fungerar. Jag förstod inte riktigt poängen, men så vet jag inte vad som stod innan heller.
  • Försvaret med samtliga advokater vill ha mer tid gå igenom materialet som tilldelats dem.
  • Danowsky menar att TPB från start och senare innehållit till majoritet upphovsrättsskyddade verk.
  • Roger Wallace har varit ordförande för Sveriges kompositörer, Wadsted undrar vad han ska uttala sig om och vad som är hans kompetens. Hon tycker inget tyder på att han kan uttala sig om film. (Han är professor och har gjort studier på KTH om fildelningens påverkan på konsumtion bla).

Allt ordföranden ville gå igenom är klart och nu ska första vittnet höras av Danowsky, som biträder åklagaren för musikindustrin.

– Magnus Mårtensson, anställd av IFPI, förhörs av Håkan Roswall.

Mårtensson får berätta att han är juristutbildad och sysslar med antipiratverksamhet hos IFPI där han varit anställd i 15 år. Där har han samlat in bevis som sammanställts av IFPI. Innan sin anställning där pluggade han. På svar från Roswall framgår att han tidigare jobbat med att säkra bevisning över Internet. Mårtensson beskriver hur han laddat ner album och att han därefter konstaterat att låtarna fungerade.

Roswall: Vad var urvalskriteriet?

Mårtensson: det var inte särskilt vetenskapligt, jag tittade på de artister som var populära, i toplistor osv.. internationella och svenska

Lite teknisk förvirring råder, så som präglat hela rättegången, men det framår att Mårtensson via Internet Explorer och programmet Azuerius (numer Vuze, om jag minns rätt).

Rowsall: Mot vilken Internetadress gjorde du uppkopplingen?

Mårtensson: Jag gick till thepiratebay.org. Jag bestämde mig för en artist, sökte efter artisten, jag fick sökresultat i listform och jag kunde välja en fil som va intressant. Jag gick utifrån album och singlar i vissa fall, klickade på länken och kom till en nedladdningssida för den aktuella torrentfilen. Där kan man läsa information om filen, ljudkvalité, låtar och även kommentarer från de som laddat ner. Det finns en länk ‘download this torrent’ och med den initieras nedladdningsprocessen. Jag fick ner en torrentfil och min programvara var ställd så den frågade var jag ville förvara den. Sedan påbörjades nedladdningen.

Roswall: Fick du kontakt med andra fildelare?

Mårtensson: ja, jag fick kontakt med ett antal uppladdare

Roswall: fick du kontakt med en tracker?

Mårtensson: jag dokumenterade vissa fall. I vissa fall lade jag till extrainformation, där framgår en trackeradress till PRQ. Nu är jag ingen bittorrentexpert, men det tog jag som ett bevis för att jag kommunicera med The Pirate Bay.

Roswall: Det finns inte dokumentation för trackerkontakt med varje skiva, kontrollerade du det med varje nedladdning?

Mårtensson: – nej, varje nedladdning gick till på samma sätt, jag var ju på pirate bays webplats, jag utgick ifrån att det var deras tracker jag kommunicerade med

Roswall ber igen att han beskriver hur han dokumenterade nedladdningen, Mårtensson förklarar att han tog skärmdumpar när han påbörjade nedladdningen och när den var klar.

Roswall: kommer du ihåg vilka fonogram du laddade ner?

Mårtensson: – ja, jag minns ett antal – lena philipsson, beatels, the rasmus, david bowie

RoswalL: vad hände med dokumentationen?

Mårtensson:- bevisinsamlingen påbörjades v9 2006 på måndagen, 27-28 feb, 3mars sammanställdes allt i en anmälan.

Roswall: det lämnades till polisen sen?

Mårtensson:- det skickades till dig

Mårtensson beskriver att när han avslutat fildelningen hade han albumet i sin helhet, eller singeln när så var fallet. Han kontrollerade att han kunde lyssna på dem. Vissa filer var direkt i uppspelninsbart format, andra var .rar:ade och en del var i .ogg-format och behövde en plugin för att kunna spelas i Winamp.

Roswall: hur var kvalitén?

Mårtensson: – det var bra kvalité

– Advokat Nilsson, Fredik Neijs advokat forts.

