Liberaler smartare än konservativa

Säger 之乎者也 (och Science Daily). Som ateist och liberal kan jag ju inte gärna säga emot.

More intelligent people are statistically significantly more likely to exhibit social values and religious and political preferences that are novel to the human species in evolutionary history.  Specifically, liberalism and atheism, and for men (but not women), preference for sexual exclusivity correlate with higher intelligence, a new study finds.

Caspian försvarar socialister, som vi alla vet är dumma i huvudet.

之乎者也 utvecklar.

 • Jonas Nordgren

  Ha ha! Jag det finns onekligen en poäng. Jag gillar faktiskt det här argumentet. Och rökare är smartare än icke-rökare. Det säger jag fast jag sällan varit helt rökfri själv.

 • Martin Ekberg

  Dessvärre framgår det av texten vilken form av liberalism det handlar om. Det handlar om den amerikanska liberalismen, vilken är deras vänster.

  ”In the current study, Kanazawa argues that humans are evolutionarily designed to be conservative, caring mostly about their family and friends, and being liberal, caring about an indefinite number of genetically unrelated strangers they never meet or interact with, is evolutionarily novel.”

  Det handlar alltså inte om rationellt egoistisk, laissez-faire kapitalistisk liberalism, utan om det vi i Sverige brukar kalla socialliberalism eller kanske tom socialdemokrati.

  Men det är ju iaf bra att intelligenta människor inte tror på Gud. ^^
  .-= Martin Ekberg´s last blog ..Piraterna skapar storebrorsamhälle? =-.

 • Martin Ekberg

  Så Caspian har faktiskt rätt. Även om socialister mycket riktigt ät dumma i huvudet.

 • Martin Ekberg

  Så Caspian har faktiskt rätt. Även om socialister mycket riktigt är dumma i huvudet.

 • MrPerfect72

  Jag aer socialist, och ja, jag aer ofta dum i huvudet. Fortsaett saega det till fler! Det aer bra att inse att jag aer dum i huvudet. Jag vill komma ihaag att jag aer dum i huvudet ofta, saa jag inte tror paa den programmering jag utsatts foer genom den betalda media som programmerar mig att tro en massa dumma saker. :-)

 • Generaliseringar om intelligens gjorda utifrån politisk åsikt ter sig inte särskilt intelligent i mina öron. Även folk vars åsikter man föraktar kan föra intelligenta resonemang. Dina ständiga påhopp på alla vänster om dig själv leder inte till något konstruktivt så länge länge du inte anför några argument till varför du har rätt.

  Jag gillar dig och din blogg, men så länge du envisas med att kalla folk som inte tycker som du för idioter utan att backa upp *varför* de är idioter så är det svårt att de viktiga synpunkter du framför i många ämnen på allvar. Var snäll och utelämna förolämpningarna eller utveckla dem till underbyggd kritik istället.
  .-= lasso´s last blog ..Brott och skratt (som fastnar i halsen) =-.

 • WysiWyg

  lasso, missade du länken eller? ”Beviset” är juh just undersökningen som hennes inlägg handlar om.

 • Chrille

  …och undersökningen som hon länkade till menade ”liberal” i sin amerikanska bemärkelse, alltså ”vänstersympatisör”. Så ”beviset” talar egentligen för motsatsen hon försöker göra i inlägget (höger+ateism=högre intelligens).

  Sorry Projo, nu har du skitit i det blå skåpet. Jag är själv libertarian men du har helt enkelt missuppfattat artikeln då liberal betyder olika saker i Amerika och Sverige.

 • Nja, det handlar om social frihet, snarare än ekonomisk. Liberaler i USA är inte socialister och inte ”vänster” som i Sverige. Titta på Bill Maher t.ex.

 • @WysiWyg – Well, ett uttalande som ”Caspian försvarar socialister, som vi alla vet är dumma i huvudet.” har inte direkt något stöd i den länkade artikeln. Som flera andra påpekat är ”vänster” inte riktigt samma sak i USA och Sverige, även om jag tycker att denna aspekt inte spelar så stor roll egentligen. Jag kan också säga saker som att ”alla som tycker Milton Friedman hade bra idéer borde undersöka så de inte har en hjärntumör”, men den typen av argument lyssnar ingen på. Talar man inte om *varför* någon annan har fel så kommer ingen att respektera ens åsikt till slut. Förtroendekapitalet står (enligt min mening) i direkt förhållande till hur väl man underbygger sina argument. Hanna får gärna slå på ”vänstern” hur mycket hon vill, men gör hon det endast genom att låta invektiven tala så kommer i alla fall jag att bli mindre benägen att lyssna. Det vore synd, för jag tycker den här bloggen faktiskt säger en hel del bra saker.

 • Magnus J.

  Nu är det ju förbannad lögn att konservativa bara bryr sig om de närmaste medan vänstern bryr sig om alla människor – åtminstone om vi ser till praktiken. Då är det antagligen kristdemokrater och inte vänsterpartister som gör mest för världens fattiga.

  Sedan så menar ju forskaren, som jag förstår det, att kopplingen mellan intelligens och politik finns mer i förmågan att tänka på ett annat sätt än det av traditionen föreskrivna än i omsorgen om all världens människor. Av vilket borde följa att medan vänstern är de mer intelligenta i USA så är det liberaler och konservativa som är de mer intelligenta i Sverige med dess decennier av socialdemokratisk indoktrinering.
  .-= Magnus J.´s last blog ..Humanisterna undervärderar kristendomens betydelse =-.