Vidriga föräldrar

Av 4704 röster är det 29% som kan tänka sig installera spionprogram på sina barns mobiler för att avlyssna deras SMS och telefonsamtal utan barnens medvetenhet.

Detta är i ett ord vidrigt. Att redan i unga år kränka barns integritet på detta sätt bäddar för ett riktigt hemskt samhälle, för hur ska barn lära sig stå upp för sina mänskliga rättigheter i vuxen ålder om de redan i barndomen lärt sig att auktoriteter som deras föräldrar när som helst kan kränka dem, utan eftertanke?

Vad det dessutom lär barn är att de inte kan anförtro sina föräldrar saker och att de måste aktivt försöka dölja sina liv. Givetvis kommer det inte heller funka i praktiken, för vem är det som har bäst kunnande på mobil och mjukvara i familjen? Vanligen barnen och inte föräldrarna. Det enda man uppnår då är ett barn som sluter sig ännu mer, eftersom att avlyssna privat kommunikation och telefonsamtal är lika vidrigt som att läsa sina barns brev eller dagböcker

Det skapar ett ännu större avstånd till föräldrarna och sedan tar staten över som föräldern som vill rota i sina ”barns” angelägenheter. Respekten för auktoriteter undermineras ännu mer.Inget positivt kan komma ur sådana genvägar. Jag blir väldigt illa till mods över att så många föräldrar uppenbarligen inte har annat än luft i huvudet och ingen som helst respekt för barns rättigheter. Jävla idioter.

Rösta på Piratpartiet, innan dina föräldrar och staten tar sig rätt att övervaka ännu mer av din privata kommunikation.

 • Bengt G

  Tror för övrigt det är komplett olagligt att öppna och läsa någon annan persons brev i Sverige, oavsett ålder. Fast jag kan ha fel, kanske är barn undantagna den lagen.

 • Pewe

  Jag är 36 år gammal, jag har en dotter på 10 år, jag har två kompisar som är jämnåriga med mig och har förlorat sina barn. Båda skulle idag ha varit föräldrar till varsin nittonåring, den enas dotter dog som sextonåring efter att ha druckit en liter hembränt. Hade han avlyssnat hennes sms hade hon aldrig fått chansen att ta en hel del dåliga beslut som ledde till hennes död insåg han på hennes begravning efter att han gått igenom hennes mobil. Min andra kompis son dog på sin 17-års dag, påverkad av hash och alkohol så blev han nojig och ställde sig framför ett tåg. Hashet hade han troligen aldrig fått fatt på utan mobilen.
  När jag växte upp så var jag inte guds bästa barn och i åldern 16-20 så förlorade jag totalt 8 vänner till droger, alkohol och självmord. Hade vi haft mobiler som avlyssnats av respektive förälder så hade jag inte behövt förlora mina vänner. Så jag förstår de föräldrar som vill ha koll på sina barn…

 • stroll

  Såna här program har väl rekommenderats från allt från Oprah till föräldraföreningar i USA i flera år. Och man kan ju undra vad de ska uppnå. Om du upptäcker att din 15 åring porrsurfar (vilket du antagligen borde ha förstått utan programmet) vad ska du göra då? Konfrontera vilket kan leda till att ungdomen kommer känna skam för sin sexualitet under många år, eller ”ignorera” det, vilket väl inte direkt är lätt. Och man vill nog inte veta vilka fetischer ens barn har.

  Det man borde villa skydda sina barn från är väl att lägga upp bilder och personlig information om sig själv som man i framtiden kan komma att ångra djupt. Men det hjälper ju knappast övervakning för. Är det gjort är det för sent oavsett om man är övervakad eller inte.

  Och här är det väl i grunden återigen en äldre generation som inte kan översätta den digitala världen till en analog värld de förstår. I det här fallet ska väl jämförelsen vara att man läser personens dagbok, öppnar deras brev, och avlyssnar deras telefonsamtal. Och det här är till och med ett par steg värre än detta.

 • Andreas Eriksson

  I allmänhet är ju föräldrarnas lagstadgade makt över sina barn obehagligt stor och jobbig för den som tror på individers integritet, frihet och kapacitet.

 • Daniel Wijk

  Pewe: Knarkförsäljare/kurirer har länge haft vanan att tala i kod i telefonen ifall polisen skulle lyssna. Tror du inte att ungdommarna själva är så pass smarta att dom går runt den ganska enkla övervaknignen som deras föräldrar skulle använda?

  Själv är jag övertygad om att ungdommarna skulle, till den allra största delen, överlista systemet.

  När en person inser att denne inte kan lita på att det h*n skriver är privat så skriver h*ninte ut saker lika öppet som annars. Det är extremt enkelt att räkna ut och det verkar helt missas när man pratar sig varm över liknande system.

 • ”Respekten för auktoriteter undermineras ännu mer.” Det är väl det enda positiva med det, då, att folk eventuellt blir mer skeptiska till auktoriteter. Finns ju förvisso risker med det också, som att folk lär sig att lyda… I vilket fall är jag emot detta, litar föräldrar inte på sina barn?
  .-= Argument´s last blog ..Idédebatt och ideologier :: RE: Anarkismtråden 2.0 =-.

