Domaren i TPB-målet jävig!

Domaren i rättegången mot The Pirate Bay – en rättegång om upphovsrättbrott – är medlem i Svenska Föreningen för Upphovsrätt (SFU) och därmed sannolikt jävig. I denna förening har också målsägandes advokater, Monique Wadsted, Peter Danowsky och Henrik Pontén medlemskap. Domaren sitter även i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SFIR).

Var föreningen står i upphovsrättsdebatten råder det inget tvivel om. Om inte namnet var avslöjande nog så räcker det att se till det arbete som föreningen gjort för att verka för en stärkt upphovsrätt.

– Men jag har inte bedömt att jag är jävig på grund av de där engagemangen, säger Tomas Norström, domare i Pirate Bay-målet.

Hur förklarar du att flera andra experter gör den bedömningen?

– Det får du fråga dem om. Varje gång jag tar ett mål bedömer jag om jag anser mig vara jävig. Det har jag inte bedömt i det här fallet, säger Tomas Norström.

Men det spelar ingen roll vad domaren själv tycker. Det menar Eric Bylander, lektor i processrätt vid handelshögskolan i Göteborg.

– Oavsett vilken inställning domaren har kan det här se illa ut. I ett högprofilmål som det här kan det förvåna mig att man inte har varit försiktigare, säger han.

SR

Andra om detta:
Rick Falkvinge – Korruption och förbannad rättsröta
Opassande – Nu blir det körigt för antipiraterna
Sundberg – Var domaren jävig i Pirate Bay-målet
Sagor från livbåten – Jäv i The Pirate Bay-rättegången?

Gammelmedia:
SvD – Domare i Pirate Bay-mål kan vara jävig
SvD – Advokat kräver ny rättegång

 • Harri Kivistö

  Doctor, heal yourself.
  Judge, judge yourself.

 • Johan: tack, jag korrigerade det :) SRs artikel var lite otydlig och jag läste visst SvDs artikel lite slarvigt. :) Nu står det rätt!

 • Så som jag uppfattade det satt han i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd (SIFU) och var ”bara” medlem i SFU. Likväl helt sjukt att han inte själv anser sig vara jävig.

  Johans senaste bloggpost..Piratpartist? Javisst!

 • Kaninhålet blir bara djupare och smutsigare…

 • Raymond

  http://74.125.93.132/search?q=cache:IOSRIgY1-t4J:www.ibceuroforum.se/konferenser/varumarke/talare+%22tomas+norstr%C3%B6m%22+domare&cd=20&hl=sv&ct=clnk&gl=se

  Googlecachad sida som visar att domaren varit talare på IBC euroforum ang varumärkes intrång. Går man till samma sida utan googlecache så är listan på talare borttagen, skrämmande.

 • vitter

  Är inte jäv vanligen en sån sak som man själv kanske inte kan se helt och hållet objektivt på, eftersom hela grejen är en brist på objektivitet? Alltså borde väl hans egen åsikt i frågan inte vara helt tillförlitlig. :P

 • Kattsand

  Dommaren är för jävig! Dags att starta föreningen ”Svenska Föreningen mot Upphovsrätt” bara för det!

 • Pingback: Domaren i Pirate Bay-målet jävig « .Kaliber()

 • Pingback: Breaking news « Bitchslap Barbie()