Kyrkan backar ännu ett steg för Vetenskapen

Nu har tydligen Påven indirekt accepterat Big Bang, en teori som vi haft stöd för i decennier.

Det är lite tragikomiskt att se hur kyrkan steg för steg får stå tillbaka för vetenskapen. Från att jorden blev rund till att jorden inte var i universums centrum, till nu big bang och förmodligen så småningom också evolutionsteorin. Kvar blir en sekulariserad tro som bara finns i tomrummet vetenskapen ännu inte har bättre svar på. ”The God of the Gaps”, som fenomenet kallas.

Inte ens inom kristendomen själv är man konsekvent dock. I kyrkans ursprung var man tvungen att till slut samlas i ett stort kyrkomöte för att komma överrens om fundamentala principer i tron och vad som egentligen skulle gälla. Det handlade om inget mindre än frågor som ”Är Jesus verkligen Guds son”, ”Var Maria oskuld?” och ”Hur får vi ihop Helig Ande, Gud fadern och Jesus sonen med en monoteistisk tro?”.

I kyrkomötet i Nicea samlades man och röstade helt enkelt om vad man skulle tro, eftersom kristendomen bara 300 år efter Jesus död var allt annat än enig kring dessa frågor. Förlorarna fick sin tro deklarerad som kättersk (alla som inte tror rätt hamnar ju i helvetet i Kristendomen).

Till idéer som övergivits hör också idén om Limbo, att barn som dör hamnar i ett tillstånd av ”Helvete light” i väntan på Jesus återkomst.

Det är roligt, att folk tar detta på allvar.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=DPKZVqEr6V8

 • Serina

  Katolska kyrkan har sedan andra vatikankonciliet (avslutades 1965) inte uttalat sig om sanningshalten i vetenskapliga frågor. Däremot kan vatikanen uttala sig om etiska och teologiska apekter på vetenskapliga framsteg. Tvärt om vad många tror har evolutionsteorin aldrig fördömts av katolska kyrkan i sig (den har dock fördömts av enskilda präster, biskopar och kardinaler ända fram tills 1959 då Johannes XIII började se dem som ett stort PR-problem för vatikanen).

  Jag är inte själv katolik eller kristen och jag har mina personliga skäl att tycka illa om den katolska kyrkan. Samtidigt har jag haft anledning att studera katolicismen och jag retar mig på alla fördomar som kvällstidningarna har om vatikanen.

 • Osten

  Hej!
  Katolska kyrkan har alltid erkänt vetenskapen. Tro, vetenskap och filosofi är en helhet inom Katolska kyrkan.

  Visste du att den fysiker som först skissade på Big Bang inte bara var fysiker utan också Katolsk präst!
  Många hälsningar
  Ö

 • Supersnuten

  ”Katolska kyrkan har alltid erkänt vetenskapen.”

  Är du seriös Osten? Är du medveten om hur många vetenskapsmän som blivit brända, tvingats fly från deras land m.m tack vare katolska kyrkans trångsynta syn på vetenskap? Lägg ner skitsnacket.

 • Jinxtrimpot2

  Det är alltid lika roligt när religioner, oavsett sort, ändrar sig… helt plötsligt är det nya spelregler och pjäser som gäller. Personligen anser jag att alla religioner är skapade för att hålla koll på folket.

 • Prowler