Läckande databaser och korrupta poliser

När man börjar samla in data i databaser för olika syften, olika sorters brottsbekämpning eller något annat, så dyker alltid argumentet upp att informationen kan missbrukas. Inte bara för att lagarna successivt ändras så dom får ett helt annat syfte än vad som först fanns för insamlande av informationen – sk ändamålsglidning. Nej, enskilda människor med tillgång till registret kan också missbruka sin makt för att sko sig själva. Det är något som händer ständigt, eftersom lagar inte styr vad människor gör och inte, oavsett vad lagstiftarna vill tuta i er.

Därför är det förstås inte förvånande att en polis i england nu åkt dit för att ha utpressat kriminella med hjälp av information hämtat ur en databas, på precis det sätt vi motståndare till övervakning brukar argumentera.

Han ska ha kontaktat 11 dömda brottslingar och hotat att berätta för grannar och kollegor om deras brott. Han ska sedan ha krävt mellan 29 000 och 31 000 pund för sin tystnad. I ett fall ska han ha krävt 89 000 pund som ”ett tecken på god vilja”.

IDG

Ren maffiaverksamhet mao. Det intressanta i sammanhanget är dock FRAs kommentar till den här nyheten:

På FRA säger informationssäkerhetsexperten Dan Larsson att databaser är hjärtat i de flesta organisationers informationshantering.

– Trots det är de ofta sämre skyddade än allt det andra. Många har inte säkerhetstänkandet med sig från början. När de drar igång ett system tänker de inte på vilken information som ska lagras i det.

Jag vill hävda att databaser generellt sett är lika dåligt skyddade som all annan IT-infrastruktur, kanske sämre, säger Dan Larsson på FRA.

Och ändå vill man bygga dessa databaser! Teledatalagringen syftar till att spara information om vem du kommunicerar med, via telefon och Internet, när du ansluter dig, var du befinner dig när det sker, var du befinner dig när du ringer med din mobil, hur länge ert samtal varar osv.

Med den här sortens information behöver man eg. inte avlyssna själva samtalet. Man kan ändå lätt sammanställa vilka människor som kommunicerar och genom att ha akter med information på varje individ så är det ingen konst att dra slutsatser om vad dessa människor sannolikt kommunicerar om. Vilka föreningar och organisationer är man verksam inom? Var står man politiskt? Det är så FRA jobbar mot terrorism utomlands.

Problemet är nu att man vill spara denna information om hela svenska folket. Det är vad TeleDataLagringslagen syftar till. Och därför är vi emot den. Det är Bodströms direktiv, genomdrivet i EU, men det är Alliansen som kommer överimplementera den, precis som de gjorde med IPRED. Vänster eller högerblocket, det spelar ingen roll! Du får samma övervakningssamhälle ändå!

Enda sättet att förhindra detta är genom att få in Piratpartiet i EU och sedan i vår Riksdag. Bara så kan vi stoppa det korrupta arbetet med överstatlighet som bedrivs ifrån EU, som tvingar oss att stifta den här sortens lagar. Och bara så kan vi förhindra att våra korrupta politiker här hemma går lobbyisters vägar och stiftar lagar som helt saknar stöd hos folket och t.ex. kriminaliserar stora delar av vårt vardagliga bruk av Internet, för att skydda enskilda affärsidéer.

Det är antiliberalt. Det är fascistiskt. Det är antidemokratiskt. Det måste upphöra och den dagen människor tvingas ta till våld ska ingen ha sagt att vi inte gjort allt för att förhindra den här vansinniga utvecklingen med demokratiska metoder.

(Tack Daniel för länktips!)

Mer läsvärt: Rick Falkvinge – Vi vill ha samma rättigheter på som utanför nätet, Christian Engström – Mer om Piratpartiets EU-strategi, Antikristen – Piratpartiet har snart 9000 medlemmar, SvD – Och inte får man heta Pochahontas heller,