Domaren i TPB-målet jävig!

Domaren i rättegången mot The Pirate Bay – en rättegång om upphovsrättbrott – är medlem i Svenska Föreningen för Upphovsrätt (SFU) och därmed sannolikt jävig. I denna förening har också målsägandes advokater, Monique Wadsted, Peter Danowsky och Henrik Pontén medlemskap. Domaren sitter även i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SFIR).

Var föreningen står i upphovsrättsdebatten råder det inget tvivel om. Om inte namnet var avslöjande nog så räcker det att se till det arbete som föreningen gjort för att verka för en stärkt upphovsrätt.

– Men jag har inte bedömt att jag är jävig på grund av de där engagemangen, säger Tomas Norström, domare i Pirate Bay-målet.

Hur förklarar du att flera andra experter gör den bedömningen?

– Det får du fråga dem om. Varje gång jag tar ett mål bedömer jag om jag anser mig vara jävig. Det har jag inte bedömt i det här fallet, säger Tomas Norström.

Men det spelar ingen roll vad domaren själv tycker. Det menar Eric Bylander, lektor i processrätt vid handelshögskolan i Göteborg.

– Oavsett vilken inställning domaren har kan det här se illa ut. I ett högprofilmål som det här kan det förvåna mig att man inte har varit försiktigare, säger han.

SR

Andra om detta:
Rick Falkvinge – Korruption och förbannad rättsröta
Opassande – Nu blir det körigt för antipiraterna
Sundberg – Var domaren jävig i Pirate Bay-målet
Sagor från livbåten – Jäv i The Pirate Bay-rättegången?

Gammelmedia:
SvD – Domare i Pirate Bay-mål kan vara jävig
SvD – Advokat kräver ny rättegång