Marijuana legaliseras i Schweiz?

Vi avbryter den ordinarie IPRED-rapporteringen för ett förhoppningsvis snart stundande positivt budskap från Schweiz som på sikt kan komma att ställa hela Europas narkotikapolitik på ända.

En allians av förnuftiga politiker över partigränserna i Schweiz har tillsammans fått till stånd en folkomröstning (ni vet sånt man har i verkliga demokratier) för att legalisera marijuana. Anledningen till detta är att man vill få bättre kontroll över marijuanabruket. En legalisering innebär att THC-halten kan märkas på förpackningen, man kan införa en 18årsgräns och man slutar också göda organiserade kriminella som för nuvarande gör grova pengar på att tillfredställa marknaden för denna drog.

Omröstningen sker i slutet av November och jag väntar spänt på besked.

“It is necessary to remove emotion from the debate,” said Geri Müller, a Green party member of parliament from Aargau, according to a report carried by the ATS news service. Stéphane Rossini, Socialist party member from Valais, said it was not a matter of minimizing the seriousness of marijuana use but to go beyond dogmatic arguments and issues of conscience.

Om Schweiz legaliserar marijuana så innebär det att vi snart kan få svart på vitt hur mycket mer konstruktiv denna väg är för att faktiskt minska de negativa effekterna av drogbruk (som huvudsakligen utgörs av att man hamnar i fängelse och får sitt liv förstört socialt/karriärsmässigt).

Kanske kan vi inom ett decennium se exempel på samma förnuft inom svensk politik? Jag blir nästan lite hoppfull. Om bara de dogmatiska gammelpolitikerna kunde gå och dö.

 • kinkym32

  Ska bli intressant att se resultatet av det hela.
  Kan ju vara skönt att kapa en onödig kostnad för samhället.

  Det är knappast någon missbrukare som hamnar i fänglese för eget bruk. Är böter som gäller, om det inte är stora mängder som tas i beslag och som då räknas som i försäljningssyfte. Då kan det bli fängelse.

  Annars är det enbart försäljning som i praktiken resulterar i fängelse, men som sagt stora mängder, som då inte räknas som inom ramen för egen konsumtion, kan ge fängelse.

  Det finns inte ens anhållningsskäl för eget bruk. Eget bruk faller ofatst inom ringa brott.