Saker du inte ville veta om din mat

Att däggdjur inte är korkade, att de inte är instinktstyrda maskiner, kan vem som helst som har levt med djur intyga. Men nu har nån forskare alltså undersökt saken lite mer konkret och ger lite information som kanske inte direkt får biffen att smaka godare.

Ett lite oväntat fynd var att kor är synnerligen erotiska. Om ett djur blir upphetsat sprids känslan snabbt till hela hjorden. Forskarna själva liknar kor vid ett slags homosexuella nymfomaner.

Grisar bedöms vara minst lika duktiga problemlösare som hundar och de kan komma ihåg egenskaperna hos upp till ett 30-tal grisar och inordna sig själv i hierarkin. När man försåg grisar med en joystick visade de sig tycka mycket om att spela tv-spel. Grisarna kunde också justera rumstemperaturen och belysningen efter eget gottfinnande.

En skillnad är att delfiner och stora apor som chimpanser och orangutanger kan ge prov på en mer avancerad självinsikt. De kan spegla sig och förstå vad de ser, en förmåga som människor får först vid 18 månaders ålder. Självinsikt är i sin tur grunden för planering och empati. Grisar kan exempelvis planera framåt genom att gömma mat för mer dominanta artfränder. Men delfiner tycks ha ett komplext medvetande där de kan se på saken ur ett annat djurs perspektiv, det har man ännu inte kunnat visa när det gäller får, kor och grisar.

SvD

Själv tycker jag oerhört mycket om djur. Jag rättfärdigar inte ätandet av dem för att de skulle sakna känslor, utan helt enkelt för att jag ser det som fullständigt naturligt att vi – precis som alla andra köttätande djur – dödar och äter djur, för att vi behöver det och för att det är gott.

Djur är inte människor och ska inte ha mänskliga rättigheter. Det är rent ut sagt vidrigt se större empati för djur än för andra människor och jag är totalt allergisk mot det människohat som vissa djursympatisörer uppvisar.

Men det finns inte ett nödvändigt motsatsförhållande där. Jag bryr mig fortfarande mycket om djur och jag vill inte att de far illa, oavsett vi ska göra mat av dem eller inte. Avlivandet av dem ska ske så ”humant” som möjligt och djurhållning som gör djuren mentalt sjuka ska inte tillåtas (som burhöns och grisar inlåsta utan möjlighet till att röra sig).

Om man inte vill äta djur alls, så är det helt ok. Jag kan absolut respektera ett sånt – eget valt – beslut. Men djur är inte människor, de ska inte behandlas som människor och det är helt okej att döda och äta dem, tycker jag.

 • Kaonashi

  Jag vet inte hur mycket djurrättsaktivister romantiserar livet som vilda djur lever, men om man jämför en vild gris med en som föds upp för att bli mat, så är skillnaden nog stor. Hur många vilda grisar får somna in fridfullt och utan smärta på sin ålders höst? Hur många dör i panik och smärta av rovdjur, olyckor, svält eller sjukdomar? I jämförelse är en skyddad, bekväm tillvaro på en gård rena paradiset. Visst, de dödas, men jämför en snabb, smärtfri död med att bli levande uppäten av vargar.

  Med en human (lustigt ord i sammanhanget, men ändå) djurhållning kan vi ge djur en mycket bättre tillvaro än de någonsin skulle kunna få i det vilda. Ett sådant djur har jag inga betänkligheter alls över att äta.

 • Det påminner mig om en händelse för några år sedan i norra delen av Sverige. Djurrättsaktivister släppte ut alla illrar (har jag för mig det var) hos en person som födde upp dessa under någorlunda ok förhållande som pälsdjur.

  Ett par dagar senare hade åtminstone hälften dött av kylan eller blivit överkörda.
  .-= Lisa Olsson´s last blog ..Shopping är bra för humöret =-.

 • Tack för en bra blogg. Trillade över en nyhet nyss som du kanske är intresserad av. En professor i Linköping har fått 9,5 miljoner av Socialstyrelsen för att på uppdrag av regeringen utvärdera insatser som riktas mot säljare och köpare av sextjänster.

  Han ska bland annat undersöka ”sex online”. ”Syftet är att belysa om riskfyllda aktiviteter på internet leder till köp eller försäljning av sextjänster”

  Smaka på de orden: ”riskfyllda aktiviteter på internet” :-)

  Linköpings universitets stolta pressmeddelande:
  http://www.liu.se/liu-nytt/vansterspalt?l=sv&newsitem=41882
  .-= Tore´s last blog ..När svenska politiker försöker göra en Obama på internet =-.

 • Kaonashi: Precis min åsikt!

