Genusperspektiv på relationsrådgivning

Ibland tycker jag det är väldigt uppenbart vilken skillnad vi gör på människor, beroende på vilket kön det gäller. I det här exemplet handlar det om en kvinna som inte får sex av sin partner. Relationsexpertens råd är att kräva sex och dumpa om hon inte får det. Jag har väldigt svårt att se att en man hade fått det svaret om han ställt samma fråga. ”Kräv sex av henne, eller dumpa!”

Rimligen, om ens partner inte har någon sexlust, så är något på tok. Det kan vara rent hormonella anledningar, stress, livssituation på olika sätt etc. Kanske bägge gått ner sig och slutat bry sig om sitt utseende så man helt enkelt inte längre tänder på varann?

Sexlust är ett tecken på god hälsa. Om lusten tidigare funnits och nu försvunnit, så kan det finnas skäl att fundera på varför. Det kan också vara så att man inte är lagd för monogama relationer och kanske bundit in sig i en livssituation man helt enkelt inte alls trivs i, pga av samhälle och närstående människors förväntningar på hur det ”ska” vara.

Oavsett kön, har man gift sig och faktiskt vill lägga något värde i det löfte man avlagt (något jag personligen har svårt se mig göra), bör man rimligen också vara motiverad att ta lite mer ansvar än att ställa sin partner mot väggen – kräva sex – och om man inte får sitt behov tillgodosett dumpa. Det är inte ett vuxet förhållningssätt. Vad är det för slags cynisk relationsexpert Expressen har egentligen?

Givetvis kan man inte leva i en relation i längden där sexlivet inte fungerar. Man ska inte kompromissa med behov i längden (däremot kan man kompromissa med önskemål), det mår ingen bra av. Men är man i ett förhållande bör man också försöka hjälpa varann genom svårigheter och inte bara kräva saker från en partner, som kanske just för stunden inte kan prestera. Det är ett givande och tagande i ett förhållande. Inte en fråga om att leva upp till ett avtal som nån slags affärsrelation där man bryter kontraktet när motparten inte presterar.

Kan man inte lösa biten med den sexuella lusten, kommer givetvis inte förhållandet funka i längden. Ett sätt att lösa det, kanske kan vara att öppna upp förhållandet sexuellt. Men det beror ju helt på vad man har för relation till sin och sin partners sexualitet. I regel löser man inte problemet med en dålig soppa genom att blanda in ännu fler kockar. Sex är för många människor, är inte bara ett tekniskt behov utan ett emotionellt.

Problemet med statsfeminismen är att den totalt osynliggör ena sidan av genusfrågan. Den lägger all skuld på snoppmänniskor och glömmer att fittmänniskor ofta behandlas på sätt som vore otänkbara att göra/säga gentemot en man. Därför är jag glad att det finns siter som Genusmagazinet och Genusnytt som tar upp den sidan. Här är mitt lilla strå till stacken.

 • K-SATANAS

  Speciellt yngre människor har en lite annorlunda syn på sex och värdet av sex, men naturligtvis är det den enskilde individen som själv känner behovet.
  I längre förhållanden tar sexet slut, det är bara så. Man smälter samman på ett annat plan. Det blir andra värderingar som blir den mer sammanhållande länken mellan ett par. Det sexuella blir mer och mer en bisak.

  Så blev det för mig och jag vill påstå för de flesta. Är man som individ väldigt sexuellt aktiv, så ska man inte ha längre förhållanden,det tar död på sexualiteten och förhållandet blir ett mer livslångt vänskapsförhållande, där sex kl 21.00 på lördagen blir en rutin utan att glädje, sensuell / sexuell åtrå, blir helt enkelt bara en tömningsprocedur. Du har sex med en person men tänker på någon helt annan eller en läcker porrbild som ligger vid näthinnan.

  Håller detta förhållande tillräckligt länge så försvinner även lördagssexet och du har ett liv utan sex med den du bor med. Många äldre har kanske inte haft sex med varandra de sista 20-30 åren av deras liv. Tillslut accepterar man situationen och har ett liv utan sex, men lusten finns nog oftast kvar.

  Barn är också en inkörsport till ett mer och mer sterilt och tråkigt sexliv,det blir aldrig samma gnista igen.Många äktenskap tar ju slut när barnen är vuxna, men många håller ju även livet ut ,dock utan något direkt upphetsande sex. Det blir mer fråga om prioritering. För många gäller ett kanske tryggt liv med bra ekonomi och den sociala biten högre än lusten för sex.

  Så vill man eller rättare sagt måste man som individ ha stimulerande sexliv för att må bra, så ska man definitivt inte stadga sig. Det blir aldrig så bra och öppet som man kanske tänkte sig när åtrån och nyförälskelsen blommade.

  Samboförhållanden tar sakta dör på allt, förr eller senare blir det så.
  Särboförhållanden håller längre, helt enkelt för man inte sliter eller nöter sönder varandra, då det mer vardagliga kommer in i bilden, samt uppbrottet blir så mycket enklare.

 • Dandoz

  hmm kan väll säga att man ungefär fått samma tips från vänner i förhållandet jag har nu dumpa henne… dock har det blivit lite bättre på senare tid

 • fundersam

  Jag jobbar med jämställdhet i en kommun i sverige och blev väldigt förvirrad när jag läste expressens svar på frågan.
  Hade man svarat så till en man vars fru hade tappat lusten? Tvekar starkt på detta.

  • fundersam: Precis min poäng. Ingen hade sagt att en man skulle dumpa sin fru om hon vägrade ”ställa upp”, åtminstone inte som svar i en relationsfrågespalt i en tidning!

 • Filippa

  Tycker att man redan när man läser rubriken ”Jag vill ha lesbisk sex men får det inte”, får en klar bild av hur skev syn dessa rådgivare har och ger till samhället. Hade det varit ett heterosexuellt par så hade det väll knappas hetat ”Jag vill ha hetero sex men får det inte…”

 • Magnus

  ”Därför är jag glad att det finns siter som Genusmagazinet och Genusnytt som tar upp den sidan.”

  Roligt att du uppskattar Genusmagazinet! :) :)
  .-= Magnus´s last blog ..Arbetslösa män dör i förtid =-.

 • Stefan

  Jag reagerade själv på artikeln och var tvungen att fundera en gång extra om det kan ha något att göra med dagens datum. Det är uppenbart att människor har olika stor sexlust och att förhållanden ofta tjänar på ett aktivt sexliv, men att kräva genomförande av en sexakt är helt fel väg att gå.

  Jag hoppas att skribenten tänker till en gång extra nästa gång och inser hur fel det låter.