Bägge straffas

Ledaren på Expressen tar upp tabut mot incest och menar att det pga av jämställda maktförhållanden i familjen kan finnas utnyttjande i en incestrelation. Och fine, men då bör väl rimligen inte offret som inte förstår sitt eget bästa straffas för att han/hon har sex med sitt äldre syskon?

Det låter för mig som en väldigt krystad anledning. Dessutom är livet fullt av ojämbördiga maktrelationer. Ändå har vi sex med varann och förbjuder inte människor med bättre ekonomi att ha sex med dem med sämre ekonomi osv. Det blir helt absurt att föreställa sig att varje relation – bara för att den innehåller sex – måste vara på alla sätt jämställd. Så fungerar inte livet. Ytterst få relationer är i slutändan jämställda.

Ingen kvinna kan väl heller ha undgått att märka att kvinnlig sexualitet de facto är ett maktmedel?

Nej, det här handlar förstås inte om något annat än illa dold moralpanik. Det genetiska argumentet håller inte längre, så man sträcker sig i panik efter något annat och vad kan då vara mer effektivt än associationer till sex med barn (under 18 i ECPAT-världen) och utnyttjande av maktrelationer?

I verkligheten är antalet syskon som vill ha sex med varann ytterst få, men sexuellt myndiga personer får ha sex. Om ena parten inte vill, känner sig utnyttjad eller indirekt tvingad, så är det ett brott redan och offret (!) behöver inte straffas. Sånt sysslar man med i muslimska länder och riktigt där vill jag hoppas att vi ännu inte är.

Andra om detta: Ring Broman för protokoll, Hanna Wagenius, 之乎者也, Lisa Magnusson,

 • Tomas

  Nja. Finns en hel del dokumenterade fall hur fel det blir om man börjar ‘para’ sig med sina syskon.
  Sen kan man ju argumentera för eller emot att bara ‘knulla’ sina släktingar. Men vad händer när kondomen spricker? Vems är ansvaret då? Och vem pyntar?

 • Yuri

  Om en kvinna använder sex som maktmedel, då kommer inte relationen att gå långt.

 • Det är ett ständigt maktmedel i relation till alla killar som inte är homosexuella, det handlar inte om utpressning utan om att sexuell attraktion påverkar mäns beteende till ens fördel.

 • Tomas: Det är inte ett större genetiskt problem än när kvinnor över 40 får barn, eller människor med olika genetiskt ärftliga sjukdomar.. så problemet är inbillat, om du inte tänker börja lagstifta mot att också dessa andra riskgrupper ska få ha sex?

 • William

  Att skaffa barn kanske är dumt med tanke på riskerna (precis som när gamlingar gör det som sagt), men om tjejen eller killen (om det är heterosexuellt) inte blivit könsmogen ännu så borde det väl vara okej? :)

 • WysiWyg

  @Tomas; låt oss ta ett äkta exempel här; jag har Aspergers. Vi VET att det är iaf till viss del ärftligt, och vi VET att om två personer med någon form av autism-”störning” får barn så är chansen/risken (hur man vill se på saken) väldigt stor att barnet har någon form av autism-”störning”.

  Ska då jag inte få ha sex med kvinnor? Eller är det bara kvinnor med någon form av ”störning” som jag inte ska få ha sex med?

  Sedan har vi andra problem som vi också vet har en genetisk part, ett prima exempel är så klart övervikt som är ett stort problem. Vi VET att barn till föräldrar som är överviktiga löper MYCKET större risk att själva bli det. Ska då dessa personer inte få ha sex?

  Och om man nu ska motivera ett sexförbud med förhöjd risk för genetiska ”defekter”, borde man inte då också definiera hur förhöjd risken faktiskt måste vara? Och hur ”allvarlig” ”defekten” är?

 • Yuri

  Hahaha :) Vilken löjligt diskussion :)

  Tomas, du har en poäng. Det är inget nytt, men ok.

  WykiWyg, du får ha sex med vem du vill och hur mycket du vill. En annan sak är det kan var svårt att få ett ligg när man har en asbergers.

 • Andreas Eriksson

  @Tomas: Meet the righteous fury a wikipediaanvändare!
  ”Det är endast vid i flera led upprepad fortplantning mellan syskon, halvsyskon, kusiner och/eller mellan förälder och avkomma som man brukar tala om inavel.”
  (http://sv.wikipedia.org/wiki/Inavel).
  Det räcker inte med att man är nära släkt för att inavel och genetiska defekter skall uppstå, bland annat eftersom den genetiska diversiteten mellan syskon är relativt stor. Hade du haft någon insikt i djuravel hade du vetat detta. För att det skall uppstå en risk för genetiska defekter värda att notera så krävs att den incestuösa relationen upprepas över flera generationer. Risken att det händer är mycket liten.
  Inavel/befruktningsargumentet är INTE ett bra argument!

 • Tomas

  Haha, ja det fick man ju mycket skit för (kanske mycket förtjänt då jag uttryckte mig lite dumt).

  ”Anders Eriksson”
  Jag medger villigt att min kunskap inom detta ämne i bästa fall är bristfällig. Dock så står det i samma artikel du refererade till en hel del som faktiskt stödjer min tes.
  Angående det du skriver om risken för upprepning så hävdar jag tvärtom.
  Blir det ett accepterat beteende att ligga med sina syskon eller föräldrar, ja då har vi helt plötsligt en helt annan situation än idag?

  ”Hanna”
  Visst har du en poäng där även om jag inte vet siffrorna.
  Men många kvinnor över 40 tvekar faktiskt över att skaffa barn just pga riskerna så problemet är inte inbillat.
  Ytterligare lagstiftning vet jag inte om det är lämpligt med, men jag tycker definitivt att under vissa förhållandet bör man låta bli att försöka skaffa egna barn och istället satsa på att adoptera. Det finns miljoner med barn som ingen tar hand om.