Bägge straffas

Ledaren på Expressen tar upp tabut mot incest och menar att det pga av jämställda maktförhållanden i familjen kan finnas utnyttjande i en incestrelation. Och fine, men då bör väl rimligen inte offret som inte förstår sitt eget bästa straffas för att han/hon har sex med sitt äldre syskon?

Det låter för mig som en väldigt krystad anledning. Dessutom är livet fullt av ojämbördiga maktrelationer. Ändå har vi sex med varann och förbjuder inte människor med bättre ekonomi att ha sex med dem med sämre ekonomi osv. Det blir helt absurt att föreställa sig att varje relation – bara för att den innehåller sex – måste vara på alla sätt jämställd. Så fungerar inte livet. Ytterst få relationer är i slutändan jämställda.

Ingen kvinna kan väl heller ha undgått att märka att kvinnlig sexualitet de facto är ett maktmedel?

Nej, det här handlar förstås inte om något annat än illa dold moralpanik. Det genetiska argumentet håller inte längre, så man sträcker sig i panik efter något annat och vad kan då vara mer effektivt än associationer till sex med barn (under 18 i ECPAT-världen) och utnyttjande av maktrelationer?

I verkligheten är antalet syskon som vill ha sex med varann ytterst få, men sexuellt myndiga personer får ha sex. Om ena parten inte vill, känner sig utnyttjad eller indirekt tvingad, så är det ett brott redan och offret (!) behöver inte straffas. Sånt sysslar man med i muslimska länder och riktigt där vill jag hoppas att vi ännu inte är.

Andra om detta: Ring Broman för protokoll, Hanna Wagenius, 之乎者也, Lisa Magnusson,