Vår okunnighet om Islam måste ändras

Vi svenskar är rätt godtrogna. Vi tror gott om alla. I synnerhet minoriteter och försöker alltid ta parti för den svaga. Det är inte nödvändigtvis ett problem, men det gör oss också väldigt lättmanipulerade, när vi inte bryr oss om att faktiskt läsa på, utan tar parti med magkänsla och utan en kritisk fråga.

Ta exempelvis torsdagens avsnitt av Debatt. En ledmot i Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén var där, Fatima Doubakil. Bredvid henne satt en företrädare för Islamiska Förbundet. Vad företräder dessa organisationer?

För mig och många okunniga svenskar, så är det ingen uppenbar skillnad på en muslim från en annan. Få vet skillnaden på Sunni och Shia-muslimer (jag måste själv googla för att hålla isär dem). Utöver dessa två grenar som lite kan jämföras med Katolska kyrkan och Amerikanska frikyrkor, finns det exempelvis Wahhabismen, som är en ännu mer fundamentalistisk inriktning av Islam. Någon moderat inriktning, av typ Svenska Kyrkan, existerar alltså inte.

Eftersom organisationerna inte har hederligheten att ha en innehållsförteckning som tydligt beskriver varan i sina namn – möjligen för att de inser att det gagnar dem mer att vara diffusa och spela på okunnig godtrogenhet – så är det lätt att inbilla sig att de alla är moderata muslimer när de får delta i SVTs program under förespeglingen att de skulle tala för ett större antal muslimer i Sverige.

Det hjälper förstås inte att det är svårt att som svensk hålla isär alla ovanliga namn som dyker upp, när de flesta av oss sannolikt inte hör skillnad på ett namn från Iran eller Somalia och därmed kan koppla ihop enskilda uttalanden till en enhetlig agenda.

Att också journalister lider av denna okunnighet och bristande åtskillnad blev pinsamt uppenbar i Debatt, där inte en enda kritisk fråga ställdes om vilka värderingar och åsikter som Muslimska Mänskliga Rättighetskommitéen och Islamiska Förbundet egentligen står för. Inte en enda fråga.

Och mänskliga rättigheter och ett förbund för muslimer, det låter ju neutralt och bra? Vem kan ha något emot det?

Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén
Fakta om denna organisation på WikiPedia är sparsam. De bildades 2007 och Fatima Doubakil (ledamot) som satt med i Debatt i Torsdags har hyllat Osama Bin Laden som en hjälte på Twitter.

Kitimbwa Sabuni (ledamot) har jämfört Nalin Pekul (S), kurd och muslim, med Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna. [Newsmill]

Fatima Doubakil (ordförande) har kritiserat fd integrationshetsminister Nyamko Sabuni för antiislamsk propaganda. [Newsmill]

I övrigt vill de bibehålla Islam och motverka assimilering och dekonstruktion av Islam, alltså de är emot en utveckling av Islam till en mer moderat version, kompatibel med svenska samhällets värderingar. De anser detta är en mänsklig rättighet och att alla som är emot detta och kritiserar deras värderingar är islamofober, vilket de inte är sena att påtala (t o m Expo blev kallade islamofober i Debatt).

Islamiska Förbundet
Detta förbund agerar utifrån en ‘islamisk värdegrund’ och är en del av Federation of Islamic Organisations in Europe (FIOE) och följer deras riktlinjer. De vill bland annat stärka den muslimska identiteten hos muslimer i Sverige och öka muslimers inflytande i allmänna institutioner och organ. De kräver också att deras medlemmar uppträder i enlighet med islams påbud. [Källa: Förbundsstadgar
2012
]

Det är denna organisation som Omar Mustafa som blev petad från Socialdemokraternas partistyrelse är ordförande för.

Också riksdagsledamoten Abdirizak Waberi (m) har tidigare varit ordförande för Islamiska Förbundet. Han har också gjort uttalanden att han vill leva i en muslimsk stat. [SVT, Slaget om
muslimerna
, dokumentär 2009] Han är enligt egen utsago Sunnimuslim.

Federation of Islamic Organizations in Europe
Denna paraplyorganisation har kopplingar till Muslimska Brödraskapet och Hamas och finansiärer i fundamentalistiska Saudiarabien.

Utöver dessa organisationer finns Sveriges Unga Muslimer, Sveriges Muslimska Råd, Sveriges Muslimska Förbund, Islamiska Informationsföreningen och ja.. listan fortsätter. Jag ämnar göra en total kartläggning i förhoppning att hitta någon moderat muslimsk organisation med vettiga företrädare som inte är islamister, men det tar tid, så ni får nöja er med detta tills vidare.

Fakta:
90% av alla muslimer är Sunni, den ortordoxa grenen av Islam. 8-10% är Shia, en mer fundamentalistisk gren av Islam, som företräder Islam som grund för samhället. [Källa: WikiPedia]