Neijs advokat ifrågasätter Mårtenssons tekniska utbildning och det framgår att Mårtensson inte har någon datateknisk utbildning och heller inte är någon expert på bittorrentekniken. Han säger också själv att anledningen till att han fick uppdraget var för att han ansågs kunna representera ‘en normal användare’.

Mårtensson bekräftar att det var topsäljlistor han utgick ifrån när han valde ut dem han skulle ladda ner, utom i fallet David Bowie som han helt enkelt hittade under ‘recent torrents’.

Advokaten: Det finns en uppladdare av en torrentfil, kan du överhuvudtaget uttala dig om torrentfilerna du laddat ner, pekar på användaren?

Mårtensson: Du undrar om jag vet att jag kommunicerar med uppladdaren? Det vet jag först när den [verket] är nedladdad och jag ser att den funkar. Man [uppladdarna] kan ha hela, eller delar av filen.

Advokaten: Kan man på skärmdumparna se att du får någon del från den som laddat upp torrentfilen?

Mårtensson: Det kan jag inte uttala mig om.

Advokaten: Kan du se att nån som funnits i svärmen, var dom kommer ifrån?

Mårtensson: Nationalitet?

Advokaten: Hur har dom letts in i svärmen? Hur har dom blivit ‘seeders’ eller ‘leechers’?

Mårtensson förklarar att det vet han inte, hans uppdrag var att helt enkelt gå in och påbörja nedladdning, inte att göra en teknisk utredning. Advokaten understryker att Mårtensson alltså inte kan uttala sig om detta och det bekräftar Mårtensson.

– Gottfrid Svartholm Warg frågar ut

Svartholm: Trackeradressen framgår av skärmdumpar, det tar du som garanti för att du kommunicerar med PRQs tracker?

Mårtensson: Ja.

Svartholm: Var DHT avstängt?

Mårtensson: Nej.

Svartholm: Du vet inte att du kommunicerat med trackern?

Mårtensson: Är det en fråga? Jag har sett att trackern fanns med.

Svartholm: Så du vet inte om trackern använts?

Mårtensson: Jag påstår inte det, jag har tagit att den står där som ett tecken på att jag kommunicerat.

Svartholm: Men du vet inte om den används?

Mårtensson: Som jag säger, jag kan inte uttrycka det tydligare.

Svartholm: Du har laddat ner ‘fonogram’ som det så fint heter – har du granskat att alla är vad dom utger sig för att vara?

Mårtensson: Ja, de jag laddat hem är dem, jag har lyssnat på dem.

Svartholm: Hela låtarna?

*Mårtensson tvekar

Mårtensson: Jag har lyssnat igenom låtarna..

Svartholm: Hela?

Mårtensson: ..Ja

– Altin (Peter Sundes advokat)

Advokaten börjar med frågan om vad Mårtensson syftade på när han sade att han inte ‘gjort det vetenskapligt’. Mårtensson förklarar att han syftade på urvalet av artister. Att han valde utifrån topplistor, inte en lista av specifika artister. Sedan framgår att uppgifterna för hur han skulle gå tillväga med processen togs fram av ett team av anställda från IFPI. Artisterna valde han själv.

– Advokat Samuelsson forts.

Advokaten börjar med att specificera datumet

du har satt dig  vid en dator, gått till tpbs hemsida, sen har du t.ex. sökt ner robin williams intensive care, 21 mars 2006, då har du gjort ett experimentet? du kommer ihåg det? – ja, artisten

det var den dagendu suttit där? – det kan jag inte svara på, när vet jag inte, men mellan måndag — torsdag.

så du har tpb framför dig, du söker i sökrutan på robin williams, får ett antal träffar, du har valt filen med ‘intensive care’ på, du klickar på ‘ladda ner torrent-fil’, du använder azeurius, är det fildelningsprogramvaran? – ja, det är prorammet för att ladda ner filerna

är det programmet från tpb? – nej, det är från programföretagets hemsida

så i din dator har du ett fullbortat dataprogram för fildelning som du hämtat fårn en annan sida? – ja det är riktigt

när du klickar på ‘ladda ner’ så görs fildelningen av fildelningsprogrammet av azeurius? – jag måste starta upp fildelningen med programmet, finns säkert andras om vet mer, men en normal användare kan inte påbörja en nedladdning automatiskt, jag går till en plats som tillahandahålls hos tpb

men den filen kan hämtas hos google? – jag har aldrig gjort det via google, så jag kan inte uttala mig om det

är du bekant med att det finns på olika fildelninstjänster? – svar ja

vet du inte att om du klickar på en torrentfil via t.ex. google kan hitta samma torrentfil och ladda ner med samma programvara? – jag kan inte svara på google, vi har inte haft problem med google, vi har agerat mot dem som..

