De ‘etiska’ prästerskapet

Av nån anledning har kristendomen och dess företrädare fått nån slags monopolistisk ställning på etik i vårt land. Ist för att vända sig i första hand till humanister så ska det finnas nån kyrklig företrädare så fort nåt tragiskt händer. De får visa gudstjänster i tv, de får agera remissinstans för lagstiftning som inte har ett skit med religion att göra (t.ex. huruvida transsexuella ska vara tvugna att amputera bort könsdelar för att få byta juridiskt kön).

Därför är det ju rent ut sagt jävligt roligt att se att dessa människor som profiterar på moraliskt översitteri själva inte är några jävla helgon, utan sysslar med allt som vi andra människor gör. Porrsurfande, ollande av kollegors kontorsmaterial (!) osv…

• ”Dopfull” präst, Lunds stift: En präst tvingas till utandningsprov efter ett dop. Resultat: 2,3 promille i blodet. Villkorligt straff.
• Sexuella trakasserier, Göteborgs stift: En manlig präst fuktar mängder av post it-lappar med sitt könsorgan och placerar ut det på ett kontor där flera kvinnor arbetar. Domkapitlet lämnade ärendet utan åtgärd.
• Brott mot tystnadsplikt, Uppsala stift: På pendeltåget hem från jobbet ondgör sig en präst över en kollega. En släkting till kollegan hör detta bakom prästens rygg. Erinran som straff.

Metro

Kan vi inte bara enas om att sverige är ett sekulärt land, utan någon religion? Kyrkan har lika lite i att agera remissinstans för lagstiftning som muslimska moskéer. Lika lite att göra i statlig tv. Lika lite att premieras överhuvudtaget gentemot andra religiösa samfund av diverse övertygelser!

Gå ur kyrkan, om du gör det innan Oktobers slut så slipper du kyrkoskatt nästa år.

För att gå ur måste du skriva till din pastorsexpedition och ange namn, personnummer, adressuppgifter samt skriva under. Läs mer och hitta en blankett för utträde här. (Snott från Nonicoclolasos)

 • Daniel Wijk

  Jag trodde aldrig jag var medlem i kyrkan eftersom mina föräldrar gått ur för länge sedan men det visade sig att jag var kvar när jag fick min första deklaration.

  Det pappret åkte in snabbare än en kula på posten för många år sedan :-P

 • Gick ur kyrkan, redan förra året ^^

  Henrik Sundholms senaste bloggpost..Utilitarismens motiv

 • kan tipsa om http://www.uturkyrkan.se/ som fixar pdf:er och ger adressen till din pastorsexp. Har faktiskt inte själv gått ur kyrkan men ska fixa det nu.

  sphrs senaste bloggpost..<sjogren> min taktik för THE BIG tur…

 • kinkym32

  Skäms man sin läggning blir man präst..och söker bot. Men inte hjälper det.

  Amen.

 • Amen.

  Ann-Catrin Brockmans senaste bloggpost..Man vill ju inte operera brösten offentligt

 • Magnus J.

  Ursäkta, men kan man verkligen döma ut kyrkan utifrån några enskilda prästers agerande? Är då FN i dina ögon utdömt efter de senaste årens avslöjanden om korruption under FN-flagg i Irak? Skulle de filosofiska fakulteterna vid våra universitet avstängas från att delta i det offentliga samtalet om etik ifall man kunde hitta tre filosofer som gjort sig skyldiga till olämpligt beteende?

  Dessutom har jag inga som helst problem med att kyrkan får vara remissinstans och synas i TV. Däremot med att en massa andra organisationer och grupper i samhället inte får det. (Eller nåja, i stort sett vem som helst kan väl lämna in en remiss till en utredning – men inte begära att den blir tagen på allvar.)

  För övrigt betalar jag gärna kyrkskatt så länge en del av pengarna går till att vårda det fantastiska kulturarv som alla de gamla kyrkorna utgör.

 • Magnus J: FN är definitivt en korrupt organisation som bara handlar om att ge mer pengar och makt till folk som redan har för mycket av bägge delarna. När det väl gäller har man aldrig gjort någon nytta. Man bjuder in skurkstater som inte respekterar rättigheter för fem öre osv, det är ett skämt alltihop. Ett dyrt skämt. FN borde precis som EU upphävas.

  Kyrkan står för vidriga värderingar, tro ist för vetande och annat som inte hör hemma i ett civiliserat [sekulärt] samhälle.

  Du får gärna ge allt du äger till kyrkan, jag rekommenderar dock alla att gå ur, eftersom kyrkan inte står för något värde som inte redan representeras av t.ex. Humanisterna, som dessutom inte är religiösa idioter.