Vem är trovärdig i integritetsfrågor?

Integritetsfrågorna seglar upp på dagordningen och de etablerade partierna är beredda att säga i stort sett vad som helst för att inte förlora initiativet och rösterna till Piratpartiet.

Därför är det förstås inte särskilt förvånande att Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet flipp-floppar och byter fot lite som vinden vänder. Men som Dr Phil säger: Det bästa sättet att förutsäga någons framtida beteende är att se till hur de agerat tidigare. Vad har Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet eg. för trovärdighet när det gäller att stå upp för integriteten?

Innan piraterna i bloggosfären drev på frågan om Datalagringen så var Vänstern och Miljöpartiet villiga att offra den frågan för sina kärnfrågor. För ingen av dem har egentligen integritetsfrågor som paradnummer. Jag är tveksam till om Vänstern ens kan stava till integritet. För dem handlar det snarast om att ge staten mesta möjliga makt och inflytande över alla människors liv.”Staten är folket” resonerar dem.

Miljöpartet har många enskilda politiker som jag tror genuint vill väl, men de har ständigt problemet att deras profil bygger primärt på regeringsmakt, sekundärt på miljöfrågor och sen därefter kommer integritetsfrågorna, på sin höjd. Väl där finns inte mycket kvar att kompromissa om, när Sossarna bygger övervakningssamhället som får Stasi att bli gröna av avund.

Var Alliansen står i dessa frågor vet vi allt för väl, med FRA och fildelningen i bakgrunden. Det har gått knappt tre månader och redan är Moderata dagisfr- …jag menar Justitieministern, Beatrice Ask redo att låta ändamålsglidningen påbörjas. FRA-shoppen ska öppnas för polisen!

Centerpartiet må ha många frågor på sin agenda som är viktiga, integriteten är inte en av dem. Det räcker att se på deras nedbajsade  öppenhetsmanifest för att veta vad Centerpartiet i praktiken tycker om integritetsfrågor.

Centerns Öppenhetsmanifest från 2006

Så vem har inget viktigare på dagordningen att kompromissa om, innan de tar ställning för integriteten? Vem har mest trovärdig historia när det gäller att stå upp för integritetsfrågor? Svaret är förstås självklart och vi vet alla vem som kommer fortsätta driva en alternativ politik mot alla integritetskränkande lagar som står på tur, medan Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet förhandlar internt om hur de ska få regeringsmakten utan att behöva offra sina kärnfrågor. Flipp-flopp, flipp-flopp, fipp-flopp…

Andra om detta: Opassande, Caspian Rehbinder; 2, HAX, Rick Falkvinge, Karl Sigfrid,