Kameraövervakningen…

En sak slog mig. Hur övervakar man, rent praktiskt, 20 000 hem med kameror? Man kan ju knappast anställa 20 000 personer vars enda jobb är att sitta och realtidsövervaka dessa kameror. Det måste fram nån slags utkristallisering för att rensa bort allt överflödigt videomaterial från det man vill åt. Så hur triggar man kameror att göra det jobbet effektivt?

Videofilm är oerhört storlekskrävande, lagringsmässigt. Okomprimerad film fyller upp även en rätt stor disk relativt fort om du filmar i realtid non stop. Ska allt material från 20 000 hem, med x kameror i varje lagras digitalt så behövs verkligen enorma datorresurser.

Om man filmar selektivt, typ bara när någon rör sig i rummet, så spar man förstås en hel del dötid. Det går att lösa som man gör med övervakningskameror, med en enkel rörelsedetektor som aktiverar inspelningen på kameran. Sen får någon manuellt i efterhand analysera innehållet för att se vad som egentligen försegick.

Men med dessa tekniska hinder ivägen undrar jag om inte största tänkta effekten med kamerorna i hemmen, precis som med kameror i övrigt, är att avskräcka snarare än praktiskt förhindra ”oönskat beteende”? Du vet aldrig när någon tittar, alltså korrigerar du själv ditt beteende. Det är hotet om att någon som ser, snarare än att faktiskt övervakas som är den egentliga metoden. Det ger också en möjlighet att i efterhand gå in och analysera filmade beteenden.

Självklart, precis som med all informationsinsamling staten sysslar med, får man med en massa ”oönskad” information, som vem som besöker huset, när osv. Alla vardagsrutiner inom husets väggar. Ja, en hel del saker som inte alls träffar det område som ”legitimerat” övervakningen, men som ändå följer med. ”Överskottsinformation” som givetvis öppnar för missbruk.

Det här är så dåligt och idiotiskt och dumt på så många nivåer, att jag knappt kan begripa att det pågår. Och oppositionens kritik i England är att man borde gjort mer tidigare. Vad lever vi i för vansinnig värld?

Andra om detta: Polisstaten, Sagor från livbåten, Anna Troberg,