Ekonomins baksmälla

Johan Norberg förklarar väldigt pedagogiskt på SvD om hur den ekonomiska politik som drivs världen över och som grundar sig på att staten ska ersätta marknadens efterfrågan när denna dalar i lågkonjunktur, istället undergräver hela marknadssystemet.

När bolag är bankrutta kan de räddas av staterna. När det gör staterna konkursfärdiga kan de räddas av EU. Men vem kan rädda EU? Man kan sopa problemen under mattan, men man kan inte sedan sopa mattan under mattan. Aritmetiken kommer till slut att utkräva sin hämnd. De åtstramningar som kommer att behövas har vi knappast sett maken till.

SvD

Detta är resultatet av en politisk kultur där politiker lovar trygghet och resurser genom att skicka notan vidare, från den som utnyttjar resurserna till någon annan. Resultatet är en bortskämd befolkning som inte förstår grundläggande ekonomi.

Johan Norberg

Det får sin värsta prägel i Grekland, där man pensionerar sig ibland redan i 40årsåldern, med 14 månaders 100% pensionsersättning per år (!), helt vansinniga förmåner för statligt anställda etc. Vem betalar? Någon annan… I detta fall är det EU-bidrag som bekostat kalaset.

Men Grekland är inte ensamt. Fler länder lever på någon annans pengar och producerar mindre värde än man konsumerar. Budgetunderskott blir resultatet och land efter land i EU, med politiker som säger ”här, ta en sup till” när företag klagar på baksmälla, resulterar i att ekonomi efter ekonomi havererar. Portugal, Storbritannien, Spanien, Irland… Listan på konkursfärdiga länder bara växer, medan befolkningen som inte förstår varför Jultomten kräver tillbaka julklapparna gör uppror.

För det är vad politikerna utger sig för att vara. Jultomten som man kan lämna sin önskelista till, för att få det man vill ha, medan någon annan betalar.

Välfärdssystemen är en lögn. En lögn av politiker som gärna leker jultomte för att få makt av folket. Folket som vill bli förda bakom ljuset, eftersom verkligheten är tung att hantera. Ty, sanningen är den att det finns ingen jultomte för vuxna människor.