Hjälp till utsatta författare

Carina Rydberg verkar ha sällskap i sin utsatthet som författare. Jagad av förmodligen större delen av piratsverige, åtminstone om man ska tro henne själv. Det är inte så lätt det här med datorer, därför tänkte jag använda den här forumstråden som utgångspunkt för att konstatera några elementära fakta om datorer, som kan vara bra att känna till, innan man gör bort sig fullständigt i cyberrymden.

Hej. Jag är ny på 99.se men kommer i framtiden att gå in på Mac-datorer och deras program. Vet ni varför? Jo, alla mina antagonister är utbildade på Windows program för PC och jag får inte ha mina dokument ifred för stöld och fildelning. Jag hoppas att få ha dessa ifred med MAC-datorer och deras program? Jag skriver böcker och då är det ju intressant att spionera på mig och knycka förhandskopior och sådant gillar jag inte då jag inte vill ge ut förhandsinformation om det jag skriver. Mvh Cia

Tråden inleds sansat, med en enkel fråga kring den grundläggande datorsäkerheten i Mac resp PC. Det kommer in en serie följdfrågor från andra forumsmedlemmar om vad det eg. är Cia söker och vilka problem hon haft. Samt ett konstaterande att det enda riktigt 100% säkra sättet att inte få något knyckt är att skriva på gammeldags skrivmaskin och stoppa pappren i ett kassaskåp.

Sedan fortsätter det med ett uppföljande svar från Cia:

Hej igen och tack för råd. Jag kommer att försöka med alla de tips jag fått i detta. Har ni flera tips på hur jag skall skydda en dator nu när ni vet hur de gör? Vad skall jag köpa för nya prylar och program för att slippa detta?

MAC. Varför det är bra med en MAC är för att tryckerierna vill ha skriften på detta för att enkelt producera och trycka. Men om det finns bättre skyddsprogram till Windows så får jag kosta på att de trycks från detta program om det inte finns ett likvärdigt på MAC. Det blir bara lite dyrare men går att göra.

Anledningen till detta spionage skall ni få veta på slutet; först vill jag behandla säkerheten. Jag har 2002-2008 varit den mest påpassade personen i Sveriges historia och försökt undkomma att man stjäl mina dokument hela tiden för att få veta vad jag skriver. Man förstör saker runt mig till det man får veta och det gör att jag inte kan fortsätta så i framtiden. Jag vill ha mina böcker ifred tills de kommer ut. Det har inte med paranoia att göra för jag är en ”linslus” och bryr mig inte om vad folk tycker och tänker om mig och inte heller vad man vet om mig men i detta läge är det inte kul att vara påpassad och jag skall nedan relatera hur allt varit i många år då jag inte velat lägga ner så mycket pengar på datorsäkerhet utan använda mina pengar till annat.

Det har hittills varit absolut omöjligt för mig att skriva på min gamla PC, som inte är uppkopplad till internet. Den har bara windows 98, Word för Windows och inget annat. Den har diskettstation och CD. I början då jag skrev på själva datorn var man inne och ändrade i meningarna och absolut säker på det blev jag då jag en dag skrev och meningen ovan flyttade på sig medan jag skrev längre ned. Jag hade märkt så många fel i skriften, som jag aldrig brukar göra och det gjorde att jag visste att man ändrade det jag skrev. Men hur? De personerna, som bråkar med mig, har otrolig datavana och säkerligen de bästa och modernaste programmen att göra bus mot mig med men visst måste det på något sätt gå att skydda sig om jag köper nya prylar?

Av någon anledning då jag skrivit på diskett så har det vid stöld av dokumenten blivit ”filtillståndsfel” och absout omöjligt för mig att komma in i dokumenten igen och fortsätta skriva. Då har jag tvingats skriva om och det är inte alltid lätt att komma tillbaka till alla fina tankegångar jag lagt upp och skrivit om. Idag har jag från 2002-2006 ca 50 stycken disketter, som är på detta sätt obrukbara trots att jag brukat skriva på massor med andra datorer hos goda vänner och på biblioteken.

