SSD – Solid State Drive

Den senaste utvecklingen av snabba hårddiskar är sk SSD:s. Hårddiskar utan rörliga delar som fungerar som en slags flashminnen.

Det tog mig ett tag att greppa hur de funkar, varför de är bra och vad man ska tänka på när man funderar på att köpa en. Jag blev rekommenderad denna artikel och den säger verkligen allt du kan tänkas vilja veta om detta ämne. För bra för att inte dela med sig av!

Intel X25-M 2,5″ 120GB finns dessutom nu till kampanjpris på Dustin Home för ca 2000 SEK. Jag har önskat mig den i julklapp och hoppas kunna installera mitt OS på den innan nyår. ^^

 • Johan Svensson

  Jag har gått och dreglat över SSDs ett bra tag, men jag har inte riktigt kunnat motivera dem än. Skulle vilja ha en i min Macbook, men jag gör inte tillräckligt tunga saker med den för att det ska vara praktiskt.

  Är lite sugen på att stoppa en i stationära datorn att ha som systemdisk, dock, men den spelar jag mest på, och jag vet inte om det skulle bli någon egentlig prestandavinst om jag har spelen på en icke-SSD.

 • Blev fel.

 • Tänk på att man inte kan radera information på samma sätt som på en mekanisk magnetbaserad disk. Överskrivning av data är ingen garanti då det är baserat på värdet som representeras på det magnetiska mediet inte har längre har några bestämbara spår av data.

  Så fulldisk kryptering är att rekommendera, vilket i sig sänker prestandan, alternativt att man har olika datorer för olika uppgifter.

 • TechJuche

  Grejen är den att även SSD är sämre för bärbara än microsd , drar mer ström än vanlig HD vilket de har ordnat med flit ..
  Den bästa lösningen hade varit att lödda fast ett 64gb microsd på laptoppens moderkort , då hade batterin räckt ett par dagar på strömsnål cpu…