700 000 svenskar

Säger SCB fildelar. Vi vet dock att siffran inte stämmer. Nu har jag inga detaljer bakom undersökningen. Jag vet t.ex. inte om det är telefonenkäter, som vanligtvis bara når dem med fast telefonlina (något jag själv t.ex. inte har). Vi vet inte heller hur benägna folk är att erkänna att dom fildelar, när det ringer en statlig byrå och frågar.

Men vad vi vet är att The Pirate Bay har egen statistik på antal svenska IP-adresser som når dem varje vecka. Varje IP från ett svenskt hem innehåller minst en fildelare och det är 2,2 miljoner sådana IP-adresser i veckan som ansluter till The Pirate Bay. Vi kan alltså med fog anta att siffran 0,7 miljoner är gravt underskattad.

Låt oss dock för sakens skull säga att enbart 0,7 miljoner svenskar fildelar. Det innebär fortfarande en ohygglig massa lagbrott. Och vilken annan lag som helst (utom sex-, drog- och andra moralrelaterade lagar) med motsvarande överträdelser hade man skippat, för att upprätthålla en trovärdighet för rättsväsendet och lagstiftandet.

Så gör man inte med fildelningen. Där handlar det om att sätta hårt mot hårt på lobbyisternas uppdrag. Hur ska man annars som justitieminister få mingla med Persbrandt?

Jag minns hur Falkvinge skrev för länge sen om att övervakning har effekten att folk ändrar sitt beteende, oavsett man är skyldig till något eller inte. Människor vill helt enkelt ha en privat sfär, privat kommunikation och inte vara övervakade. När vi blir det ändrar vi vårt beteende för att kompensera för övervakningen.

Det här är inget vi pirater hittar på. Det har nu dokumenterats efter att TeleDataLagringsdirektivet (TDL*) implementerades i Tyskland.

– Konsekvensen har blivit att en del människor faktiskt har förändrat sitt beteende eftersom de vet att deras kommunikation sparas. Och det handlar inte om kriminella, utan om vanliga människor, säger den tyska EU-parlamentarikern Alexander Alvaro till SvD.se.

Återigen ser vi alltså att argumentet ”rent mjöl i påsen” inte håller. Mänskliga rättigheter är något människor i vår del av världen kämpat hårt för. Att nu låta våra folkvalda politiker, som i princip bildat en egen klass med egna regler för inkomstgarantier, laglig immunitet osv, ta dessa rättigheter ifrån oss, med ursäkten att det görs får vår egen skull, är tragiskt och rent ut sagt vidrigt att se.

Demokrati, mänskliga rättigheter, måste tas och kämpas för i varje generation. Annars försvinner de. Bort till Bryssel och andra centrala punkter för makt. Makt som du inte har över ditt liv. Makt som någon annan tagit ifrån dig.

Så, tänker du acceptera utvecklingen? Tänker du sitta passivt och se på när övervakningen ökar, lag efter lag, tills vi bor i ett Equilibrium-samhälle där ingen vågar avvika från normen, eller tänker du göra något åt det?

Jag vet vad jag ska göra. Fortsätta blogga om all den här skiten, diskutera den med folk jag träffar och framförallt rösta på Piratpartiet i EU-valet 2009 och i Riksdagsvalet 2010! Rösta där det gör skillnad!

(I övrigt vill jag bara skryta med att den här bloggen hamnar högre än SvD’s två kommersiella bloggar påTwingly’s top 100-lista, nämligen plats nr 40! ;))

*Min förkortningsvariant, verkar inte som det finns nån offentligt överrenskommen förkortning, så jag kör konsekvent på TDL tills nåt bättre dyker upp

Mer läsvärt:
Christian Engström – Färre erkänner fildelning för SCB
Rick Falkvinge – Statistiska Centralbyrån kan inte räkna

 • Tänk på att de flesta av oss har dynamiskt tilldelade IP-adresser, som ju varierar med tiden. Under en vecka kan man ju ha 10 olika adresser. 2.2 miljoner människor bör väl ses som en övre gräns för hur många svenskar som använder just Pirate Bay. (Då ska man ju inte glömma att det finns fler fildelningstjänster, såklart.)

