Kan vi byta namn på transsexualism tack?

Varje gång jag säger att ”jag är transsexuell”, så tror folk att jag har en avvikande sexuell läggning. Att det är en turn on för mig att gå runt som tjej, eller nåt liknande. Som nån variant på transvetism, fast ingen riktigt vet skillnaden.

Jag har en avvikande sexuell läggning (eller flera), men det har ingenting med min transsexualism att göra. Jag är sadomasochist och fetischist, förmodligen också en smula hebefil*, fast jag menar ju att det beror på att vi har satt en onaturlig gräns för vad vi ser som sexuell mognad, inte att min sexualitet skulle vara avvikande, ur rent biologiskt perspektiv. Iaf:

Termen ”trans-sexualism” kommer ifrån engelskans ord för kön = sex. Det har ingenting med sexualitet att göra. Varför termen blir totalt missvisande varje gång den används på svenska. Jag eftersöker en bättre term som förklarar att det rör sig om könsidentitetsstörning utan att låta så nedvärderande (”Hej jag är störd” är inte mycket bättre än ”Hej jag är x-sexuell”).

Det är inget fel på att tända på tjejkläder och att framhäva egna feminina drag. Men transsexualism omfattar oerhört mycket mer än sexualiteten. Det handlar om varje vaken stund, om varje interaktion med andra människor, om kärlek, jobb och drömmar. Man är alltid sitt kön, men ens kön är inte allt. Det är dock en fundamental del av ens identitet (iaf de flestas), oavsett hur man definierar sig.

Att få sin könsidentitet reducerad till en sexuell preferens upplevs för de flesta transsexuella som djupt kränkande. Därför är det många av oss som stör oss så grovt på att blandas ihop med transvestiter.

Så, vad kan vi kalla oss istället? Genderdysmorfiker? Det låter som nåt ur en fantasynovell tycker jag, men det ger mer associationer till trekkies än stringtrosor och kukar. Är det ett steg framåt? ;P

Jag tar gärna emot förslag! Är urless på att behöva förklara det som för mig blivit självklart – min läggning och min könsidentitet har inget med varann att göra.

*Jag tände på kurviga tjejer i min klass i slutet av mellanstadiet och högstadiet och det gör jag fortfarande. De flesta 13-14åringar är inte särskilt kurviga dock, så det är oftare jag tänder på 18+åringar, även om jag då fortf. i teorin skulle kunna kallas hebefil eftersom jag inte politiskt korrekt förnekar mina instinkter så fort åldern blir olovlig på individen.

 • steehle

  Gender dysphoria är ju ett vedertaget uttryck på engelska, som inte till 100% är synonymt med transsexualism, men ändå. Så genderdysfori/könsdysfori borde ju inte vara helt fel att använda. För mig har ”jag är född i fel kön” fungerat rätt bra, men det är ju ingen term. :)
  .-= steehle´s last blog ..Helgen… =-.

 • Alexandra: Dysforisk är det kanske ja. Det lät inte lika coolt. Men mindre trekkievarning också. ;D

  Genderdysforisk, Genderdysfori. Man kan ju börja med att använda dem ihop med transsexualism. :)

 • rain

  fast transvetism är ju inte heller någon läggning, men jag håller med dej. tycker också att man borde ta bort T:et ur HBT för att slippa dumma frågor och förvirrningar.

 • rain: det beror på hur man definierar läggning. Juridiskt, nej, men sexologiskt jo.

 • yawn

  Min brorsa har varje gång jag använt ordet transsexuell rättat mig och sagt ”Det heter transperson, det har inget med sexualitet att göra”, varefter jag påpekat att alla transsexuella jag känner kallar sig för transsexuella, och refererat till dig, men det går visst inte längre, då… :P Men ”transperson” fungerar väl bra? 55000 hits på Google.

 • yawn

  Hmm. Tar tillbaka det; transperson var visst ett bredare begrepp.

 • yawn: Ja, transperson innefattar alla som har nån knepighet som gör att de avviker från normen vad gäller sina könsuttryck typ.

 • Transvestism har inget med sexuell läggning att göra. Fetishtisk tranvestism har, men inte när det är enbart tranvestism – som dessutom är det vanligaste. Det handlar om ett emotionellt behov av att ibland försöka vara som det motsatta könet.

  Vill du nödvändigtvis ersätta transsexuell så skulle säkert transgender fungera acceptabelt.
  .-= Lisa Olsson´s last blog ..Fler böcker =-.

