Nätverkslösning

Jag flyttar till hus i mars nästa år och sitter nu och funderar ut hur man ska enklast lösa det med nätverk i huset. Situationen ser ut enligt följande:

Vi har alltså ett hus med tre våningar, med stationära datorer på våning 1 och 2, tv-apparater och ljudanläggningar, samt en hög med bärbara enheter, så som laptops och mobiler med wifi.

Problemet är att jag vill kunna dela dels Internet genom alla dessa och sedan också gärna film och musik. Dra sladdar blir förstås en enda röra, så enda alternativet är WiFi. Att sätta in en router på någon våning medför dock en risk att uppkopplingen inte blir så stabil eftersom det är massa golv och väggar ivägen.

Någon föreslog en NAS, dvs en nätverksserver som alla enheter kan koppla upp sig mot trådlöst via en Router. Kan man sprida ut fler accesspunkter/antenner i huset på något sätt för att förstärka möjligheten att ansluta till denna? Vilken NAS ska man ta och varför?

Jag vill helst kunna använda Spotify för musikanläggningarna. Då kan man dels spela mp3 från servern och dels lyssna gratis streamat från nätet. YouTube till TVn ger också möjlighet att via den spela spellistor med musikvideos. Jag har hört att Itunes också kan va bra, men det ger ingen möjlighet till streamad gratismusik så vitt jag förstått?

En NAS vore också en bra central backup och man slipper sprida ut videofiler på alla datorer…

Om någon nätverkskunnig vill komma med förslag som smidigt löser detta vore jag väldigt tacksam. Jag är inte alls bevandrad i nätverk och även om jag kanske med en massa slit kan sätta ihop detta känns det dumt försöka utan att först ha rådfrågat mina älskade läsare. Det måste ju finnas en hög av er där ute som kan det här många gånger bättre än jag själv!

Så, vad föreslår ni? Hur löser man bäst detta?