Piratpartiet: 5,1% i EU-valet?

TV4 rapporterar på förmiddagen om att Piratpartiet enligt Synovates mätningar skulle kunna uppnå 5,1% i EU-valet. Det är mer än nog för att få in Christian Engström i Bryssel!

Mätningen gav följande resultat för de olika EU-kandiderande partierna (förra årets resultat inom parentes):

M 29,7 (18,2)
S 29,2 (24,7)
FP 9,0 (9,8)
C 5,4 (6,3)
KD 5,2(5,7)
V 5,8 (12,8)
MP 7,0 (5,9)
Junilistan 1,3 (14,4)
PP 5,1.

Handen på hjärtat: Står Piratpartiet till höger eller till vänster i svensk politik?

– Varkendera. Begreppen höger och vänster står för olika åsikter i fördelningspolitik, skatter, bidrag etc. Vi har ingen agenda i sådana frågor. Vi driver bara principiella frågor, rättighetsfrågor som inte splittrar väljarna enligt gamla politiska skiljelinjer, kontrar Engström.

– Och det tänker vi också göra när, eller om, vi kommer in i EU-parlamentet. Vi tänker fokusera på våra egna frågor – fildelning, ett fritt Internet, ett skyddat privatliv etc. Vi varken vill eller klarar att delta i tusentals omröstningar om alla möjliga frågor som de andra partierna gör. Och det vet våra väljare, för vi har gått ut och varit tydliga med den saken. I EU-parlamentet handlar det framför allt om att bygga allianser kring de frågor som verkligen berör oss, inte slött trycka på röstknappar jämt och ständigt.

DN – Piratpartiets EU-kandidat har segervittring

Det ser lovande ut, men än är inte valet över! Om en månad är det dags. Rösta pirat!

Ett annat osäkerhetsmoment för Piratpartiet är att det till skillnad från Junilistan inte har någon nationell organisation med lokala föreningar, något som kan göra det svårt att få ut valsedlar till alla vallokaler, som småpartier måste klara på egen hand.

DN – Unga väljare kan ge Piratpartiet EU-mandat

Här har uppenbarligen inte journalisten gjort sitt jobb.

Redan i valet 2006 när vi hade bara några tusen medlemmar hade vi en täckning på 93% av alla vallokaler, en helt enastående bedrift (jag var själv med och körde ut valsedlar i Sala, där jag bodde då). Idag har vi tiotusentals aktivister, så att vi inte idag skulle få en nära 100% täckning ter sig osannolikt. Piratpartiet bekostar dessutom, till skillnad från de etablerade partierna, sina egna valsedlar. Engagemanget från pirater runt om i Sverige är enormt!

Det räcker också med att gå in på hemsidan, Piratpartiet.se för att se hur man enkelt kommer i kontakt med sin lokala piratavdelning.

Nu  börjar också enskilda socialdemokrater förstå vikten av integritet och hur vilse man är inom dessa frågor.

Andra om detta:
Falkvinge – Piratpartiet tar 5,1% i undersökning
Christian Engström – Vi kan fixa det här!