 • Alexandra

  Borde det inte vara genderdysforisk eller könsdysforisk? Problemet med att hitta ett nytt ord är att ingen kommer veta vad du menar, å andra sidan hellre behöva förklara sig varje gång än att folk gör felaktiga antaganden antar jag.
  .-= Alexandra´s last blog ..Base64 encoding (C++ & Python & Java) =-.

 • Lisa Olsson: Det är iförsej sant, men ska man utgå ifrån QX så verkar det vara raktigenom sexuellt oavsett hur man definierar det. :P

  Men transgender gör att det låter som vi har med transor att göra, vilket inte alls ger några bättre associationer än transsexuell. Jag vill ha ett ord utan ‘trans’ och utan ‘sex’.

 • Allt på QX har med sex att göra, inte konstigt jag inte varit online på över en månad. :)

  Själv har jag svårt att se den absoluta skillnad mellan transvetism och transsexualism som vissa ser. Men jag förstår att du vill ha bort båda orden för att slippa alla fördommar som florerar.
  Könsidentitesstörning, eller kanske könsidentitetsdysfori är bättre.
  .-= Lisa Olsson´s last blog ..Fler böcker =-.

 • Lisa Olsson: ”könsidentitetsdysfori” är okej, så slipper vi ”störning” som sagt. Och folk förstår inte dysfori så då kan man förklara termen och vad det betyder. Jättebra! ^^

 • steehle: Fast jag gillar ha en medicinsk term, det ger auktoritet. Säger man född i fel kön kan de få för sig att man bara är knäpp i huvudet (när de som många inte tror det finns en sån sjukdom).

 • Kattsand

  Jag tycker inte det är någon idé att använda ordet transsexuell alls, det är bättre att förklara hur man känner istället, så fort man säger ordet ”transsexuell” så går det inte att förklara vad det är, då tror folk bara att det handlar om sex, vad man än säger sedan.
  Då tycker jag bättre om det thailändska ordet ”kathoey”, eller ”gathöj” om man skall ”stava” det på svenska, det betyder alla MTF som lever som tjejer, oavsett om man gjort någon operation eller inte. Kankse göra låneord av det, kalla det för ”gathöj” på svenska?
  För thailändarna betyder det ordet någon som är som en tjej (på riktigt!), man väntar sig att en gathöj/kathoey skall bete sig som vilken tjej som helst.

 • Det där att det inte är någon idé egentligen att alls använda ordet transsexuell har jag sällan upplevt. I de allra flesta fallen så lyssnar folk och tar till sig när man berättar. Det är ett fåtal som kommenterar i bloggen som vägrar acceptera.

  Vet inte om det är ett storstadsproblem eller inte, men här i den lilla byn där jag bor med vänner i halva Skåne så är det ingen som ens argumenterar emot när jag säger att det inte har med sex att göra. Jag kan inte ens minnas att någon förutsatt det heller.

  Det kan hända att jag haft tur.
  .-= Lisa Olsson´s last blog ..Debatt kring namnlagen =-.

 • Ta och läs kära Hanna; http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=508781
  .-= O. Beroende´s last blog ..två lugna dagar =-.

 • Sandy

  könsidentitetsbesvär?

 • Sandy: Ja, fast besvär är ju lite en underdrift tycker jag. :P Det är inte nåt som går över under helgen. ;P

 • Fredrik Lindholm

  Vad sägs om ”könsförskjutning”? Det thailändska sexualsystemet är alldeles för krångligt för oss.

 • Säger någon ”könsförskjutning” så är min spontana reaktion ”Åh, har du inte könsorganet på rätt plats?”, alternativt ”Åh, har ditt kön flyttat på sig?” :)

 • Fredrik Lindholm

  Det slog mig just. Men jag tycker att det är något att spinna vidare på då det helt enkelt låter både gammeldags och snuskigt på ett bra sätt.

 • Jag tycker lätt genderdysfori är bäst hittills. :P

 • Mattias

  Tankekönsavvikelse?

 • Fredrik Lindholm

  Men vem vet vad ”dysfori” betyder? Mina tankar förs snarast till ”pyrofori”.

 • Robert Stotzky

  Varför behövs det ett namn på det överhuvudtaget? Jag har aldrig känt mig bekväm med att definiera mig själv i termer av bisexuell, homosexuell, transsexuell eller vad det nu må vara, av den anledningen att jag tycker att det faktiskt inte spelar någon roll. Om något så tycker jag att dessa termer bara bidrar till att ge en bild av det hela som något som på ett felaktigt sätt avviker från normen.
  .-= Robert Stotzky´s last blog ..Bloggpaus =-.

 • kuken

  Ehhum. Ord som verkligen skall komma från dig robert…