 • Tore: tack för tipset! :D

 • Viktor

  Djur är inte människor, det är helt riktigt. Men människor är djur.
  Människan är ett djur som alltid anpassat sig för att överleva, och idag när vi vet att köttätande egentligen inte tjänar något annat syfte än att tillfredsställa våra smaklökar så ter det sig faktiskt riktigt onödigt att döda djur för att göra mat av dem.
  Det är dags att utvecklas, evolvera, anpassa oss. Insikten finns hos oss, både insikten om djurens egentliga intelligens och insikten om det enorma resursslöseri som köttätande faktiskt innebär. Självinsikten som människodjuret besitter är det som skiljer oss från andra allätare, och den självinsikten kan vi använda och göra något fint med.
  Respekterar dock att du är av en annan åsikt.

 • Nemz

  Jag kan inte göra annat än att helt och fullständigt hålla med. :)

  Djur skall både behandlas och ätas med respekt. Veganromantikerna gör mig bara trött och sné.

 • Viktor: Det är tack vare att djuren tillfredställer våra smaklökar som vi lägger ner sådana enorma resurser på att ta hand om dem. Alla djur har inte lyxen att se söta ut och leva som barnsubstitut. Genom att vi efterfrågar dem som föda kan de leva i ett antal de aldrig annars uppnått och i en trygghet de annars aldrig haft. En minskning av ätande av djur innebär ofrånkomligen en drastisk minskning av antalet levande djur av dessa arter. De djur som inte har någon nytta för oss är det synd om. De kan dö ut utan att någon gråter. Men kossor, lamm och grisar kommer finnas så länge det finns köttätande människor och i enorma antal.

 • Viktor

  Lägger vi ner enorma resurser på att ta hand om djur? Vad innebär isåfall ”ta hand om”?
  Du menar också att ett ofött djur har ett intresse av att leva? :D Det är ju som att säga att det är synd om drakar, enhörningar och orcher, eftersom de inte får leva. Ofödda djur har inget som helst intresse av att leva, i synnerhet inte om livet innebär ett liv i fabriksliknande institutioner, där många individer aldrig ens får se solljuset. Och varför är det något positivt att djuren är fler i antal?
  Du pratar om en trygghet de ”annars aldrig haft”. Vadå för trygghet? Så länge efterfrågan pass stor som den är idag, kommer djuren som föds upp till att bli mat att födas upp i industriella miljöer. Det finns helt enkelt inte resurser till att föda upp djur ”ekologiskt” eller ”naturligt”, eller till att ”ta hand om dem”. Eller rättare sagt, resurserna finns, men det vore både oekonomiskt och slöseri med energi.
  Såna här debatter är egentligen rätt dödsdömda, eftersom det i slutändan är individen som gör sitt eget val i köttfrågan, men den är värd att ta tycker jag, då det fortfarande odlas myter om ”trygghet” och ”ekologiskt kött”.

 • Isa Decadent

  Jag sympatiserar alltid mer med djur än människor, jag gillar överlag inte människosläktet +skratta+
  Och att vi skulle behöva kött är ju allt annat än sant, vi är däremot inte anpassade för att äta kött.
  Vi är inte det rovdjur många tycks tro.

 • Isa Decadent: Vi behöver protein, det får man lättast genom kött. Att äta för mycket kött är inte bra men fisk etc är lugnt.

  Viktor: Tja, de arter som dör ut är de ingen har nytta av, så funkar det tyvärr allt som oftast. Utdöda djur lider inte, det är sant. Vi kanske borda låta fler djur dö ut med ditt resonemang?

 • Sanna

  Djur som trängs så att de inte ens har plats att stå bredvid varandra finns mest uppmärksammat i Danmark om man ska titta på köttindustrin i vår närhet. Detta förekommer också i Sverige…
  Och en stor del av miljö och klimathoten kommer från köttindustrin då denna industri påverkar växthuseffekten mer än vad bilar, flyg och båtar tillsammans gör (enligt en undersökning från FN).

  Jag är inte emot att det äts kött, men jag är emot att detta köttätande görs till en massindiustri som inte gynnar nån mer än de som tjänar pengar på det, och de som äter köttgryta sedan. Jag har träffat grisfarmare, och det enda de är intresserade av är att tjäna pengar.
  Visste du att grisar kastreras utan bedövning när de hänger upp och ner, varje år i Sverige… Dessutom är detta helt lagligt.
  Om inte människor slutar att äta, och massproducera kött så tycker jag åtminstone att de ska ha det bra innan de placeras i slakthuset. Men tyvärr, det funkar inte så. I Sverige äter vi drygt 60 kilo kött per person och år och mycket av köttet är importerat. Så länge vi har en sådan stor köttkonsumtion kommer också djur att lida. Oavsett om man äter kött eller inte så kan man reflektera över för och nackdelar med att människor äter kött.
  Jag för min del väljer att äta fisk och kycklin och resten vegetariskt. Oftast helt vegetariskt. Genom att minska köttkonsumtionen kan vi påverka djurhållningen och miljön, utan att för den sakens skull sluta äta det helt.
  Sedan är det upp till dig hur du vill göra. Men proteiner finns i bönor, linser och ägg och mjölk. Man behöver inte äta en kossa i veckan för att få i sig alla ämnen man behöver.