2007 fick jag till skänks en gammal dator till och inte heller den är uppkopplad mot internet. Den gör dock inte att det blir ”filtillståndsfel” och förstör för mig på det sättet men man stjäl dokumenten i alla fall och får reda på vad jag skriver. Då går datorn i stå och jag måste starta om den och det jag inte hunnit spara på disketten är borta naturligtvis. Det lämnar efter sig WRL 001 och det kan jag inte öppna utan brukar sätta datum på en mapp och lägga det i mappen och flytta denna mapp till en särskild diskett så att jag har det kvar. 8 sådana disketter fullbelamrade med detta har jag idag sedan 2007 och jag skriver inte alla dagar. Denna dator har också Windows 98 men det är en kille med bättre kunskaper än mig i pogramhänseende som haft den. Den har virusprogram men jag tror inte att det är detta som skyddar mig här utan något annat? För även på denna dator har jag nyligen haft ”filtillståndsfel” men bara en gång och det av troligtvis samma spion som brukar vittja min andra dator i mitt hem. Det är flera mil mellan dessa datorer och här har jag troligen varit utsatt av andra också; inte bara den personen och fullt troligt med modernare program att stjäla. Jag har trott att man ägnar sig åt fildelning mot mina dokument men är inte säker?

Mvh Cia

Först och främst, det är jag som fetstilat och kursiverat i texten, för att understryka de fakta och sedan problembeskrivningar som finns i citatet ovan.

Nu ska vi ta och gå igenom några elementära grundfakta när det kommer till datorer. Det här kommer bespara er författare som inte har så stor datorkunnighet från pinsamma uttalanden i det vi yngre kallar ‘gammelmedia’ och det Jan Guillou kallar för ‘riktig media’.

1. En dator som inte är ansluten till Internet går inte att komma åt utifrån, oavsett vilka eventuella spionprogram som skulle kunna tänkas vara installerade på denne. Det kräver fysisk kontakt med datorn för att komma åt innehållet. Misstänker du inte inbrott i hemmet kan du vara tämligen säker på att du inte haft intrång av hackers, vilket för oss till punkt två.

2. Datorer är inte som skrivmaskiner. Det är komplicerade apparater och inte sällan uppstår fel som kan vara till synes fullständigt ologiska. Det är inte svårt att få uppfattningen att datorn har en egen vilja och på ren djävulskap bestämt sig för att sätta hinder ivägen för vad helst man än vill företa sig.

Det beror inte på hackers, troll, Gud eller tomten, det beror på att datorer är skapade av människor och således inte fullkomliga. Det är avancerade maskiner och det är ofrånkomligt att det uppstår konstiga fel ibland.

För att undvika detta, använd modern programvara. Att 2007 använda ett operativsystem som är 10 år gammalt, är inte särskilt klokt om man vill undvika konstiga fel.

3. Disketter är i datorvärlden antika. Utvecklingen i datorvärlden går snabbt. Den skillnad i teknik som finns mellan en diskett och ett modernt USB-minne kan närmast beskrivas som skillnaden mellan stentavlor med kilskrift och en modern bok (för att använda termer ni författare förhoppningsvis förstår).

Disketter slutar fungera när som helst och är tämligen opålitliga för att spara information på. Det beror inte på hackers, troll, Gud eller tomten, utan på att tekniken de är gjorda med helt enkelt är bristfällig. Spar inget viktigt på diskett. Ännu hellre, använd inte disketter alls. Vi lever inte på 80-talet. Det finns bättre teknik att tillgå.

 • h2p

  Värt att förtydliga är att denna Cia.44 inte är Rydberg, utan någon Carin von Zweigbergk (http://libris.kb.se/bib/7452497). Von Zweigbergk anser sig förföljd av någon polis, och är antagligen psykiskt sjuk. Jag tycker inte att vi ska koppla ihop Rydberg med Cia i onödan, det framstår väldigt oärligt.

  h2ps senaste bloggpost..“Please Support The Artists And Delete These Files Within 24 Hours”

 • Dalle

  Tänk på att det är 2009 nu och inte 2007.

