700 000 svenskar

Säger SCB fildelar. Vi vet dock att siffran inte stämmer. Nu har jag inga detaljer bakom undersökningen. Jag vet t.ex. inte om det är telefonenkäter, som vanligtvis bara når dem med fast telefonlina (något jag själv t.ex. inte har). Vi vet inte heller hur benägna folk är att erkänna att dom fildelar, när det ringer en statlig byrå och frågar.

Men vad vi vet är att The Pirate Bay har egen statistik på antal svenska IP-adresser som når dem varje vecka. Varje IP från ett svenskt hem innehåller minst en fildelare och det är 2,2 miljoner sådana IP-adresser i veckan som ansluter till The Pirate Bay. Vi kan alltså med fog anta att siffran 0,7 miljoner är gravt underskattad.

Låt oss dock för sakens skull säga att enbart 0,7 miljoner svenskar fildelar. Det innebär fortfarande en ohygglig massa lagbrott. Och vilken annan lag som helst (utom sex-, drog- och andra moralrelaterade lagar) med motsvarande överträdelser hade man skippat, för att upprätthålla en trovärdighet för rättsväsendet och lagstiftandet.

Så gör man inte med fildelningen. Där handlar det om att sätta hårt mot hårt på lobbyisternas uppdrag. Hur ska man annars som justitieminister få mingla med Persbrandt?

Jag minns hur Falkvinge skrev för länge sen om att övervakning har effekten att folk ändrar sitt beteende, oavsett man är skyldig till något eller inte. Människor vill helt enkelt ha en privat sfär, privat kommunikation och inte vara övervakade. När vi blir det ändrar vi vårt beteende för att kompensera för övervakningen.

Det här är inget vi pirater hittar på. Det har nu dokumenterats efter att TeleDataLagringsdirektivet (TDL*) implementerades i Tyskland.

– Konsekvensen har blivit att en del människor faktiskt har förändrat sitt beteende eftersom de vet att deras kommunikation sparas. Och det handlar inte om kriminella, utan om vanliga människor, säger den tyska EU-parlamentarikern Alexander Alvaro till SvD.se.

Återigen ser vi alltså att argumentet ”rent mjöl i påsen” inte håller. Mänskliga rättigheter är något människor i vår del av världen kämpat hårt för. Att nu låta våra folkvalda politiker, som i princip bildat en egen klass med egna regler för inkomstgarantier, laglig immunitet osv, ta dessa rättigheter ifrån oss, med ursäkten att det görs får vår egen skull, är tragiskt och rent ut sagt vidrigt att se.

Demokrati, mänskliga rättigheter, måste tas och kämpas för i varje generation. Annars försvinner de. Bort till Bryssel och andra centrala punkter för makt. Makt som du inte har över ditt liv. Makt som någon annan tagit ifrån dig.

Så, tänker du acceptera utvecklingen? Tänker du sitta passivt och se på när övervakningen ökar, lag efter lag, tills vi bor i ett Equilibrium-samhälle där ingen vågar avvika från normen, eller tänker du göra något åt det?

Jag vet vad jag ska göra. Fortsätta blogga om all den här skiten, diskutera den med folk jag träffar och framförallt rösta på Piratpartiet i EU-valet 2009 och i Riksdagsvalet 2010! Rösta där det gör skillnad!

(I övrigt vill jag bara skryta med att den här bloggen hamnar högre än SvD’s två kommersiella bloggar påTwingly’s top 100-lista, nämligen plats nr 40! ;))

*Min förkortningsvariant, verkar inte som det finns nån offentligt överrenskommen förkortning, så jag kör konsekvent på TDL tills nåt bättre dyker upp

Mer läsvärt:
Christian Engström – Färre erkänner fildelning för SCB
Rick Falkvinge – Statistiska Centralbyrån kan inte räkna