Dator & kameraköp!

Ungefär vartannat år brukar jag köpa ny hårdvara. Ibland blir det grafikkort lite oftare (det påverkar prestandan mest när man ska spela).

Nu har det blivit dags för ny hårdvara igen och eftersom nuvarande processorer inte är kompatibla med mitt tidigare moderkort, så måste jag byta moderkort och då också minneskretsar.

Jag vet att alla mina läsare förmodligen inte är jätteintresserade av det här, men eftersom jag precis gjort min beställning och nu sitter som ett barn fem dagar innan julafton, så får ni helt enkelt stå ut med att jag bereder lite plats på min blogg för det här. ;)

När jag shoppar teknikprylar så tar jag alltid prisjakt.nu och pricerunner.se till hjälp. Det är utmärkta konsumentverktyg som förmodligen gör större nytta än konsumentverket – ett utmärkt exempel på hur marknaden löser problem utan statlig inblandning. I det här fallet handlar det om möjligheten att hitta rätt pryl till rätt pris och att få tips av andra för hur bra produkt och säljare är!

Jag har fastnat för inet.se. De har generellt väldigt bra priser, snabb leveranstid och bra översikt för produkter, lagerstatus etc. Där har jag köpt hårddiskar, hörlurar, tangentbord och nu senast hårdvara.:

Moderkort (ny): Gigabyte GA-EP45C-DS3R, P45, s775

Processor (ny): Intel Core 2 Duo E8400 3.0GHz 1333MHz

Minnen (ny): 4096MB (2x2048MB) DDR3 PC12800 Corsair XMS3

Hårddiskar: 1st 36gb Seagate Raptor 10 000rpm (för OS), 1st 750gb 7500rpm, 1st 400gb 7500rpm, 1st 300gb 7500rpm, 1st 200gb 7500rpm

Grafikkort: GeForce 8800 GTS

Monitor: Samsung Syncmaster 2494HS (24″)

Låda: Nexus (har glömt modellnamnet)

Tangentbord/mus: Logitech Mx518, Logitech standard-nånting-tangentbord

Jag går också lite i tankarna på att köpa en ny digitalkamera. Jag betalade nånstans över 3000 för min Canon Ixus 500 när den var ny och det är en pocketkamera. Idag är den uttjänad (allt den fotar blir lila och fullt med streck) och jag behöver något nytt.

Tankarna har gått till Nikon D40, Nikon D60 och Canon EOS 1000D. De är alla nästan identiska rent prestandamässigt. Givetvis med ett 18-55-objektiv då och minneskort på 4-8Gb.

Fotokungen och Pixmania har bra priser på Canon EOS 1000D och det är den jag hittills ligger närmast köp, men tar gärna emot tips. Tänk på att jag är amatör och det är inte intressant att gå långt bortom 5000 SEK för en kamera för mig, oavsett hur bra den är. Jag fotar ganska lite och vill bara ha en enkel kamera som tar bra bilder.

 • http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=265306 blev jag själv rekommenderad. Ligger inom din prismarginal och ska vara väldigt prisvärd.

  Lisas senaste bloggpost..Mysko träningsvärk

 • Tuxie

  Det blir nog en trevlig dator men varför skaffar du diskar med olika storlekar? Varför inte en drös likadana diskar i en RAID? Själv har jag 6x1TB i en krypterad RAID5:a i min server. Desktop-datorn nätbotar jag med AoE och NFS4 till den.

 • SilverDogg

  pixmania ska du passa dig för. funkar prylarna (när dom väl kommer) så är det bra, men om det blir nåt strul så kommer du få ett rent helvete att få nån hjälp av dom. då är det mycket bättre att spendera nån hundring extra och veta att du kan få den hjälp du behöver om nåt skulle pajja.

 • Tuxie: Hårddiskarna har köpts successivt, det var inte så att jag tyckte det var roligt ha fem hårddiskar av varierande storlek, men jag slänger ju inte bort äldre diskar så länge det finns SATA-platser kvar att fylla! :D

  Blogge Bloggelito: Har du något annat objektiv att rekommendera i samma pris-range? Man kan ju köpa EOS 1000D med enbart kamerahus.

 • Patrik: Haha, jag är nog mest nörd av nödvändighet! Dvs, när jag ska köpa något vill jag veta vad jag köper och då lär jag mig så jag kan göra en rimlig bedömning av vad jag behöver och vad jag får för pengarna. Jag sitter inte och onanerar av glädje så fort det släpps en ny processorsockeltyp, eller vid nyheten att man kan få ännu några cores, eller till prestandajämförelser mellan olika SLI-grafikkortskonstellationer.. :P

 • Tuxie

  Ah, då förstår jag. Ett bra användningsområde till gamla diskar är annars att ta backup till dem. Kjell & Company säljer den här utmärkta manicken:
  http://www.kjell.com/?item=68261

 • Lisa: Tack så mycket, ska kika! :)

 • Tuxie: Oh, vilken cool. :) Tack för tipset!

 • Alltid kul med ny hårdvara. Extra kul är det när man får tillräckligt med halvskapliga grejor över för att sätta ihop fler datorer! :)

  Jag undrade också vad i helsike du skulle med så många diskar till, men nu när jag såg kommentarerna fattar jag. Men blir det inte jäkligt varmt med sådär många diskar? Har du någon kylningslösning speciellt för hårddiskarna?

