Köp ingen Chihuahua

Två män smugglade 22 hundvalpar. När de togs i tullen var valparna så illa däran att man fick lov att avliva dem, alla 22.

Anledningen till att man smugglar hundvalpar är förstås att det finns en stor efterfrågan på dem och att dessa hundraser därmed är värda åtskilliga tusenlappar. Mindre nogräknade hundköpare kanske lockas av en budgetvalp på Blocket, utan att kontrollera var hunden egentligen kommer ifrån.

Just att kontrollera bakgrunden på den hund man köper är fundamentalt för att stoppa den här sortens handel. Inga lagar kan nämligen förhindra handel med saker som det är tillräckligt stor efterfrågan på, därför är ditt ansvar som konsument mycket stort.

— I flera av fallen organiserades smugglingen från länder i östra Europa. Till exempel hade vi ett par som köpte chihuahua-valpar för runt 1000 kronor stycket från en så kallad hundfabrik i Polen. De använde sig sedan av svenska medhjälpare för att transportera hundarna in i landet via färjan från Polen. Väl i Sverige kunde hundarna säljas för mellan 15.000 och 20.000 kronor, så det handlade om en organiserad smuggling med stor ekonomisk vinning, berättar Kjell Johansson.

Och det var många gånger helt skrupelfria smugglare. Kjell Johansson vittnar om fasansfulla upptäckter, då tulltjänstemän öppnat bagageluckan på en personbil och hittat tio hundvalpar inklämda i en kartong med tassarna surrade med silvertejp. Valpar som varit så illa åtgångna att inte alla överlevt den långa och kvalfyllda transporten. Allt för den hägrande profitens skull.

— Det är ingen rolig syn ens för en härdad tulltjänsteman. Men det är en bild som jag tycker att alla blivande hundägare borde ha i bakhuvudet innan de bestämmer sig för vilken hund de ska köpa, säger han.

Tullverket.se

Det säkraste sättet att undvika en smuggelvalp är förstås att inte skaffa en hund från de populära mode-raserna (chihuahua, fransk bulldog mfl), eller gå till en seriös uppfödare där du får papper på stamtavla och veterinärintyg. Att någon säger sig vara seriös är inte nog!

När en chihuahua från uppfödare kostar 18 000 kan det förstås vara lockande att köpa en budgetvariant, men det är just detta som leder till massa döda valpar i tullen. Hur många ihjälplågade hundvalpar är du beredd ha på ditt samvete för att få tag på en billig hundvalp?

Död hundvalp i lösvikt