Internet, kultur på riktigt

De kulturdinosaurier som just nu sitter och försöker att med näbbar och klor försvara sina affärsidéer, är verkligen passé. Det visar den här videon, om inget annat, när den presenterar det kulturfenomen som är YouTube och andra nättjänster som skapar kommunikation över hela värden och en gemensam kultur skapad av vanliga människor. Inga ”kulturarbetare” betalda av skattepengar, som sedan när ingen köper deras verk vill sätta konsumenterna i miljonbeloppsskulder. Fritt skapande, fritt delande och alla kan dela glädjen av att ta del av den enorma kultur som är Internet.

Jag vet inte om det är för att jag själv är musiker, grafiker och alltid sysslat med kreativa saker, men det berör mig så djupt så tårarna flödar när jag ser hur  en video skapad av någon unge i ett land, får människor över hela världen att dansa, härma orginalet och ge upphov till ännu mer fantasifulla videos som vem som helst kan ta del av.

Kanske är kultur så viktigt att det inte är något som vi ska priviligera vissa människor att syssla och nå ut med? På Internet är det enda som spelar någon roll om människor gillar det du gör. Det ingen gillar sprids inte. Det är inte en enskild distributör som sitter och väljer ut vad som ska premieras och finnas på marknaden. Det som finns och sprids, gör så för att människor älskar det!

När man ser att människor som skaparna bakom ”Låt den rätte komma in” fått mina skattepengar, 7 miljoner av dem, och sedan har mage att sitta och klaga på att folk laddar ner den utan att ge dem pengar, blir jag spyfärdig. Det sitter en jävla producent med över 2 miljoner i årsinkomst och vill sätta folk i skuld för livet för att han ska få in ytterligare pengar. Är det den sortens kulturyttringar samhället ska privilegiera? Girig kommersialism, inte genuint skapande för glädjen av att dela med sig?

Förstå mig inte fel, jag har inget alls emot att man tjänar pengar på kultur. Tvärtom! Men det ska ske under frivilliga former. I ett digitalt samhälle kan man inte kontrollera information. Det är en befängd tanke. Internet bygger på spridandet av information. Det är omöjligt att kontrollera och motverka, utan att motverka hela grunden av vad Internet är. Ge upp er besatthet av kontroll över människor! Internet är anarki och det funkar.

Snodd hos Stefan Flood, ordförande för Ung Pirat.

Läs också:
HAX – IPRED: Dra in allt skattestöd till kommersiell kultur!