  700 000 är fortfarande en enormt stor siffra. Antar man att det är en telefonundersökning (trots allt SCB), så är det en undre gräns.

  Men att kriminalisera runt en miljon människor, en niondel av sveriges befolkning, för något de gör _varje_vecka_ är VÄLDIGT extremt. De borde fatta bättre än att montera ner vår rättssäkerhet till förmån för copyright. Straffen är ju dessutom helt åt helvete utanför skalan.

 • Skymt

  Hm, man får nog räkna med det är lite färre än 2,2 miljoner, iom att dynamiskt tilldelade ip-adresser (vilket ju är standard) kan vara olika från dag till dag för samma fildelare…

  Eller missar jag något?

 • Förresten gör jag något åt equilibrium-samhället ;) Jag har kontaktat massor med politiska organisationer och vi annordnar en demonstration mot övervakningssamhället i Göteborg den 10e januari. Kolla frapedia för mer info:

  http://frapedia.se/wiki/Demonstrationen_i_G%C3%B6teborg_den_10_januari_2009

 • En gång i tiden jobbade jag på Sifo och vi körde några undersökningar åt Copyswede och reaktionen man brukade få var att folk la på ganska omgående när man ställde frågor om deras nedladdningsvanor och liknande.

  Och din gissning att intervjun bara utförst till fasta telefoner verkar ganska rimlig den med, men 0.7 miljoner människor är fortfarande en jäkla massa folk…

  Otygs senaste bloggpost..Om lögnen upprepas så blir den sanning

 • Kalle Vedin: KanoN! :D

  Det stämmer säkert, samtidigt som det kan va flera IP-adresser från samma person så kan det ju va flera person i en och samma boende. Jag tror det där tar ut sig ganska bra. Fast jag vet inte hur ofta dynamiska IP-adresser uppdateras. Jag trodde bara det skedde när man startade om sitt modem?

 • Pingback: Man vänjer sig | Svensson()

 • Daniel Wijk

  Hanna: Det beror på inställningarna hos din ISP. I vissa fall kan en dynamisk IPadress vara densamma i ett år. Du kan även få samma om du startar om modemet beroende på inställningar och tur.

  I datorn/routern som är anslutet mot modemet så ska du kunna se hur lång lease-tid du har på din ipadress. Det är dock inte detsamma som att du får en ny ipadress när denna tid går ut men det är så länge du är garanterad samma adress. I princip brukar det alltid vara så att du får behålla din ipadress om din dator/router är igång när lease-tiden är slut. Du kan även begära en ny adress mha Release-kommandot.

  Det står förklarat här: http://tinyurl.com/asqce

 • Kattsand

  Tänk om alla dessa (minst) 700 000 fildelare hade bojkottat den industri som tvingar igenom såna lagar, det hade nog märkts på försäljningsstatistiken!

 • I undersökningen är inte personer i åldrarna 0-15 år medräknade, där finns nog en väldig massa fildelare. SCB påstår dock att de ringer mobiler också, jag fick följande mejlsvar från SCB idag:

  ”När SCB telefonnummersätter det urval av personer som ska svara på undersökningen så kan det hända att det enda telefonnummer som finns är ett mobiltelefonnummer i sådant fall används givetvis detta. I Arbetskraftsundersökningen (AKU) så görs även flera återintervjuer vid dessa kan också mobiltelefon användas i det fall som svarspersonen sagt att den vill bli kontaktad på mobiltelefonen. I en del fall får vi både mobiltelefonnummer och fast-telefonnummer i de fallen börjar vi oftast med den fasta telefonen.

  När det gäller fördelningen mellan mobiltelefon och fasttelefoni så vet vi att ungefär 92 procent av vårt urval har fasttelefon. Många av dessa har givetvis mobiltelefon också. Däremot har vi ingen kännedom om, vilken typ av telefon vi gjorde intervjun via. Vi vet alltså inte om det är via en mobiltelefon eller via en fast telefon i denna undersökning.”

  Den svagaste punkten i undersökningen är dock fortfarande att människor knappast vill erkänna lagbrott till en statlig myndighet.

 • Erika

  3 829 973 hushåll i sverige. 700000 filderlare innebär att var femte hushåll fildelar..