Testblogg med Windows Live Writer

Bara för skojs skull testar jag hur en bloggpost skriven i Windows Live Writer ter sig.

Första felet jag noterar är att skriva med aktivt tema (dvs inbyggt direkt förhandsgranskning i det tema bloggen har) inte fungerar. Jag kan inte skriva något alls. Med ‘Redigera med tema’ avaktiverat går det desto bättre.

technical-difficulties

Infoga en bild går bra. Det finns handtag för att resize:a bilden. Man kan också göra några standardeffekter på bilden, typ sepia o dyl. Inget jag kommer använda sannolikt. Men för någon estetiskt handikappad är det kanske bra. Eller inte. De flesta bilder ser nog bättre ut lämnade ifred än våldförda på av någon med bristande talang för det…

Jag hittar dock inget sätt att skriva text i samband med själva bilden, sk ‘caption’. Det är lite störande, eftersom det är något jag använder ganska ofta. Är det inte standard på andra bloggtjänster än WordPress, eller varför har man inte valt att ge den möjligheten i Live Writer?

Det finns en knapp för att lägga till plugins men till min förvåning kan jag konstatera att det inte finns en enda plugin att ladda ner. Kan det bero på rigida copyrightclaims från Microsofts sida, tro? Skulle inte förvåna mig om man säljer både kropp och själ i samband med att man gör en plugin för m$-mjuvara…

Att ingen valt att göra det under den tid programmet funnits ännu talar ju sitt tydliga språk.

Slutbetyg: Knapp godkänt

För den som inte skriver något särskilt avancerat och som inte vill ha detaljkoll på layout så funkar det här utmärkt. Men jag ser inte varför man inte lika gärna kan använda ursprungstjänstens egna publiceringsverktyg direkt på (i mitt fall) WordPress.

Ska man ha anledning använda en extern tjänst måste den ju göra jobbet minst lika bra och gärna bättre, annars faller lite hela poängen. Jag måste ju ändå logga in för att kolla statistik, uppdateringar osv?

Det känns som det mesta finns där, men när jag inte kan skriva text under bilden så är det tillräckligt för att ta ifrån mig nyttan med ett externt ordbehandlingsverktyg. Allt finns ändå i WordPress.