 • vitter

  Hahaha, det där var ju rätt underbart!
  Men ja, tror man att hackers stjäl ens text varje gång Windows eller Word får fnatt och sväljer det man skrivit så är man nog minst gravt paranoid och har helt klart problem med annat än att inte förstå hur datorer fungerar…

 • Dalle: Det var 2007 i tråden när hon skrev, tydligen.

 • h2p: Tack för förtydligandet. Jag tyckte faktiskt det lät som Rydbergs resonemang annars, hon har ju gjort lika klumpiga uttalanden och visat på ungefär samma tekniska kompetens.

 • Anders Dahnielsson: Oh. My bad. :P

 • Ja jösses… Det där innehåller så många fel att det är omöjligt att bena ut. Men sammanfattningsvis kan man väl säga att bara för att man säger att man inte är paranoid betyder det inte att man inte är det. :) Och det där med att meningar ändrats i ens text tyder på schizofreni. H2P:s inledande kommentar förklarar nog en hel del, och naturligtvis är det synd om en människa som har såna problem (med huvudet, inte med datorn).

  Joshua_Trees senaste bloggpost..Piratpartiets hemliga politik?

 • David

  Cia.44 låter mest som att hon blivit lite paranoid över att hennes dator håller på att gå sönder. En ny dator och följa första svaret i tråden skulle räcka. Men det långa svaret låter så här:

  Mac os är säkrare än, windows. Delvis beror detta på att det grundar sig på BSD. Till stor del beror det på att det är en mindre använd plattform och därför inte lika intressant för malware programmerare. Antivirus program behövs bara på windows, däremot finns det i dagsläget utnyttjade säkerhetshål i vissa Adobeprodukter (flash, pdf).
  Om man använder windows är det viktigt att undvika internet explorer och att använda no-scrip gör en dator betydligt säkrare. En brandvägg skadar aldrig, om man vill skydda sig mot medvetna attacker.
  Att installera en minimal version av BSD eller linux och bara lägga till de program man faktiskt behöver skulle också göra datorn mer säker (Adobeprodukterna är exempel på säkerhetshål som inte är operativsystemet). Det skulle också faktiskt kunna innebära att datorn är en skrivmaskin, den är ett modulärt verktyg.

  Allt detta sagt gör hon i dagsläget det säkraste hon kan göra med sin gamla dator: Inte ansluta datorn till internet. Alla stora företag med mycket viktig data och en it-säkerhet värd namnet har backup-kopior ”off-line, off-site”.

  Skulle jag ge henne ett förslag som gör någon skillnad med hennes nuvarande rig, skulle jag säga åt henne att spara sakerna på hårddisken och göra backup-kopior till ett säkrare format än disketter, till exempel ett usb-minne. Om hon tycker sin gamla version av word förlorar hennes information, rekommenderas word 2003 eller open office. Det låter inte som om hon har lätt för att lära sig nya program eller interface. Vill hon ha paranoida säkerhetsbetänkanden utöver detta, rör dem allihop hur inbrottsäkert hennes hus/brandsäkra kassaskåp är.

 • Anders Dahnielson

  En petitess: Kilskrift skrivs på lertavlor, inte stentavlor.

  Anders Dahnielsons senaste bloggpost..SJ vägrar

 • He he.. Kanske dags att läsa på lite om det här med ”data å internätet”? :D

 • smen

  Klart man ska använda gammal programvara, annars kan man ju råka ut för milleniebuggen. Bara att komma på tanken att skapa ett OS med namnet Windows 200…, whoops, höll jag på att sänka internet. Man får tänka sig för innan man skriver :)

  /smen

 • Piratpartiet har hjälpmedel för dem vars tankar blir avlyssnade….
  http://butik.piratpartiet.se/product_info.php?cPath=33&products_id=80

 • E-mannen

  MEN SNÄLLA!! Detta är INTE av Carina Rydberg! Det har redan dementerats av Marcin på Piratbyrån. . Dra inte upp gamla rykten :-/

 • Mollemand

  Prank! But a good one :D

  I would love to be the fly on a wall when a person like this had her first Vista experience *gg*