Så här ser Google+ ut!

Jag hade turen att få en inbjudan till Googles nya satsning på sociala tjänster, Google+. Är det en ny utmanare till Facebook eller bara en upphottad version av det senaste fiaskot Google Buzz? Döm själv!

Det första jag noterar är att Google återigen lyckas använda sin redan dominerande ställning på marknaden till sin fördel. Antalet Google-tjänster jag använder idag är fler än jag spontant kan namnge och all den information jag delat med mig av finns nära till hands när Google nu vill snärja ytterligare en del av mitt digitala leverne. Min presentationsbild, mitt namn, skola och yrke finns där redan när jag ska signa upp mig. Kusligt eller praktiskt? Det är upp till användaren att avgöra.

Allt är på svenska, vilket förstås sänker tröskeln för nya användare, i synnerhet de mindre datorvana. Det andra som slår mig är att medan Facebook har haft en kamp mot sitt användargränssnitt sedan första dagen, har Google tänkt igenom allt från början. Röriga system av länkar och bilder är ett minne blott och det tackar vi stort för.

Google+ är uppdelat i Hangouts, Kretsar, Gnistor och förstås en egen profil där du kan presentera dig själv.

Hangouts – Liksom Skype ger Hangouts en möjlighet att ha videokonferenser med flera personer samtidigt. För jobb eller nöje, det avgör du. Med allt större utbud av billiga HD-webcams är det här helt klart något många kommer uppskatta, kanske inte bara för rumsrena stunder. Det gör också Google+ till en potentiell konkurrent till Windows Live Messenger som i sin senaste version försökt flirta med just idén att dela med sig av videos, länkar samt kunna chatta och camma annat i ett och samma program.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=QN38vHZjWXw

Kretsar (Circles) – Dessa underlättar just möjligheten att välja vad du vill dela med vem. Du slipper därmed problemet med att behöva skapa flera användarkonton för att du kanske inte vill dela alla dina intressen med både grabbgänget och mamma samtidigt. Du kan skapa en krets med vänner, en krets för arbetskollegor och en för familjen. Allt intuitivt och lättbegripligt.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ocPeAdpe_A8

Gnistor (Sparks) – RSS-flöden har aldrig riktigt slagit hos den stora massan. Trots sin tydliga användbarhet verkar det finnas något som gör tröskeln lite för hög för att både lillebror och mamma ska ta sig i kragen och försöka förstå sig på det. Gnistor tar vara på detta. Dela med dig av intressen och sortera bland all information som andra delat med sig av i olika kategorier. Sök på vad som helst och du får upp en uppsjö av länkar till nyhetsartiklar, videos och annat som människor med samma intresse delat med sig av.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=0DoAl4JXhQo
Imponerande. Sidan är bara i testfas men redan finns en tydlig länk på förstasidan med en inbjudan att ladda ner Google+ till mobilen. Jag har inte hunnit tänka tanken men det har uppenbarligen Google gjort.

Smart. Om du som jag på din Android har dina kontakter sparade på ditt Gmail-konto så importeras dessa automatiskt till Google+ och du slipper därmed den tidsödande processen att lägga till alla bekantskaper ännu en gång.

Läskigt. Google tar ännu ett steg mot världsherravälde och jag vet inte om jag ska bli orolig eller heja på med Googleflaggan viftande. Det är onekligen smidigt med många tjänster från ett och samma företag. Google Profiles, Picasa & Contacts gör att du är färdig redan innan du börjat.

Så här ser Google+ ut!
Andra om detta: Teknikhemmet, Wolber World, Google,