Ephone: ”IPRED strider mot europakonventionen”

Sydsvenskan har en väldigt intressant och läsvärd artikel om IPRED och Ephone, som anser att IPRED strider mot europakonventionen och svensk grundlag.

Bakgrunden är det första IPRED-fallet, där en samling ljudboksförlag med hjälp av Antipiratbyrån anmälde ett IP som de menade allmänt tillgängliggjort upphovsrättsskyddade verk via en FTP-server. Det har varit skriverier och Antipiratbyrån har av flera misstänkts gjort dataintrång, eftersom tillgång till en FTP vanligtvis kräver användarnamn och lösenord. Att använda sådana utan tillåtelse är dataintrång.

Nu menar ISP:n Ephone alltså att de inte tänker lämna ut identiteten på personen som hållt i FTP-servern, eftersom de menar att bevisningen är svag att det skulle röra sig om ett allmänt tillgängliggörande.

”För att komma åt filer som finns lagrade i en FTP-server krävs vanligtvis ett användarnamn och ett lösenord”, skriver Ephone, och menar därför att förlagen inte har visat att böckerna har varit tillgängliga för allmänheten – det skulle till exempel kunna röra sig om en person som gjort säkerhetskopior på lagligt köpta ljudböcker, enligt Bo Wigstrand.

Det känns lite uppmuntrande att ISP:er fortfarande vågar stå upp emot mediaindustrin. Ephone och Bahnhof ska bägge ha en eloge för sin övertygelse och rättspatos.

  • Smen

    Men är inte detta till att ropa hej för tidigt. Jag tyckte det var toppen fram tills för någon minut sen, då det gick upp för mig att detta blir som att ISPn gör domstolens jobb åt dem. Det är en jäkla soppa det här när privata aktörer får agera rättsvårdande, och staten totalt tappat fotfästet.

    Det är nog hög tid att Reinfelt drar i handbromsen och sätter sig ner och pratar med folket om vart vi ska ta bäring, annars riskerar vi att hamna i någon sorts M$ värld där första tisdagen i varje månad blir lag patcher

  • Helt rätt av ePhone. Det känns rätt bra att åtminstone någon står upp för våra rättigheter. Jag skulle ju vilja hoppas på att BBB som är min leverantör också skulle göra det, men jag tvivlar starkt…

    Patriks senaste bloggpost..Våga vägra