Islam är islam är islam

Jag inser att det blir mycket islam-bashing här, men jag tycker det är viktigt att inte vika sig för PK-media och blunda för de problem som Islam faktiskt har, av rädsla för att framstå som främlingsfientlig. För mig är det viktigt att vara intellektuellt ärlig, oavsett hur obekvämt det är. Kanske i synnerhet just när det är obekvämt!

Definitionsrätten för vad islam är har majoriteten av muslimer, inte den enskilde personen som önskar kalla sig muslim. Det är inte var och ens rättighet att själv definiera islam, helt fritt utan några som helst grundpremisser. Precis som jag som enskild person kan kalla mig exempelvis liberal, men om jag inte ställer upp på grundläggande liberala värderingar så är jag inte liberal, oavsett vad jag kallar mig.

Ord har betydelse. Begrepp har definitioner. Utan detta blir orden meningslösa. Därför är inte islam vad helst individen önskar bara för att det också råkar vara politiskt korrekt.

Islam är inte en accepterande religion, precis som inte katolicism är det. Den är auktoritativ, repressiv och konservativ. Att förvänta sig att muslimer ska acceptera jämställdhet, sexuella minoriteters rättigheter etc är absurt, när den absoluta majoriteten av alla muslimer i Sverige är födda och uppvuxna i kulturer där homosexualitet straffas med döden och kvinnor förväntas lyda sin man. Bara för att man blir svensk medborgare anammar man inte svenska värderingar!

httpvh://www.youtube.com/watch?v=mGafY8CScmA

Det finns heller ingen ”sekulariserad” islam som motsvarar kristendomens svenska kyrka där alla är välkomna att tro lite som de vill och förhållningen till tolkningen av ens heliga skrift snarare är spirituell i största allmänhet, än specifikt traditionellt kristen. Muslimer är inte muslimer som svenskar är kristna. Islam har en stark koppling till kulturer som är mer eller mindre repressiva. Visa mig ett sekulärt modernt land motsvarande Sverige där majoriteten av befolkningen bekänner sig till Islam?

Så när muslimer förespråkar särlagstiftning, uttryckligen säger på en webbsite som ska syfta till att motverka fördomar om islam att homosexualitet ska straffas med döden och att en man får slå sin fru, så är det inte enskilda undantag. Det är såhär islam ser ut! Om det går som en anka, låter som en anka och ser ut som en anka så är det med största sannolikhet en anka! Varför kan ni inte bara acceptera det?

Kan vi sluta att gå till islams försvar ständigt och jämt i någon slags missriktad, närmast panisk önskan att framstå som accepterande av andra kulturer? Kanske kulturen vi försöker acceptera faktiskt är destruktiv och inte förtjänar bemötas med acceptans utan med fördömande?

httpvh://www.youtube.com/watch?v=DQsPXNlM1gc

Andra om detta: Newsmill,
 • Nils Nilsson

  Tack för ditt inlägg. Bra formulerat. Vad trevligt att se att ngn kan stå med båda fötterna på jorden.

 • Mattan

  Ganska bra skrivet, Jag kan ge dig ett direkt. Turkiet.
  Kan ge dig lite fakta: Turkiet är ett utav världens första sekulariserade länder, i Turkiet är det förbjudet att han religiösa symboler på sig i skolan och därför får inte tjejer ha slöja/burka i skolan. Homosexualitet är jätte stort i turkiet och det finns en hel del öppna gay-barer m.m. och dom straffas inte till döden. Jag kan ge dig mer information där saker inte existerar eller är förbjudet i turkiet MEN som är tillåtet i sverige så man akn säga att i sverige är i mer för islam än i turkiet. Skall också tillägga att det finns mer folk med slöjja i sverige än i turkiet :)

  • amal

   Hur kan du veta att det finns fler kvinnor med slöja i Sverige än i Turkiet? Har du statistik på det?

  • Hanna Söderström

   Men Turkiet håller på att gå i rakt motsatt riktning. Dom har börjat använda slöja i parlamentet och allt mer återgå till en islamisering på samma sätt som övriga europa. Så även om Turkiet varit ett föredöme för muslimer så går utvecklingen där också i fel riktning.

 • Jesper G J

  Islam är inte samma som kristendomen. Islam är inte samma som ateism. Så länge man förväntar sig det blir folk ständigt besvikna och indignerade. Pluralismen handlar om att tillåta olika livsåskådningar, likaså religionsfrihet. I så fall är det bättre att vi öppet avskaffar religionsfriheten och förbjuder islam istället för att hyckla med det. Ang. barnuppfostran är det föräldrarna som uppfostrar sina barn, inte samhället. Än så länge är inte islam förbjudet i Sverige och det är föräldrar lika fulla rättighet att uppfostra sina barn som muslimer som det är att uppfostra sina barn till ateister.

  • Hanna Söderström

   Jag vill inte uppfostra mina barn till ateister. Jag vill uppfostra dem till att tänka och ifrågasätta. De är inte förbjudna att nå vissa slutsatser, vilket alla religioner däremot kräver.

   Jag vill inte heller förbjuda någon religion, däremot så ska naturligtvis alla handlingar vara underställda individens rättigheter, oavsett motiv.

 • amal

  ” Visa mig ett sekulärt modernt land motsvarande Sverige där majoriteten av befolkningen bekänner sig till Islam?” svar: turkiet och bosnien. Och resten av din tex var bara en grov generalisering där du baserar islam och muslimerna i sveriges mentalitet på något du läst på en hemsidan. Har du hört talas om källkritisk?

  • Hanna Söderström

   Turkiet är ju verkligen inget föredöme vad gäller islam, det kan du ju fråga valfri kurd om för att få intygat. Bosnien vet jag för lite om för att kommentera. Är Bosnien sekulärt i sin lagstiftning? Har de moderniserat Islam eller har dom en massa islambaserad lagstiftning?