Hyllning till David Eddings

Jag är en sån där som umgås med nördar. Ni vet dem som läser fantasyserier som är tjockare än bibeln och aldrig tar slut, som kan lista egenskapsdata från warhammer utantill och som vet precis hur man skapar den ultimata karaktären i ett givet yrke i Dungeons & Dragons. Som skapar egna rollspel på fritiden, som citerar Discworld och Liftarens Guide till Galaxen. Som spelar Magic, ser på Futurama och lyssnar på Metall.

Själv är jag inte mycket för fantasy. Jag blir förvirrad av alla konstiga namn. Jag målar hellre warhammerfigurer än spelar med dem och jag tycker det roligaste i rollspel är att bestämma vilka kläder och frisyr min karaktär ska ha. Jag förstår inte Magic, jag gillar Simpsons mer än Futurama men jo, jag lyssnar på Metall. Och jag har alltid kommit bäst överrens med esteterna på Estetiska programmet och nördar som gick Naturvetenskapliga programmet.

Men på högstadiet försökte jag mig på det där med fantasy. David Eddings böcker var lätta att komma in i och en bra ’start’ för den som ville prova fantasy (lite som cannabis och droger) fick jag höra av mina mer insatta vänner. Jag blev ingen WoW-spelare och jag slutade läsa Sagan om Ringen i tredje boken eftersom jag tyckte den sög. Men jag älskade Eddings böcker om Belgarion, Polgara och vad de andra nu hette. Jag sträckläste dem under någon månads tid och var hemskt asocial på rasterna med boken med mig på varje lektion. Det var rena knarket.

Därför får jag en klump i magen när jag läser att David Eddings är död. :(

Han skrev sina böcker ihop med sin fru, som tydligen dog 2007. Nu dör han själv, två år senare. Kanske kändes det meningslöst fortsätta utan sin följeslagerska, jag vet inte. Men det känns väldigt sorgligt.

Om du inte heller gillar fantasy så tycker jag du ska läsa David Eddings serier, Sagan om Belgarion och Sagan om Mallorea. De finns att låna  på vilket bibliotek som helst och brukar reas ut lite nu och då. Läs dem!

Sagan om Belgarion
Sagan om Belgarion

Andra om detta:

Frihet, Fildelning och Feminism