Ekonomins baksmälla

Johan Norberg förklarar väldigt pedagogiskt på SvD om hur den ekonomiska politik som drivs världen över och som grundar sig på att staten ska ersätta marknadens efterfrågan när denna dalar i lågkonjunktur, istället undergräver hela marknadssystemet.

När bolag är bankrutta kan de räddas av staterna. När det gör staterna konkursfärdiga kan de räddas av EU. Men vem kan rädda EU? Man kan sopa problemen under mattan, men man kan inte sedan sopa mattan under mattan. Aritmetiken kommer till slut att utkräva sin hämnd. De åtstramningar som kommer att behövas har vi knappast sett maken till.

SvD

Detta är resultatet av en politisk kultur där politiker lovar trygghet och resurser genom att skicka notan vidare, från den som utnyttjar resurserna till någon annan. Resultatet är en bortskämd befolkning som inte förstår grundläggande ekonomi.

Johan Norberg

Det får sin värsta prägel i Grekland, där man pensionerar sig ibland redan i 40årsåldern, med 14 månaders 100% pensionsersättning per år (!), helt vansinniga förmåner för statligt anställda etc. Vem betalar? Någon annan… I detta fall är det EU-bidrag som bekostat kalaset.

Men Grekland är inte ensamt. Fler länder lever på någon annans pengar och producerar mindre värde än man konsumerar. Budgetunderskott blir resultatet och land efter land i EU, med politiker som säger ”här, ta en sup till” när företag klagar på baksmälla, resulterar i att ekonomi efter ekonomi havererar. Portugal, Storbritannien, Spanien, Irland… Listan på konkursfärdiga länder bara växer, medan befolkningen som inte förstår varför Jultomten kräver tillbaka julklapparna gör uppror.

För det är vad politikerna utger sig för att vara. Jultomten som man kan lämna sin önskelista till, för att få det man vill ha, medan någon annan betalar.

Välfärdssystemen är en lögn. En lögn av politiker som gärna leker jultomte för att få makt av folket. Folket som vill bli förda bakom ljuset, eftersom verkligheten är tung att hantera. Ty, sanningen är den att det finns ingen jultomte för vuxna människor.

 • Etu

  Ja, envägskommunikation är magnifikt. Det ser man överallt i vårt sammhälle. TV är ett riktigt bra exempel. Men till saken…

  Företag som konkursar får hjälp av stater… Stater som konkursar får hjälp av EU… EU som konkursar får ingen hjälp…

  Det betyder att det är en kedja av pengar som går ner och slutar i företagen.

  Borde det inte ligga i företagens intresse att rätta staten de håller till i?

 • Jonas

  Politikernas virala rädsla för missnöjda medborgare gör att de hellre lägger pengar på att lägga företag i respirator och hålla dem vid liv långt efter att deras värdighet och nytta flytt dem, endast så de kan sysselsätta människor i småstäder ute i glesbygden som förhoppningsvis röstar på politikerna som gett dem dessa skenjobb.
  Politiker måste ta mod till sig och våga låta företag som sköts illa och spenderar mer pengar än de drar in gå stilla in i den långa natten, och lägga resurserna på att ta fram andra sätt att skaffa folket sysselsättning.

 • gothbarbie

  Felet är ju att hela kulturen präglas av detta gratistänkande, som en följd av socialdemokratin, där man har rätt till saker bara för att man vill ha dem. Rätt till jobb, rätt till sjukvård, rätt till arbete, rätt till boende osv. När man inte kan betala det själv ska någon annan ge en det. I förlängningen leder det givetvis till en befolkning som inte förstår grundläggande ekonomi, och politiker som inte vågar annat än fortsätta leka tomte och överträffa varann i vem som kan lova finast paket vid nästa val.

 • Jonas

  Gratis och gratis, det är ju knappast bortskämt att som skattebetalare förvänta sig att få något för sina surt förvärvade pengar.
  Sen kan man inte lasta medborgarna för att de drar nytta av vad ett system erbjuder eller förväntar sig en service man lovats, utan ansvaret faller på de som planerar systemet, nämligen politikerna. Det är deras jobb att se till att systemet går runt och håller tätt, vilket det i dag inte gör.

 • gothbarbie

  Man röstar ju på de politiker som leker tomte bäst och köper lögnen om att man har rätt till något i gengäld för sin skatt. Det har man inte. Då vore det ju inte skatt. Det är precis som när maffian ger beskydd mot utpressade pengar. Du har ingen rätt att kräva någonting för skattepengarna. Om staten inte levererar så kan du inte ställa dem till svars.

 • stefan hallgren

  Välfärds- och drogliberalstaten Holland fungerar väl ganska bra dock. Men det är väl en jultomte som inte finns då. Frågan är bara var den libertarianska utopin finns.