Är det ditt besked, att du som jobbat på ifpi i 15 år och är jurist, inte vet om andra fildelningstjänster där man kan ladda ner – det finns andra fildelningstjänster, google vet jag inte

så ni vet inte att det förekommer på google på din arbetsplats? – det vet jag inte, det vill ajg inte spekulera om

men du vet att det finns på andra websidor – ja, det har jg svarat på

kan du ange? – btjunkie t.ex.

om du gått in där och hittat samma torrent hade programmet gått igång på samma sätt? – ja absolut

Vet du hur många fildelningstjänster det finns? – Fildelning, nej det vet jag inte

fildelningstjänster fildelar väl vilken fil som helst? – det är riktigt

när du satt igång att fildela, vad har du på din skärm då? är det fidlelningsprogrammet? – ja, det visar mitt fönster där man ser pågående nedladdning över, och under torrentfilen när den är nedladdad färdig

befinner du dig då på tpb eller i fildelningsprogrammet? – nej i fildelningsprogrammet

*mårtensson får bevismaterial av advokaten

kommer sidan från tpb? har du skrivit ut dne? – ja jag har varit på deras webbplats

där ser man detaljer för torrenfilen, där ser man att det står ‘uploaded 13 feb 2006, av russiananorak, har du tagit kontakt med russiananorak? – nej

inga försök? – nej

inte din arbetsgivare? – nej

informationen, 13 feb 2006 av nickname russiananorak, hur tolkar du det?- en person som kallar sig det har laddat upp torrentfilen det datumet på TPB

har han fyllt på torrentfilen med ett exemplar av verket – nej, det är torrentfilen

den kan va tom?- tom? nej, själva torrentfilen är uppladdad

men har den som gjorde uppladdningen av torrentfilen, vet du om han använt sin bitklient för att ladda upp exemplar av verket? – det känner jag inte till

när du den 1 mars, på sid 105, har du gjort den utskriften? där str azureus? – ja

den utskriften kommer inte från tpbs hemsida? – nej, från programmet

programmet du laddat ner till din daotr+ – ja

den kan vem som helst ladda ner, den anknyter inte till tpb? – ja, nej

du har precis påbörjat nedladdningen, det str två kompletta källor, två icke kompletta, vad är det?  – jag är ingen bittorrentexpert, men jag skulle säga att det är två som har filen i sin helhet, två som har delar tillgängliggjorda, jag är ingen expert

det finns två datorer där ute nånstans som sänder hela exemplaret, två som sänder delar? – svar ja

de fyra datorerna, har ni gjort något försök att identifiera vilka det är? – nej, det har jag redan sagt, det har vi inte gjort, hela syftet var att hålla mig via tpb och ge mig med det. ingen identifiering har gjorts

de fyra personerna, vet du om de sänder via tpb? – nej det vet jag inte

kan de sända från andra håll i världen? – ingen uppfattning om

*nästa bild tas fram

här skickar du? – alldeles riktigt

det är också nedladdat via azureus hemsida? – inte via hemsida, via klient

13 feb hade du konstaterat att torrentfilen för första gången lades upp på TPB, har du nån uppfattning om hur många gånger den laddats upp dessförinnan, av andra personer på andra webbsidor? – det har jag ingen aning om

det är väl fullt möjligt att den från den 13 feb kommer långt ner i kopieringskedjan, kanske nr 1miljon? – ingen aning

den ursprungliga kopieringen av orginalet, när ägde det rum? – jag förstår inte vad du menar?

jo jag menar att om robbie willias släpper skivan en viss dag, hur många gånger har den kopierats innan den landar i ett exemplar i din dator`- ingen aning

det kan va en miljon gånger? – jag kan inte svara på den frågan

Förhöret slut.