Trasig lag? Reparera samhället!

IPRED. Sossarna gör sig nu hörda med kritik mot IPRED. Det handlar inte om att förstärka integriteten dock, om nu någon var naiv nog att hoppas på det. Nej, istället vill man utveckla vansinnigheterna med att förbjuda öppna nätverk och anonymiseringstjänster.

Det här är den logiska följd som vi pirater sedan länge pratat om, förutsett och nu ser steg för steg besannas.

Eftersom lagen är meningslös i den meningen att den inte kommer rå på fildelandet, så börjar man försöka reparera – inte den trasiga lagen – utan samhället som inte stämmer överrens med hur lagen är tänkt att fungera. Lite som att göra mål genom att skjuta målvaktsjäveln och sen lägga bollen i mål. ”Han stod ju ivägen!”

Så, ska jag i egenskap av pirat profetera lite för framtiden så kan jag ju avslöja att kryptering i andra former än VPN-tunnlar givetvis kommer förbjudas. Hårddiskkrypteringsnycklar kommer krävas att man lämnar ut till polisen vid misstanke om brott, eller bara när man passerar landsgränsen, eftersom ACTA-avtalet kommer göra att allt innehåll ska kopieras för att gardera sig om att du inte sysslar med det civilisationsfientliga brottet upphovsrättsbrott!

Lagar som dessa är ett problem för det allmänna rättsmedvetandet och tilltron till all lagstiftning eftersom det luckrar upp den traditionella synen att olagligt och fel är synonymt. Detta då lagen saknar förankring hos folket. Vi är ca 2,2 miljoner fildelare på en befolkning bestående av dryga 9 miljoner individer. Denna uppluckring förvärras när man inte accepterar att lagen är orimlig, såväl som verkningslös och istället börjar försöka lappa och laga genom ytterligare lagar som kränker folkets mänskliga rättigheter.

För det är faktiskt vad det här handlar om. Brevhemlighet, rätt till privat kommunikation osv, allt görs i praktiken olagligt när varje människa som vill vara anonym på nätet genom lagstiftning berövas denna möjlighet och görs till brottsling i strävan att beskydda sin integritet!

Dessa har varit självklara demokratiska rättigheter, men i o m Internet ses det plötsligt inte som relevanta dygder. Istället skyr man inga medel för att bejaka privata aktörers intressen, för att till varje pris med statliga privilegier skydda en viss marknad på ett sätt som ingen annan marknad. Vad är mediaindustrin för slags adel egentligen? Varför tar alliansregering såväl som vänsterblock ifrån oss våra demokratiska rättigheter i en allt mer digitaliserad värd där samma rättigheter borde gälla på Internet som i resten av samhället?

Hur kan detta ses som det minsta rimligt, är frågan jag ställer?

Det är dags att ta ton mot politikerna som inte förstår det digitala samhället. Låt dessa teknikdinosaurier förpassas till forntiden där de hör hemma. Den digitala världen förtjänar samma mänskliga rättigheter som den övriga. Detta ska inte luckras upp för att skydda priviligerade mediabolag!

Det kan du som bor i Gbg eller känner för en liten resa göra den 10 Januari!

Källor: SR, SR(2), SR(3),

Ursprungligen hittat hos: Opassande

Annat läsvärt: Stora snurren,

 • lordmetroid

  Mainstream-media industrin som vi alla vet ar inte mycket mer idag an politiserade propaganda utropare. Det ar inte sa konstigt att politikerna gor allt for att de ska ha detta system intakt aven post-internet.

 • kinkym32

  Jag tror inte att det är IPRED i sig det handlar om. Jag har faktiskt väldigt svårt med resonemanget att allt detta är till för skydd av upphovsrätt.

  Jag menar ” artister, författare, flimindustri mm ” utgör en såndan liten klick av samhällets medborgare och skattemässiga intäkter måste ju vara försumbara för samhället i stort. Kan inte heller tänka mig att man skapar en lag enbart för skydd av en minioritet i samhället och deras försörjning.

  Visserligen är lagen tagen I EU.s regi, men totalt sätt inberäknat samtliga länder och ” artister ” runt om på jorden, så måste dessa vara i princip obetydliga.

  Varför skapar man då en såndan lag ? Lägger man ihop den med våran FRA lag så kan inte jag komma fram till att syftet är enbart ett.
  Att samhället har kommit på ett enkelt och smidigt sätt att försöka kontrollera sina medborgare.

 • Smen

  Jag är tyvärr sorgligt övertygad om att det finns en annan lockelse i att totalt reglera internet, även om ingen politiker skulle våga tala högt om den.

  Det pratas mycket om allt positivt som kommer ur internet, med socialt nätverkande och granskande grupparbeten och dylikt, men, handen på hjärtat, vem vill jobba med chefen ståendes bakom axeln.

  Detta tror jag är den bakomliggande bieffekten till varför politikerna verka lägga sig platt för diverse lobbyorganisationer. Om man inte kan känna sig anonym när man kritiserar, kanske färre vågar kritisera, och det blir lugnt på jobbet.

 • Daniel Wijk

  Smen: Lugnt i jobbet? Dom vill ha lugnt i samhället och dom är korkade nog att tro att deras lagar kommer att leda till det…

  Jag ser nog snarare att det drar mot stora oroligheter när ingen längre respekterar rättssystemet.

 • Nicklas Persson

  Daniel Wijk: De bryr sig inte ett dugg om samhällets åsikter eller välmående, det har de visat tydligt på många fler sätt än dessa idiotiska lagar. Det enda de bryr sig om är att säkra sina positioner och kan de inte göra det med populär fungerande politik så tar de till andra metoder. De hoppas uppenbarligen att samhället inte ska fatta/orka bry sig innan det är för sent och de är på god väg att lyckas med det. Det är skrämmande och frustrerande att se hur folk inte förstår vad det är som händer.

 • daniel

  jag får nog en annan uppfattning om Tomas Eneroths citat i slutet på SR’s artikel, och det är att man vill åt common carrier-principen. det har länge varit en av mediamaffians riktigt stora mål. Då spelar det inte längre någon roll om du använder dig av proxytjänster (t ex dold.se) eller snyltar på grannens WLAN, den sista person som hanterar trafiken blir den som döms för brottet. då är den enda räddningen helt anonymiserade och krypterade tjänster (likt freenet).

 • Pingback: Årets skämt av Karl Sigfrid « infallsvinkel()

 • Jan Wiker

  Jag tycker helt enkelt att den nya lagen gör att allt börjar likna nära till hands en diktatur med de lagarna att storebror ska kunna ha koll på folket och är helt säker på att det kommer att missbrukas. Får gärna visas jag tycker de här nya lagarna är illa varslande att vi inte ens våra hem får vara privata när kommer det lag på kamera i hemmen för det kommer säkert så småningom det med när de kan få igenom sådana här lagar ja det var allt från mej hälsningar Janne