Den mänskliga irrationella rädslan

Människors rädsla är irrationell och inte grundad på verkliga hot. Vi går på intuition och magkänsla när vi bedömer hot. Vilket kanske funkade bra när vi levde på afrikas savann, men idag är det ett tämligen uselt redskap för att avgöra vad som eg. är hot.

Ta det faktum att den näst vanligaste dödsorsaken är självmord t.ex. Är du rädd att du ska ta livet av dig? Förmodligen inte.

Att dö i en flygplanskrasch är också en försumbar risk, men ändå är det många som är rädda att flyga.

Nu är det risken att dö i infleunsa som är på tapeten och jag kan bara sucka åt eländet.

So what om det har dött några hundra personer? Det dör fler människor i vanlig influensa årligen, enbart i Sverige. Fler dör av värmeslag. Det dör flera tusen i trafiken varje år bara i Sverige, är vi hysteriskt rädda och fyller varenda löpsedel med skräckpropaganda för det? Nej knappast.

Kan inte skiten gå över så det kommer lite mer intressanta medianyheter än hur många fattiga mexikanare som har dött i snuva i en av världens mest tätbefolkade städer?

 • Richard

  Du som gillar TED

  Dan Gilberts föreläsning från 2005 är på det här ämnet.

 • vitter

  Vänta bara! Snart kommer rubriken ”Svininfluensa – kan vara dold kvinnosjukdom. Testa om du är drabbad!”

 • det absolut värsta med ”svininfluensan” är att den inte är en svininfluensa :P

  ”Det är fel att kalla H1N1-viruset som sprids över världen för en svininfluensa, anser Världsorganisationen för djurhälsa (OIE). Viruset innehåller även genetiska komponenter från fåglar och människor och ännu har inga grisar hittats smittade. OIE förespråkar namnet nordamerikanska influensan.”

  sphrs senaste bloggpost..<~Slyerink> gubben på tåget idag var…

 • Staffan

  Som jag har förstått det är grejen med svininfluensan att den visar upp en hel del likheter med spanska sjukan som slog till 1918 och hade ihjäl någonstans mellan 20 och 100 miljoner totalt. Än är det inte krisläge, men det är helt klart något som berörda myndigheter får hålla ögonen på.

 • Supersmurfen

  Självmord är inte den näst vanligaste dödsorsaken, faktum är att det är ganska ovanligt att dö i självmord. Unga till medelålders kvinnor är det den näst vanligaste dödsorsaken efter cancer och för män i samma ålderskategori den vanligaste men den vanligaste för alla är hjärt- och kärlsjukdomar följt av cancer. Har inga källor annat en mitt huvud just nu, men du kan gärna motbevisa mig. Ska jag var petig så dör det inte flera tusen i trafiken, tror det är runt 500. Hursomhelst så har du rätt i att det finns irrationell rädsla och panikbeteende för det som inte är så farligt. Sen är det ju så att livet i sig har en 100 % mortalitet.

  Supersmurfens senaste bloggpost..Veckans Realizt!

 • Har du läst Bruce Scheiers bok ”Beyond Fear”, han skriver ungefär samma sak som du gör i den nämligen (eller var det i någon av hans andra böcker?).
  Hans Psychology of Security för ungefär samma resonemang.

  Martin a.k.a. Otygs senaste bloggpost..Om de inte lyder skärper industrin lagen.

 • Richard: Tack, ska genast leta upp! :D

 • Supersmurfen: Det stämmer förmodligen. Jag tror jag blandade ihop, självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna för personer under typ 30 eller nåt sånt. För äldre personer är andra dödsorsaker vanligare.

 • Svempa

  Självmord, då som konsekvens av obehandlad eller otillräckligt behandlad depression, är DEN vanligaste dödsorsaken hos människor under 30, om jag minns rätt. Folk under 30 dör liksom inte så ofta…

  Också på ett ungefär: 1300-1500 självmord/år i Sverige. 800 trafikdödsfall. INGA dödsfall relaterade till terrorism sedan 70-talet…

  Rubriken jag vill se är ”Så kan du gå ned i vikt med svininfluensan”. Förmodligen på Excessen.

 • Jonas

  Det är ju bara personer som anser att deras beslut inte är rationella eller befarar att de lätt byter inställning i frågor som bör ha rationell anledning att vara rädd för självmord. Hur många som hör hemma i denna kategori borde väl därför vara mer relevant än hur många som faktiskt tar livet av sig?