Centerpartiet är inte ett liberalt alternativ

Det finns en enda centerpartist jag har någon som helst förtroende för idag och det är Hanna Wagenius. Jag hoppas hon kommer in i riksdagen i valet 2010, för just nu finns det bara en ensam liberal i riksdagen och det är Camilla Lindberg. En enda, som oförtrutet stått upp för sina ideal även när det blåst.

Så nu när Annie Johansson och Fredrick Federley på Newsmill vill försöka framstå som det liberala alternativet igen ekar det oerhört ihålligt för mig och andra som minns FRA-omröstningen som om det var igår.

Inför valet 2006 var Centerpartiet den tydligaste frihetliga kraften i svensk politik. De tydliga ställningstagandena för ett fritt näringsliv, öppenhet mot omvärlden och mot statliga övergrepp på den personliga integriteten tvingade alla andra partier att förhålla sig till parti ets budskap. Även om partiet kunde gjort mer av dessa frågor visade valutgången att omorienteringen och den tydliga liberala profilen uppskattades av många väljare, också av sådana som aldrig förr ens övervägt att lägga sin röst på Centerpartiet.

Jag röstade faktiskt på Centerpartiet. Fast 2002, i mitt första val. Anledningen var Fredrick Federley. Han hade varit på vår skola och jag kände att han var den enda politiker som stod nära mina värderingar. Han var liberal. 2006 var det Piratpartiet som tog upp mina frågor. 2010 är det givetvis Piratpartiet igen. Centerpartiet har sålt ut sig och det är trevligt med sympatisörer som Hanna Wagenius i Centern, men när partiledningen piskar och tystar dessa fåtalet liberala röster, så gör det tyvärr ingen nytta.

Om det är viktigare att få dela regeringsmakten med Moderaterna än att driva såhär fundamentalt liberala värden, ja då är inte Centerpartiet i praktiken ett liberalt alternativ. Det närmsta vi kommer är Piratpartiet, som förstått fundamentala liberala värden som informationsfrihet och yttrandefrihet. Där finns inte en partiledning som kommer försaka sin politik för regeringsmakt. Politiken är nämligen det enda vi har!

Centerpartiet prioriterar för många frågor och då finns alltid risken att det återigen blir så att annat än de liberala frågorna kommer prioriteras först. Bästa sättet att förutsäga framtida beteende är att se på historien och vi vet mycket väl vad Fredrick Federley och Annie Johansson går för i praktiken.

Kan man skriva något sådant som öppenhetsmanifestet som Centerpartiet hade 2006 och sedan pissa, trampa på det och gömma askan, ja då saknar man helt enkelt all integritet själva. Det man inte förstår kan man inte stå upp för. Centerpartiet har visat var de står i praktiken.

 • Alexander

  Hanna Wagenius for president! \o/

 • Andreas Eriksson

  Jag har själv i omgångar bloggat om mitt partis (C) bristande trovärdighet i integritetsfrågan och faktum kvarstår: FRA-lagen måste bort, IPRED måste bort (och dessutom bör en konstitutionsdomstol instiftas). Senast jag var innte på ämnet så hävdade jag att det hela beror huvudsakligen på ett massivt missförstånd mellan åldersgrupperna (http://erikssonandreas.blogspot.com/2009/09/partierna-ar-foraldrade-eftersom-fa.html).

  Känns inte se värdefullt att påstå det nu, men Centern är fortfarande ett liberalt parti och inom ungdomsförbundet finns många aktiva och duktiga integritetskämpar, sådana personer som behöver komma in i riksdagen. Själv kommer jag att fortsätta rösta Center och försöka förändra partiet innifrån, det är synd att inte fler följer den linjen, jag tror inte att partisterna på partistämman bryr sig särskilt mycket om ett antal avhopp.

 • Svempa

  Om centerpartiets liberala kämpar skall få någon som helst makt, kanske det är dags att svika centern, istället för att svika väljarna.

  I korthet: Gå ihop med de andra ungdomsförbundens likaledes liberala kämpar. Till och med KDU delade ut 1984 till riksdagens ledamöter. Ställ sedan upp i valet som Ny allians, eller något liknande. Antag ett tufft liberalt program och kräv avskaffande av FRA-lagen och IPRED.

  Rösterna skulle hagla över dem.

 • Andreas Eriksson

  Svempa: Rösterna skulle inte hagla, ett liknande parti finns redan och det är till mer en hälften fyllt av socialister. Liberalismen är större än enbart integriteten, den som inte ser det förtjänar inte att kalla sig liberal.
  Vidare tror jag inte att det är en effektiv reaktion, som jag nog nämner på bloggen. Att förändra en fråga som kräver riksdagsmajoritet kräver mer än att bilda ett nytt parti, det kräver att förändra de sittande partiernas (som har väljarstöd i andra frågor) åsikt, det tror jag effektivast och kanske enbart görs från insidan. Det som däremot behövs är en massiv kampanj riktade från ungdomsförbunden mot moderpartierna där man angriper FRA-lag/IPRED och försöker ställa ett gemensamt standardkrav för integritet/allemansrätt på internet.

 • Svempa

  De har redan försökt det. Det har inte fungerat. Vitsen med att ungdomsförbunden gör detta är dels att det skickar en signal som inte kan ignoreras till moderpartierna, dels att ungdomsförbunden har duktiga politiker som faktiskt fortfarande vill något med sitt engagemang. Det skulle bli en maktfaktor i svensk politik.