645 664,00 kr

Så mycket är jag skyldig mediabolagen, enligt fildelningsskuld.se.  Detta för innehav av olagligt kopierade låtar (14465 st) och filmer (816 st).

Nu kan antalet eg. vara något lägre. Anledningen är att jag inte orkade räkna dem för hand utan högerklickade på mappen och räknade antalet filer. Det är inte omöjligt att vissa filer är annat, så som albumomslag och windows störda thumb-filer. Vissa filmer är också delade på två delar, varför dom räknas som dubbelt. Men med tanke på att jag har ett stort antal utbrända filmer och ett hundratal VHS-kasetter från förr, så är det säkert inte så illa gissat ändå.

Det roliga är kanske att jag inte ens lyssnat på alla låtar. Kopiering av musik är så rutinmässigt genomförd genom spridning på MSN osv, med låtar som nån säger ”det här måste du höra” att jag omöjligen ens orkat sortera allt. Senast för några veckor sedan drog jag ca 6000 låtar från en kompis, så mycket är säkert dubbletter dessutom.

Borde jag skämmas? Är jag en av de där ”massfildelarna”? Nej, knappast. Nästan alla jag känner har låtsamlingar på minst 4-6000 låtar och även om dom kanske inte spar 800 filmer på hårddiskar så har dom konsumerat minst lika mycket. Det blir helt enkelt jävligt mycket med tiden om man inte har ork att rensa ut.

Kopiering av upphovsrättsskyddat material för privat bruk är så standardiserat att t o m årets kulturpris delas ut till en journalist som suttit och gjort topplistor med just sådant material, från YouTube. En viss artist som var med på IPRED-listan i DN hade själv massa YouTube-klipp på sin blogg. Det här beteendet är så ingrott i våra rutiner att ingen ens ifrågasätter, eller reflekterar över att materialet är upphovsrättsskyddat och att fildelning är ett brott!

Hur ser du på risken att lagen kan leda till utpressning av de, exempelvis ungdomar, som ägnar sig åt fildelning?

– Jag utgår från att de flesta producenter är klokare än så. Det här är en väldigt viktigt kundgrupp. Om alla har ett intresse av att det ska fungera bra med fildelning, för fildelning är i grunden ett bra tekniskt verktyg, då gäller det att alla bjuder till och gör rätt.

Beatrice Ask, Aftonbladet

2,2 miljoner svenskar fildelar varje vecka på The Pirate Bay. Och nu ska vi tvingas av lagen att sluta med det. Några få ska visas upp och agera avskräckande exempel när de stäms på miljonbelopp i civildomstol med minimala beviskrav. Vi andra ska skrämmas till att sluta med att skicka låtar över msn, över mobilen, att titta och publicera YouTube-länkar (även om långt ifrån allt på YouTube är brott mot fildelningslagen att sprida), att ladda ner film och musik på eget bevåg för att det helt enkelt är jävligt bekvämt och för oss fattiga människor så känns hot på tiotusentalskronor ändå så omöjliga att betala att det inte gjort någon skillnad om dom krävt oss på 10 miljoner istället. Go ahead! See if I care!

Vi lever inte i en rättsstat. Vi lever inte i en demokrati. Vi har köpta politiker som knullar med skivbolagen och deras jurister (bokstavligt talat) och som driver igenom lagar utan någon som helst förankring hos folket. FRA-lagen, IPRED, Lissabonfördraget… Såhär kommer det fortsätta. Snart vet vi väl inte ens vad dom stiftar för lagar längre, eftersom allt sker i Bryssel, där politikerklassen lever gott på våra pengar utan att eg. göra särskilt mycket (om något) för dem. Morallagarna haglar, integritetsskyddet är noll och intet. Du är ett verktyg för ”kollektivets vilja”, representerat av politiker som vet bättre än du själv hur du ska leva ditt liv.

Rösta på Piratpartiet 2009 i EU-valet.

Expressen: Jan Myrdal – Allemansrättens företräde

Rick Falkvinge – IPRED-utspel i stort och smått

Christian Engström – Demokratiföraktet går vidare

Anna Troberg – IPRED är bara en bökig och onödig omväg till fri fildelning

Aftonbladet: Jonas Almquist, The Lether Nun