Gränsen för prostitution

Mare Simone är sexterapeuten som inte är rädd för att få händerna smutsiga, sort to speak. I hennes terapi hjälper hon handgripligen par som har problem med samlivet, genom att själv ha sex med dem.

– Jag tjänar pengar genom att ligga med andras män men jag är absolut inte  prostituerad. ”Surrogatsex” är inte olagligt så länge det är en del av terapin, säger hon till tidningen.

Jag har inga som helst problem med det här. Det låter som det bästa och mest effektiva sättet att hjälpa par som inte själva ”hittar rätt”. Learning by doing s a s. Grejen är väl dock att jag ser ingen som helst principiell skillnad mellan det här och att sälja sex. Precis som jag inte ser den principiella skillnaden mellan prostitution och att få betalt för att ha sex inför kamera i en porrfilmsinspelning. Allt är uppenbart sexuella tjänster som utförs mot betalning. Så varför är det bara de sexuella tjänster som köps för egen njutnings skull som kriminaliseras? Är inte det ett typiskt religiöst resonemang?

Jag tror faktiskt också de flesta håller med mig, om att gränsen för vad som är prostitution är diffus och inkonsekvent. Nu vill jag förstås inte föreslå att man gör lagstiftningen konsekvent och förbjuder sexterapi och porrfilmsinspelning. Det vore ju helt absurt att förbjuda frivilliga affärsöverenskommelser mellan vuxna människor…

Nej, givetvis vill jag att man har en konsekvent liberal lagstiftning där vuxna människors suveränitet över sin egen kropp och sexualitet respekteras. Socialt utslagna och utsatta människor hjälps genom sociala insatser. Inte genom att kriminalisera köp av sexuella tjänster. Men det är typiskt politiker att se ut som de är handlingskraftiga genom att lösa ickeproblem och skapa värre konsekvenser än om de helt enkelt låtit bli handla från första början. Avkriminalisera sexköp nu!

Läs också: Tantrablogg