Kristendomens ansvar för Breivik

Klockren artikel på Newsmill om kristendomens svarta historia och att det är befängt påstå att ingen kristen skulle kunna handla så som Breivik gjorde.

En ideologi och ett etiskt system måste dömas efter dess sämsta sidor, ty det spelar ingen roll hur mycket gott den skapar hos några om den skapar ett obeskrivligt lidande hos andra. Dessutom kan man ju verkligen ifrågasätta om religionen ens när den är som bäst ger människor ett större välbefinnande än någon profan filosofi, men det är en annan fråga. Man kan inte med hedern i behåll säga att det goda som kristendomen åstadkommit i världen rättfärdigar allt det onda och alla grymheter som den är lika ansvarig för.

Det går inte att förneka att Breivik inspirerades av kristendomen då han planerade och utförde terrorattentaten. Vare sig Gerdmar gillar det eller inte så är det så det är. Bevisen finns tillgängliga och inget fabulerande i världen kan trolla bort dem. Det bästa de kristna kunde göra vore att acceptera att så är fallet och möjligen genom lite introspektion utröna om det möjligen är så att kristendomen fortfarande drar på historiskt och ideologiskt gods som man egentligen borde göra sig av med.