Inga regleringar, en bättre värld

Lösningen på Afrikas problem med fattigdom och krig heter fri handel. Fri som i oreglerad utan statliga och överstatliga ingrepp. Utan subventioner o dyl. Utan copyright och patent. Elfenbenskusten har det senaste exemplet på hur dem som tidigare burit vapen nu istället bär plagierade kläder o dyl, som de säljer och lever på. Utan en maktcentraliserad stat kan inte heller korruptionen förstöra samhället och alla tjänar bättre på att handla fritt än att röva och kriga.

Största hindret för mer av detta är EU och bönderna som upptar halva EUs budget. Genom att vi subventionerar ”våra” bönder förstör vi den rättvisa konkurrensen, liksom genom handelstullar som tvingar kvar Afrika i fattigdom.

Det spelar ingen roll hur mycket pengar vänstertomtarna vill lägga på att stödja korrupta regeringar i Afrika genom bistånd, när man samtidigt vägrar tillåta fri handel. Bara så kan rikedomen spridas.

Mer hos: LouisP,

 • Andreas Eriksson

  Jag tror att en delvis fri handel är bättre. Dvs. Rika världen avreglerar alla tullar, men låter de fattigare länderna behålla vissa tullar tills de utvecklat sin ekonomi till en nivå med konkurrenskraft.

 • Daniel Wijk

  Andreas Eriksson: De fattiga länderna behöver i princip inte ta ut tull på det som kommer in så länge det har framställts utan subvention. Har det inte framställts under subvention så kostar det troligtvis mer än den inhemskt producerade varianten och kostar det inte lika mycket så tjänar folket i landet på att få köpa den billigare varianten från utlandet istället.

 • Mokky

  Tullar skadar alla utom de företag som lobbade för dem, även om inhemska företag tjänar lite på det förlorar folket i helhet eftersom dem måste spendera mer. Det är pengar dem skulle spenderat någon annanstans om tullarna inte fanns där.

  Väst världens bistånd till Afrika är lika murderous som jude förintelsen.

  Biståndet går direkt till att köpa vapen till krigsherrarnas soldater för att sen slakta befolkningen.

  Stefan Molyneux har en bra video om detta.
  http://www.freedomainradio.com/Videos/PlayFreedomainRadioVideos/tabid/156/Default.aspx?VideoId=http://gdata.youtube.com/feeds/api/videos/Xnuv-ACEIV4

  och 2 podcasts.
  http://www.freedomainradio.com/Traffic_Jams/foreign_aid_part_1.mp3
  http://www.freedomainradio.com/Traffic_Jams/foreign_aid_part_2.mp3