Internethandikappad professor?

Samtidigt finns det inget annat parti som har så låg tröskel till ett medlemsskap. Via partiets hemsida kan man gratis ansluta sig.

– Jag skulle säga att det är en mycket starkt bidragande orsak till ökningen, säger professorn Ulf Bjered.

Aftonbladet

Jag vet inte om det är journalisten eller professorn som är handikappad när det kommer till Internetsurfande. Det hade inte tagit mycket research för att se att det är lika enkelt att bli medlem i fler partier än Piratpartiet. Men givetvis är det ett gott betyg att man inte på hemsidan avsiktligt försvårar registreringsprocessen. Vad vore poängen med det?

Återigen citerar jag Falkvinge, som redan tidigare bemött den här sortens nonsensargument:

 • Moderaterna: Gå till www.moderat.se, klicka (direkt från framsidan) på “Bli medlem”, en flik i toppen, och skriv in dina personuppgifter. Personnummer krävs av någon anledning. Klart.
 • Folkpartiet: Ingen synlig länk till att bli medlem.
 • Centerpartiet: Klicka på “Partiet” på hemsidan, därefter på “Bli medlem”. Det finns ingen vink om att man blir medlem under just “Partiet”. Skriv in dina medlemsuppgifter, så “blir du kontaktad”.
 • Kristdemokraterna: Klicka på “Bli medlem” högst upp och synligast på framsidan. Skriv in dina personuppgifter. Personnummer krävs. Partiet kontaktar.
 • Socialdemokraterna: Klicka på “Bli supporter” i den största menyn. Skriv in medlemsuppgifter. Personnummer krävs. Klart.
 • Vänsterpartiet: När man drar musen över “Vårt parti” i huvudmenyn rullar alternativet “Bli medlem” fram. Klicka. Skriv in kontaktuppgifter. Partiet kontaktar.
 • Miljöpartiet: Klicka på den gigantiska bilden “Din röst räknas, kom med” på framsidan, därefter på den lika gigantiska “Ja, jag vill bli medlem”. Skicka ett SMS enligt instruktionerna på sidan. Klart.
 • Piratpartiet: Klicka på “Bli medlem” på framsidan, välj vilken organisation du vill gå med i, fyll i personuppgifter, klart.

Vad är det eg. för slags journalistutbildning du har, Erik Wiman?

 • Gregor Samsa

  För att bli medlem i Folkpartiet använder man en dropdown-meny i högerspalten. Det står ”Engagera dig”. Sen får man leta rätt på en liten länk längre ned på följande sida. Då ploppar det upp en popup-ruta, sen fyller man i namn, personnr, kontaktuppgifter m.m. Det är alltså enkelt även där…

 • MM

  Jag tror att flera av dom olika partierna skickar ett inbetalningskort?

 • Perty

  Jag skulle vilja säga att ta steget och bli medlem i piratpartiet är en mycket större tröskel än att gå med i någon av de etablerade partierna. Detta trots att det är gratis.

  När du är medlem i piratpartiet är du insorterad i ett fack som parasit, snyltare, finnig fjortis, datanörd, tjyv och allmänt kriminell. Ingen pardon, du vill tanka gratis och ”gratis är gott”, och du är mentalt handikappad och liknande.

  Jag tvekade långt och länge innan jag gick med, inte för att jag tvekade på politiken utan för den ev. stämpel jag skulle få i pannan.

  Men jag ångrar det inte.

  Pertys senaste bloggpost..Varför MP3 böcker är dyrare. The facts.

 • marcus2

  konstigt att inte tv4nyheterna tog upp att det är lätt att bli medlem i andra partier också :S

 • Jessica

  Amen på det! Jag är äckligt trött på media som på olika vis ska försöka få det att se ut som ett låtsasparti.

 • Jonas

  Menar professorn på allvar att det är svårt att gå med i andra partier?

  Menar professorn att de andra partierna skulle få fler medlemmar om de inte hade medlemsavgift?

  Menar professorn att socialdemokraternas medlemsförluster beror på att medlemmarna inte har råd eller inte begriper hur man förnyar medlemskapet?

  Menar professorn att det är en lägre tröskel för att gå med i ett icke etablerat parti än ett etablerat?

  Menar professorn att det är en speciellt hög tröskel att gå med i de etablerade partierna?

  Goddag xyskaft, professorn!

 • Smen

  Jag vill minnas att jag vid något tillfälle var tvungen att lära mig skicka SMS för att bli medlem. Kan ha varit när partiet var nystartat. Har skickat 2 sms sen dess, men tycker fortfarande att det är fan så krångligt. Förmodligen enklare att gå med i något annat parti :)

 • Vickan

  Det finns en länk på Folkpartiets sida också, den är lite undangömd då dom kanske inte är så bra på IT..