  Wests senaste bloggpost..Lag och ordning

 • Blogge Bloggelitio

  Apropos kamera är det objektiven som är viktiga och inte så mycket kameran. 1000D är en kompetent kamera på alla sätt och vis, men det medföljande objektivet är skit.

 • Du är en geek, eller hur? :-D

  Patriks senaste bloggpost..Amelia Andersdotter är ruskigt begåvad

 • Tuxie

  West: Ja, det blir ganska varmt men en 120mm-fläkt per 3 diskar + effektiv utblås räcker ganska bra. Mina 6 diskar håller sig runt 40 grader även vid hög belastning och då är datorn ändå instängd i ett skåp. Det är iofs WD Green-diskar som är extra strömsnåla och svala.

 • Stefan

  Kolla gärna vad Ken Rockwell skriver om D40. Jag köpte en sådan kamera för ett år sedan, är mycket nöjd och kan konstatera att Ken hade alldeles rätt i det han skriver.

  Lycka till med hårdvaruköpet,

  Stefan

 • Shaun

  När man köper systemkamera så är det bra att ta sig lite tid, gå och provkänna hur de känns att hålla i, hur tunga de är mm. Vilken som passar din hand bäst. Sedan om man har vänner som har ett visst märke kan ju det påverka valet, att kunna låna objektiv är ju jättebra då de inte är direkt billiga i inköp.

  Hur som
  Lycka till, det blir nog både bra kamera och schysta bilder..

 • brynolf

  Pixmania är ökänt, om inte annat för sina dåliga betyg på prisjakt. Passa sig!

 • Amarso

  Jag är själv inne på att köpa nya grejer.
  Jag är dock osäker på kamera, men du får gärna säga vilken du köpte och om du blev nöjd. Själv har jag kikat på Canon PowerShot SX1 IS (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=346174), för riktigt bra systemkameror kostar en hel del… Dessutom är inte jag heller världens bästa fotograf, osv. Då talar både systemkamera och priset för dem emot mig. Ser dock att den ligger på runt 5.500. Det mindes jag inte…
  Vad gäller datorköp så är jag personligen inne på en total uppgradering med Intel Core i7. Dvs det senaste, men också dyraste. Kul att drömma lite dock! :D
  Lycka till med dina köp! :)

  PS. Du har helt rätt i att Inet är en riktigt bra webb-butik. Har köpt både kontorsskrivare och hårddiskar av dem. Inget som helst att klaga på.
  PS 2. Japp, passa dig för pixmania, de är dryga att ha och göra med vad gäller garantiärenden, har jag hört… Man har få rättigheter hos dem som kund.

 • West: Jag har sånna där små kylflänsar med tre minifläktar per hårddisk som jag satt på dem, så de håller sig förhoppningsvis ganska svala ändå. Ska nog försöka få bort de två minsta hårddiskarna dock, nästa gång jag köper en större disk.

 • Halvan

  Hanna,

  Jag hade liknande filosofi vid mitt senaste datorköp, men hamnade på lite olika produkter i slutändan. Jag älskar mitt nya chassi, ett Antec P182. Jag kör utan processorfläkt och har istället en hel radda scythe-fläktar (5 st på 800 rpm tror jag) samt ett grafikkort med passiv kylning (inget värsting-kort, där har du säkert högre krav än mig). Det underbara är att jag har en idle-temp på 23 grader (moderkortet är varmare än processorn :P) och datorn är helt knäpptyst (tackvare de långsamtgående chassifläktarna).

  Inköpslistan:
  http://www.prisjakt.nu/produktlistor.php?do=lista&k=505182

  Köpte delar av paketet på inet och de var både snabba och billiga, rekommenderas med andra ord!

 • Stefan: Vem är Ken Rockwell?

 • Månkaninen

  Jag tror du blir nöjd oberoende om du väljer en Nikon eller Canon. Även Sonys är nog bra (fast pga Sonys tidigare rootkitskandal försöker jag undvika dem). Du kommer också att bli nöjd med kitobjektiven eftersom du är van vid en pocketkamera.
  Vad du får när du lägger 10-20 tusen på ett objektiv är generellt robustare mekanik och lite skarpare och kontrastrikare kanter på bilderna (centrum är bra även på de billigaste objektiven). Dessutom är de dyra objektiven bra mycket tyngre.
  De få hundralappar kitlinsen kostar är ett bra sätt att slippa köpa något dyrt från start. Så kan du testa och fundera om du behöver något mer och dyrare framöver.
  (Själv har jag en Canon 5D mk2 med några L-objektiv (=”proffs”) och några konsumentobjektiv.)
  Förresten, http://www.canonrumors.com/2009/06/t12000d-announcement/#comments antyder att en ersättare till 1000D annonseras om några dagar. Brukar i så fall betyda leverans i höst men ett informerat val är ju inte så dumt.

 • Stefan
 • Pivot

  När det gäller kamera tycker jag du skall ta en koll på Canon Powershot SX10is. Ett klart alternativ till en DSLR.
  http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=346173
  http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_SX10_IS/video_review.shtml

  Vill du ha CMOS-sensor, RAW och HD-video så går det att hoppa upp till Powershot SX1is.
  http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_SX1_IS/video_review.shtml