Saker du inte ville veta om din mat

Att däggdjur inte är korkade, att de inte är instinktstyrda maskiner, kan vem som helst som har levt med djur intyga. Men nu har nån forskare alltså undersökt saken lite mer konkret och ger lite information som kanske inte direkt får biffen att smaka godare.

Ett lite oväntat fynd var att kor är synnerligen erotiska. Om ett djur blir upphetsat sprids känslan snabbt till hela hjorden. Forskarna själva liknar kor vid ett slags homosexuella nymfomaner.

Grisar bedöms vara minst lika duktiga problemlösare som hundar och de kan komma ihåg egenskaperna hos upp till ett 30-tal grisar och inordna sig själv i hierarkin. När man försåg grisar med en joystick visade de sig tycka mycket om att spela tv-spel. Grisarna kunde också justera rumstemperaturen och belysningen efter eget gottfinnande.

En skillnad är att delfiner och stora apor som chimpanser och orangutanger kan ge prov på en mer avancerad självinsikt. De kan spegla sig och förstå vad de ser, en förmåga som människor får först vid 18 månaders ålder. Självinsikt är i sin tur grunden för planering och empati. Grisar kan exempelvis planera framåt genom att gömma mat för mer dominanta artfränder. Men delfiner tycks ha ett komplext medvetande där de kan se på saken ur ett annat djurs perspektiv, det har man ännu inte kunnat visa när det gäller får, kor och grisar.

SvD

Själv tycker jag oerhört mycket om djur. Jag rättfärdigar inte ätandet av dem för att de skulle sakna känslor, utan helt enkelt för att jag ser det som fullständigt naturligt att vi – precis som alla andra köttätande djur – dödar och äter djur, för att vi behöver det och för att det är gott.

Djur är inte människor och ska inte ha mänskliga rättigheter. Det är rent ut sagt vidrigt se större empati för djur än för andra människor och jag är totalt allergisk mot det människohat som vissa djursympatisörer uppvisar.

Men det finns inte ett nödvändigt motsatsförhållande där. Jag bryr mig fortfarande mycket om djur och jag vill inte att de far illa, oavsett vi ska göra mat av dem eller inte. Avlivandet av dem ska ske så ”humant” som möjligt och djurhållning som gör djuren mentalt sjuka ska inte tillåtas (som burhöns och grisar inlåsta utan möjlighet till att röra sig).

Om man inte vill äta djur alls, så är det helt ok. Jag kan absolut respektera ett sånt – eget valt – beslut. Men djur är inte människor, de ska inte behandlas som människor och det är helt okej att döda och äta dem, tycker jag.