  Den finns här: http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/Page____70784.aspx
  Kostar tydligen 50kr/år..

  men ja, det går att klicka lätt på deras sida också.. men Rick kanske missade det. jag vet inte.. tänkte bara påpeka det..

 • Alexandra

  Instämmer med Perty här ovan. När jag gick med var jag ytterst tveksam just för att alla skulle automatiskt klassa en som en gratissnyltare som inte har något ekonomiskt sinne alls :/
  Jag har t.ex. en kompis som vägrar befatta sig med någonting alls som piratpartiet rör vid för att han vägrar gå med på att man ”ska få ta saker gratis”, suck -_-

  Men nu är man IAF inte bara stolt medlem utan TOM stolt guldmedlem :)

  Alexandras senaste bloggpost..Hur lycklig man än må vara så gnager tvivlet.

 • Nea

  Men det är ju typiskt gammelmedia, de låtsas som de inte känner till hela sanningen – bara för att få en bättre ‘story’. Jag blev irriterad av att se tv4s inslag igår. Urk för oseröst journalistik.

 • Smen: Det var SMS-registrering när jag gick med, innan valet 2006, så förmodligen var det nån gång då.. jag vet inte när man övergick till enbart webregistrering.. men den kan iförsej ha funnits ett tag. :)

 • Daniel Wijk

  Jag vet inte hur det var på våren 2006 när jag gick med. Tror att SMSregistreringen kom efter det men jag är inte säker…

 • En minst lika intressant fråga är väl hur svårt det är att gå ur partierna. Jag håller just nu på att undersöka vad som krävs ör att lämna Moderaterna. Sluta betala mdlmsavgiften fungerar i varje fall inte.

 • Daniel Wijk

  Göran: Intressant. I PP så måste du ju aktivt gå in och nyregistrera dig eller svara på SMSet som du får ut vid medlemsskapets närliggande utgång.

 • Mats

  @Daniel

  Jag gick med under våren 2006, så jag kan intyga att då var det SMS-registrering som gällde utifall någon ville veta.

 • Quest

  Hm? Borde vi inte underblåsa det här missförståndet? Folk kan ju få för sig att gå med i andra partier om de inser att det är enkelt!

  Quests senaste bloggpost..Varför får URL inte respekt?

 • DN sluter upp på den nattsvarta kontrarevolutionens sida:

  http://www.dn.se/opinion/signerat/parasiternas-paradis-1.847323

  Budskap: folket skall berövas internet och kunskap reserveras för de rika. Det är brutal klasspolitik. Ingenting annat. Folket skall till varje pris förslavas, är agendan.

  Peter Wolodarskis smutsiga illfundighet är solklar. Problemet definieras korrekt: ett bristfälligt betalningssystem, som underminerar värdefullt journalistiskt arbete. Boten kurerar sjukdomen genom att döda patienten och står dessutom för skamlöst samhällsekonomiskt resursförstöring genom utkrävande av marknadsmässig styckeprisersättning för en vara med fallande styckkostnader, vilket är nationalekonomiskt pristeoretiskt elementum benäget begravet av den nationalekonomiska vetsnskapens dödliga retrovirus: nyliberalismens intellektuella HIV.

  Den korrekta lösningen, som Peter Wolodarski utmärkt väl själv förstår, är offentlig finansiering genom skatteuttag med kraftig progression. Peter Wolodarski har nu definitivt definierat sig själv som en skurk, en bedragare, och ett viljelöst redskap åt det despreata reaktionära monopolkapital som nu går till ursinnig attack mot folkets välfärd, frihet och medborgerliga rättigheter genom öppen destruktion av modern teknologi, avsiktligt underminerande av demokratins grundvalar; med all kraft skall utveckling, framsteg och tillväst vandas i8 sin motsats; klockans visare tvingas nu att att gå moturs. DET är Peter Wolodarskis agenda. Det är bara värt förakt.

  Piratpartiet skall man inte lita på. Deras verkliga agenda är att dupera medelklassen för att likt Gudrun Schyman komma upp sig i smöret via ett nischatr parti i val med minimalt folkengagemang och på så sätt skaffa sig demokratiskt oåtkomliga sinekurer för att sedan leva i lyx utan varje spår av demokratisk insn samt systematiskt fortsätta dupera folket med symboliska utspel utan varje spår av verkligt inflytande i sakfrågan. I synnerhethet Rick Falkvinge är en bara alltför pinsamt knullsugen karriärpsykopat och förrädare han med såsom nästan alla andra; t ex Christian Engström; båda är livrädda för mig, eftersom jag ensam genomskådar dem. Korrekt paroll:

  SVERIGE UT UR EU!

  – Peter Ingestad, Solna

 • Pingback: Siffror som stör « Tomas sida()

 • Vi har väl även högst inkomst per medlem så att säga, trots att allt är frivilliga donationer? :)

  malokis senaste bloggpost..Piratpartiet EXPLODERAR!