Hyllning till David Eddings

Jag är en sån där som umgås med nördar. Ni vet dem som läser fantasyserier som är tjockare än bibeln och aldrig tar slut, som kan lista egenskapsdata från warhammer utantill och som vet precis hur man skapar den ultimata karaktären i ett givet yrke i Dungeons & Dragons. Som skapar egna rollspel på fritiden, som citerar Discworld och Liftarens Guide till Galaxen. Som spelar Magic, ser på Futurama och lyssnar på Metall.

Själv är jag inte mycket för fantasy. Jag blir förvirrad av alla konstiga namn. Jag målar hellre warhammerfigurer än spelar med dem och jag tycker det roligaste i rollspel är att bestämma vilka kläder och frisyr min karaktär ska ha. Jag förstår inte Magic, jag gillar Simpsons mer än Futurama men jo, jag lyssnar på Metall. Och jag har alltid kommit bäst överrens med esteterna på Estetiska programmet och nördar som gick Naturvetenskapliga programmet.

Men på högstadiet försökte jag mig på det där med fantasy. David Eddings böcker var lätta att komma in i och en bra ‘start’ för den som ville prova fantasy (lite som cannabis och droger) fick jag höra av mina mer insatta vänner. Jag blev ingen WoW-spelare och jag slutade läsa Sagan om Ringen i tredje boken eftersom jag tyckte den sög. Men jag älskade Eddings böcker om Belgarion, Polgara och vad de andra nu hette. Jag sträckläste dem under någon månads tid och var hemskt asocial på rasterna med boken med mig på varje lektion. Det var rena knarket.

Därför får jag en klump i magen när jag läser att David Eddings är död. :(

Han skrev sina böcker ihop med sin fru, som tydligen dog 2007. Nu dör han själv, två år senare. Kanske kändes det meningslöst fortsätta utan sin följeslagerska, jag vet inte. Men det känns väldigt sorgligt.

Om du inte heller gillar fantasy så tycker jag du ska läsa David Eddings serier, Sagan om Belgarion och Sagan om Mallorea. De finns att låna  på vilket bibliotek som helst och brukar reas ut lite nu och då. Läs dem!

Sagan om Belgarion
Sagan om Belgarion

Andra om detta:

Frihet, Fildelning och Feminism

 • Det snöar aldrig i Tol’Nedra

  Jag tror Sagan om Belgarion var den första fantasyn för mig med, innan hade jag bara läst ungdomsdeckare. Måste läsa de igen någongång…

 • Pingback: Vila i frid, David Eddings at andra sidan()

 • mehmoc

  ”lite som cannabis och droger”
  Nä, du har du allt missat lite här va? Man börjar väll inte med lätta droger som cannabis för att testa? Märks de ens i statistiken som inte börjar med tungviktaren alkohol?

 • Jag vill minnas att jag slukade Eddings böcker då jag gick i högstadiet för en 15-16 år sedan. Och sedan öppnade jag en av dem för några år sedan, vilket jag inte skulle ha gjort. Vissa minnen är bäst att bevara som minnen.

  Inget fel på lättsmält brukslitteratur, dock. RIP D.E.

  Pelpets senaste bloggpost..Piratpartiet når Bryssel

 • Krister Svanlund

  Sagan om Belgarion var den första fantasy serie jag läste… sedan läste jag om alla böckerna typ 6 gånger under högstadiet. Trots att jag vet att dom verkligen inte är några djupa litterära verk så kan jag inte låta bli att älska dom för vad dom betydde för mig.

  Favorit karaktär: Silke

 • Billy G

  Kolla upp Steven Erikson och serien som börjar med ”gardens of the moon” helt klart bästa fantasyn jag någonsin läst.. =)

  Och Sagan om belgarion rockar (framförallt karaktärerna).. synd bara att han o hon skrev samma historia 3 gånger..

  Kathrine kerr är också bra.. (silverdolken bland annat)

 • Manen

  fan asså, det var ju med Eddings man upptäckte fantasyn! : (

  Innan Eddings dog ju Jordan, börjar alla gosiga gamla fantasygubbar falla av pinn nu?!?

 • darkie

  Jag tror jag har båda serierna helt kompletta ifall nån vill ha dem. Bortskänkes alltså =)

  Enkel present till nån ung människa. Eller gammal.
  Hanna kanske kan vidareförmedla min mailadress ifall nån är intresserad.

 • Martin Ekberg

  David Eddings kommer sannerligen att saknas. Hans verk är långt ifrån originella och jag vet inte hur många gånger jag retat mig på detaljer i böckerna, men få personer lyckas med att skapa så tydliga personporträtt och så oerhört roande dialog. Klart en av fantasyns stora underhållare. Antagligen den ende författare vars böcker jag återkommer till om och om igen. Går inte ett år utan att jag plöjt igenom minst en av hans serier.

  RIP

  Martin Ekbergs senaste bloggpost..Valdagen. Del 1

 • Alla i tolnedra är beroende av guld

  Sagan om belgarion var en av de första böckerna jag läste… Och jag tyckte den VAR HUR BRA SOM HELST! Jag hade med mig boken på varje lektion som vi hade möjlighet att läsa på. på varje rast. Mina kompisar började tillslut störa sig på att jag läste så mycket men jag brydde mig inte om det och fortsatte läsa. Jag tror att det var david Eddings som satte igång Fantasy glöden i mig… utan honom hade jag nog inte läst så mycket som jag gör idag :P Jag har läst 41 böcker sen skolan började förra året varav 34 har vart fantasy.. varav 16 skrivna av david eddings :) Jag kommer att sakna dig David Eddings

 • FFF

  Nej vafan, är han död?! Shit, man kommer när man som liten spoling klämt sig igenom alla hans böcker som fanns ute då, måste varit en femton-sexton sammanlagt. Vet inte vad det var med dem, men fastän man tyckte att språket var lite estetiskt osnyggt (ja, jag tyckte det redan då! :D) så fortsatte man läsa böckerna, en efter en.