2012, recension

Jag kom just hem och har precis tittat på 2012 (inte 2010 som mitt tangentbord lurar mig att skriva hela tiden). Betyget är väl helt enkelt ‘bra’.

Det var en underhållande biofilm som definitivt ska ses på bio eller åtminstone med en ordentligt stor bild och bra ljudsystem. 2h och 38min gick snabbt förbi, tack vare det ihållande hektiska och fartfyllda tempot.

När varenda känd byggnad redan blivit förstörd i åtminstone en film de senaste 10 åren (Independence Day, Day After Tomorrow, Vulcano, War of the Worlds, etc) så är det ju svårt att överträffa allt vi redan sett. Men jag måste säga att man faktiskt lyckas.

Detaljerna i all undergång och långa scener som tar efter varann är imponerande. Woody Harrelson är med som konspirationshippie och den rollen gör han med skrämmande övertygelse. I huvudrollen följer vi den frånskilda pappan spelad av John Cusac, som faktiskt är en av mina favoriter i sin alltid ganska lågmälda karaktär, som ändå alltid förmedlar en övertygande intensitet.

Nu är inte 2012 en drama och vill man se bra skådespeleri och intressanta dialoger har man satt sig i fel biosalong. Det här är popcornrulle och klassisk hollywoodunderhållning som faktiskt är värd 100 sek om man ska se en film på bio och inte vill känna efteråt att pengarna var bortkastade på något man lika gärna kunnat ladda ner utan att tappa något av upplevelsen hemma på sin 17″-skärm.

Den levererar det man förväntar sig och det finns helt enkelt inget att klaga på ur det hänseendet. Måhända gillar man inte den här sortens rullar och då ska man förstås inte gå och se den. Men det är svårt göra bra opera för nån som helt enkelt inte står ut med skränandet.

Mer läsvärt om 2012: SVT Debatt,