 • Yawn
 • Pewe

  @Andreas Eriksson:
  Även om föräldrarnas makt över sina barn är obehagligt stor så finns den faktiskt där av en anledning, barn (och ja, man är juridiskt ett barn tills man fyllt 18) tar inte alltid de bästa och mest sunda beslut på egen hand, vuxna gör det inte heller förvisso men man måste anta att föräldrar (skillnaden mellan föräldrar och staten är enorm) agerar för sina barns bästa även om de inkräktar i barnets personliga sfär.

  @Daniel Wijk:
  Visst har du rätt i att koder används men det som föräldrar kan få fram ur sina barns umgängesmönster är ganska mycket vital information om åt vilket håll barnets liv lutar åt. Att bara övervaka för övervakandets skull är meningslöst men att övervaka för att kunna ingripa mot ett reellt hot är inte fel.

  @Argument:
  Föräldrar litar långt mer på sina barn än vad som är vettigt att göra, barnen visar rent generellt inte samma tillit tillbaka. Ett exempel är förra lucia, 7 av 10 ungdomar i åldern 14-16 år söp sig fulla, tror du att ens 1 av 10 föräldrar till dessa barn kände till supandet? Det tror inte jag vilket definetivt indikerar att föräldrarna litar på tok för mycket på sina barn.

  @Alla:
  Den dagen ni får egna barn eller för den delen lite större barn i eran närhet så kommer ni ha mer förståelse för hur jag tänker och resonerar, ni kommer också att se en tydligare skiljelinje mellan statlig övervakning och ”föräldraövervakning”.

 • Jonas

  Vad är det för föräldrar som inte kan prata med sina barn istället för att spionera på dem? Om man inte kan lita på sina barn kan jag garantera att barnen ifråga likaså känner att de inte kan lita på sina föräldrar.

  @Pewe
  ”Hade vi haft mobiler som avlyssnats av respektive förälder så hade jag inte behövt förlora mina (8) vänner.”

  Det är fantastiskt hur vissa människor är villiga att skylla på precis allt i sin omgivning när något går snett. Tror du verkligen att det var bristen på möjligheter för dina vänners föräldrar att spionera på sina barn som gjorde att dina åtta (påhittade?) vänner dog?

  Sanningen är att dina vänner förmodligen hade klarat sig om de haft bättre föräldrar. Föräldrar som respekterar sina barn, som behandlar sina barn som människor och inte som ägodelar. Föräldrar som tar sig tid för sina barn och älskar sina barn kravlöst. Ansvarsfulla föräldrar.

 • WysiWyg

  Jag bara måste också fråga; Pewe, under vilka omständigheter växte du upp egentligen? Och är du helt säker på att övervakning skulle löst några problem? Glöm inte det enkla faktum att all form av övervakning går att kringgå på något sätt, om man bara vill tillräckligt gärna.

 • Bedrövad mamma

  Är det ett barns rättighet att vid 11-12 års ålder att sälja sexuella tjänster via webcam eller att möta män från internet irl och få pengar i handen??
  Är det ett barns rättighet??
  Visar man orespekt mot barnet om man kollar upp vad barnet gör när det surfar på internet?
  Om vissa föräldrar bemödat sig att bry sig om och kollat upp vad deras barn pysslar med så hade vi inte haft så pass många flickor i åldern 11-13 som prostituerat sig genom internet.
  Kom fan inte o säg till mig att jag skulle visa mitt barn orespekt genom att ta mitt ansvar, ta hand hand om mitt barn o kolla vad mitt barn gör på internet eller vad för slags sms hon skickar. Min dotters klasskamrat säljer 6, över nätet o irl. 12 år gammal. Det är en ren jävla kränkning mot denna tjej att hennes föräldrar INTE har koll på vad hon på internet.
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article6527895.ab
  Detta är inget skämt. detta är verklighet.. fattar du det?
  Såna som dig ska inte komma och säga till ngn förälder att de inte ska lägga sig i sina barns angelägenheter. Alla barn har rätt till trygghet, Alla föräldrar har en skyldighet att ge sina barn det..

 • Pia

  ”Barnets integritet och personliga sfär” skrevs det om… Isåfall vore det ju inkräktande att sätta upp en tid när telningen ska vara hemma på kvällen, när det är läggdags, lägga sig i hur skolan sköts, osv
  Som förälder Ska man lägga sig i..och lära barnet att ta ansvar mer o mer med stigande ålder..
  Man gör ungen en björntjänst om man inte lägger sig i..Som typ ointresse.
  Barnet är ju juridiskt barn tills 18-årsdan..

  • Pia: Det är en viktigt skillnad på att lägga sig i sina barns liv och att sätta gränser, samt att i hemlighet läsa sina barns post, dagböcker, mobiler och privata kommunikation.