 • Alex

  Era stackare, vad har fått er att ha sådana skuldkänslor att ni inte kan leva enligt eget behag, utan måste ”göra världen bättre” och hela tiden ursäkta sig för beteendet av människosläktet till dom andra arterna.

  Liv ska levas, uppskattas och respekteras, men inte helgas.

  Jag äter liv. Det ligger en viss tyngd i det påståendet, och som får biffen att smaka ännu godare.

 • Sanna: Om grisar kastreras utan bedövning är det givetvis något som borde klassas som djurplågeri. Och visst finns det sannolikt många exempel på djurhållning som inte borde vara tillåten och som jag inte stödjer, men då får man ju vända sig mot dessa specifika frågor, inte kasta ut ungen med badvattnet.

  Faktum kvarstår, om vi inte efterfrågar dessa djur som mat så kommer de snart inte finnas kvar annat än ett litet fåtal i djurparker. Vem skulle hushålla med krisar och kor annars? Hellre då att de får finnas och leva relativt goda liv, jämfört med hur de hade levt och dött i frihet, många gånger värre plågsamt.

  Slutar man äta kött i Sverige så finns fortfarande all köttproduktion i andra – sämre länder – kvar. Bättre då att missionera i de länder som har minst human djurhållning, än i de länder där den är relativt god, men givetvis bör förbättras.

  Själv tycker jag bönor och linser är äckligt och ägg gillar jag bara i mycket små mängder. Kött är fantastiskt gott. Så nej tack, det blir kossa. :P

 • Sanna

  Hanna: Det klassas inte som djurplågeri därför att det är gammal hederlig svensk sedvana och det har alltid gjorts på det sättet, och därför ser man ingen anledning att sluta med det, trots att grisarna skriker (detta med motivationen att de ändå är ganska pigga efteråt, och att man inte kan kalla kött ekologiskt om man har gett grisar mediciner som bedövningsmedel).
  Man kastrerar alltid hangrisar eftersom att då försvinner grisarnas testosteron och det ger köttet en äcklig bismak.
  Jag var på studiebesök på en Naturbruksskola i Dingle i Bohuslän i våras, och fick höra på föredrag av en grisfarmare, och detta var den informationen jag fick.

  Om man inte efterfrågar djuren i -lika stor mängd- som mat så får djuren en bättre levnadsstandard. Djuren går på varandra, i svenska ladugårdar, och de får liggsår och variga skavsår för att de trängs så mycket.
  Man behöver inte bli vegetarian bara för man drar ner på konsumtionen av rött kött som nöt och fläsk. Men om man vill göra en 9insats för både miljö och djurhållningskvalitet så kan man dra ner på det. Å andra sidan kan man strunta i det också, det är varje persons val. Men det betyder inte att jag tycker att jag tycker att det är speciellt smart. Ditt argument om att djuren har det bättre om de efterfrågas som mat håller inte när de behandlas som de gör i svenska slakterier. En mindre efterfrågan skulle göra att de blev mindre trångbodda och det skulle inte bli en sådan massproduktion som det är idag. En massproduktion som luktar skit rent ut sagt!

 • WysiWyg

  Jag skulle gärna se en kvalitetsmärkning av kött, ägg och så vidare, som har rätt skapligt rejäla krav.

  Jag är så förbannat trött på att försöka deschiffrera och läsa mellan raderna när man köper ägg t.ex.

 • Micke

  Bra skrivet Sanna!
  Jag kommer aldrig bli vegetarian men du fick mig garanterat att vilja dra ner på köttätandet kraftigt. Personligen älskar jag bönor, ägg och mjölk. (dock inte linser)
  Du har nått fram till en individ iaf. För övrigt har jag levt som fattig student innan då jag bara hade råd att äta kött kanske var 3:e dag. Det funkade alldeles utmärkt.

 • Magnus J.

  Isa Decadent: Jo, människorna är köttätare av naturen. Man kan t.ex. se det på våra tänder som är ett mellanting mellan utpräglade rovdjurs och växtätares. Dock är modern köttkonsumtion allt för riklig, varför de flesta människor av rena hälsoskäl verkligen borde dra ner på köttätandet.
  .-= Magnus J.´s last blog ..Granskas kvinnor hårdare? =-.

 • Celine :)

  Jag tycker att djur är mer värda änn människor!