Put your money where your mouth is!

Så säger man i USA, för att uppmana folk att visa i handling att dom stödjer någon politiskt. Där är det nämligen en självklarhet att vill man nå några som helst framgångar politiskt så behövs enorma mängder pengar och dessa måste komma från folk som stödjer kandidaten. Det finns såvitt jag vet ingen svensk motsvarighet av partistöd, där skattepengar går till att bevara verksamheten hos etablerade partier.

I Sverige har vi ingen kultur av givande så som i USA. Vi är vana att när vi betalar ca 50% av våra surt förvärvade slantar i skatt så ska fan staten ta hand om dem som inte kan göra det själva. Den fina visionen om ett ”välfärdssamhälle”.

Fast så funkar det ju inte i praktiken. Vi har 15 000 hemlösa (enligt Insider, tv3), så man kan ju onekligen fundera på vad i helvete soc eg. sysslar med och var hälften av statsbudgeten som består av omfördelning av andras pengar eg. tar vägen? Eller hur det är motiverat att 20% av sjukvårdsbudgeten går till att reparera vårdens egna misstag?

Skatter är ett jävla ofog, som tar ifrån människor ansvarskänslan och makten över sina egna liv.

Så, när Piratpartiets partiledare behöver försörjning av partiets medlemmar så ser jag det inte som välgörenhet. Jag ser det som en investering för att försörja uppehället för en av de mest drivna pirataktivisterna som driver hela rörelsen mot ett enat fokus.

Tyvärr är jag fattig. Mitt konto innehöll tills nyss 148:- efter betalda räkningar och utgifter. Av dem ger jag 30.- till Rick på bankkonto 5020-0021419.

 • Winston Smith

  Aningen OT, men alternativet ”ja, oavsett förutsättningar” saknas i din webbenkät. :D

 • Bra talat. De etablerade partierna har blivit ena ”fat cats” på grund av partistödet. Det borde egentligen dras ned till ett minimum, så de får kämpa mera för sina pengar. Då skulle vi också se mera engagerade politiker.

  Får man för mycket serverat på silverfat här i livet utan ansträngning, så är det inte lika mycket värt.

  Hmm, det behövs 200 personer som donerar 100 kr/var för att Rick skall klara sitt uppehälle under januari 2008. Det borde inte vara något problem.

  Jag kunde avvara 150 kr denna månad.

  Dennis Nilssons senaste bloggpost..Diver_Dan_29_Lost_City_DivX_DVD_656x464b59_512kb

 • Winston Smith: Det har du rätt i, men det blev så hemskt många alternativ då.. ;D

 • Em

  Hmm… och hur tror du soc skulle kunna göra något alls för de hemlösa om vi slutade betala skatt?

  • Det skulle soc förstås inte. Min poäng är att välfärdssamhället är så fullt av brister att det inte är värt pengarna, jag tror att pengarna skulle göra större nytta i frivilligorganisationer. Ta 18-åringen jag skrev om för några veckor sen, som hade en 2-månaders baby och höll på att hamna på gatan. Att ingen på eget initiativ lät henne åtminstone tillfälligt bo i sitt eget hem är skamligt. Det får mig att ifrågasätta vad det eg. är för slags cyniska människor som jobbar på socialen i Sthlm.

   Frivilligorganisationer består av människor som verkligen är drivna att engagera sig, bortom lönechecken, för att hjälpa människor. Jag tror dom har mycket större utsikter för att göra ett bra jobb, än en institution. Det gäller eg. alla former av yrken där möten mellan människor är hela grunden för verksamheten. Man kan inte ha en opersonlig löpandeband-teknik för att hjälpa folk med drogavvänjning osv. Det är enskilda mänskliga relationer som är avgörande för att få folk på fötter.

   Psykvården har samma problem, man försöker lösa själsliga problem på ett för avståndstagande sätt. Vem känner sig sedd och hörd efter 45min hos en psykolog, som lagom som man börjar blotta sig säger att ”tiden är slut, vi ses som en vecka”?

 • NP

  Självklart hjälper jag till och ser till att Rick kan fortsätta göra nytta för piratrörelsen.

 • Gällande det där med psykvården så har min moster berättat att majoriteten som studerar till det ofta själva redan har psykiska problem, vilket gagnar för ett dåligt underlag om personerna får jobbet. Håller fullt med henne att när man väl hamnar hos en psykolog eller psykiatriker så vill man väll ändå ha en person som är 100% stabil?

  sphrs senaste bloggpost..<@rndusr> "Hej, Peter heter jag och …

 • ST

  ”I Sverige har vi ingen kultur av givande så som i USA. Vi är vana att när vi betalar ca 50% av våra surt förvärvade slantar i skatt så ska fan staten ta hand om dem som inte kan göra det själva. Den fina visionen om ett “välfärdssamhälle”.”

  Jomenvisst. Lol.

  Mentaliteten i USA i att ”ge tillbaka till samhället” ligger mer i att den mindre än 10-5% som förvaltar majoriteten av kapitalet inte ska känna sig som full ändande egoister. I USA påverkas rikt folk att ge tillbaka ”frivilligt” … därav skatteavdragen. :-()

  Svenska folket donerar miljarder varje år privat, utan att få skattelättnad för sin givmildhet. Trots att alla betalar en av de högsta skatterna, totalt, i hela världen.

  I Sverige har t om ”fattiga” råd att donera en slant, och dom gör det trots att dom inte får någonting ekonomiskt tillbaka för det.

  Dom som gör det i USA tenderar till att vara väldigt religiösa.

 • daniel

  Det där med att betala rick’s mat och uppehälle direkt känns konstigt, inte för att PP förtjänar en partiledare som kan jobba 100% utan för att det inte skapades en fond som PP håller i som kan redovisas offentligt och där man sedan betalar ut en skälig lön till partiledaren, att skänka pengar in i ett privat bankkonto utan redovisning vill åtminstone inte jag göra.

 • Em

  Det är säkert sant, att frivilliga har större engagemang. Dock tvivlar jag starkt på att någon överhuvudtaget skulle sätta sig i skolan för att läsa till exempel till psykolog i fyra år med studielån utan några utsikter om att sedan få betalt för sitt arbete. Dels skulle inte tillräckligt många anse sig ha tid och råd att arbeta oavlönat med sociala frågor, dessutom skulle professionaliteten sjunka i botten.

 • Det skulle vara väldigt hälsosamt för samhället ifall studielånen kunde betalas av på annat sätt än genom reda pengar. Ex-vis på samma sätt som man gör i ”Läkare utan Gränser”. Man kan betala av studieskulden genom att arbeta ideélt under ett antal år, men få levnadskostanderna betalda.

  Vi människor är funtade så att det är när vi först själva drabbas av konsekvenserna av vårt eget, eller någon annans dåliga handlande/beslut som vi inser konsekvenserna.

  Den insikten, när den bitit tillbaka, skulle göra oss som människor ödmjukare inför tillvaron. Antalet dåliga beslut och därmed handlande skulle också minska, då vi själva erfarit de negativa konsekvenserna.

  Se bara nu vad som händer med vår fartblinda regering och riksdag.
  När insikten kommer, och konsekvenserna erfarits, så har vi insett att detta var en mycket dyrköpt erfarenhet.

  Mänskligheten uppför sig allt som oftast som ett barn, som inte förstår att man kan bränna sig ifall man lägger handen på den heta spisplattan.

  Dennis Nilssons senaste bloggpost..How to Insert Meta Tags and Why by J. Richard Kirkham

 • Och hur många hemlösa finns det i USA?

  Mejfs senaste bloggpost..Parallella åldrar