Nätverkslösning

Jag flyttar till hus i mars nästa år och sitter nu och funderar ut hur man ska enklast lösa det med nätverk i huset. Situationen ser ut enligt följande:

Vi har alltså ett hus med tre våningar, med stationära datorer på våning 1 och 2, tv-apparater och ljudanläggningar, samt en hög med bärbara enheter, så som laptops och mobiler med wifi.

Problemet är att jag vill kunna dela dels Internet genom alla dessa och sedan också gärna film och musik. Dra sladdar blir förstås en enda röra, så enda alternativet är WiFi. Att sätta in en router på någon våning medför dock en risk att uppkopplingen inte blir så stabil eftersom det är massa golv och väggar ivägen.

Någon föreslog en NAS, dvs en nätverksserver som alla enheter kan koppla upp sig mot trådlöst via en Router. Kan man sprida ut fler accesspunkter/antenner i huset på något sätt för att förstärka möjligheten att ansluta till denna? Vilken NAS ska man ta och varför?

Jag vill helst kunna använda Spotify för musikanläggningarna. Då kan man dels spela mp3 från servern och dels lyssna gratis streamat från nätet. YouTube till TVn ger också möjlighet att via den spela spellistor med musikvideos. Jag har hört att Itunes också kan va bra, men det ger ingen möjlighet till streamad gratismusik så vitt jag förstått?

En NAS vore också en bra central backup och man slipper sprida ut videofiler på alla datorer…

Om någon nätverkskunnig vill komma med förslag som smidigt löser detta vore jag väldigt tacksam. Jag är inte alls bevandrad i nätverk och även om jag kanske med en massa slit kan sätta ihop detta känns det dumt försöka utan att först ha rådfrågat mina älskade läsare. Det måste ju finnas en hög av er där ute som kan det här många gånger bättre än jag själv!

Så, vad föreslår ni? Hur löser man bäst detta?

 • Martin Andersson

  Jag rekommenderar dig att koppla ihop dom fasta datorerna med hjälp av fast dragen kabel i ett switchat nätverk samt att ha en accesspunkt på varje våning.
  I källaren eller något annat svalt ställe där den inte stör ställer du en Windows Home Server-maskin. Du kan använda en gammal dator du har liggande bara den har hyfsad prestanda.
  Du kan ersätta dom fasta kabeldragningarna med Homeplugs som kör nätverk via elnätet men riktiga kablar mellan switchar ger ett bra mycket snabbare nätverk.

  Accesspunkterna ställer du in med identiska inställningar förutom på kanal där du väljer en egen per accesspunkt. Jag har ingen erfarenhet av att köra med olika modeller eller fabrikat så jag rekommenderar nog att ha likadana överallt.
  WHS är ett smidigt sätt att få en centraliserad lagringsplats och har en riktigt smidig backupfunktion också som backuppar alla anslutna windowsmaskiner i nätverket varje dygn. Det är också riktigt enkelt att ansluta fler diskar till den; SATA,PATA, USB, Firewire eller vad som helst spelar ingen roll så länge du kan fysiskt ansluta den. Media som ligger på den kan också direktstreamas till andra enheter i nätverket.

  Lycka till!

  • Accesspunkter, är det routers?
   Var hittar jag en duglig WHS och är de svåra konfigurera? :)

   • Anonym

    En accesspunkt är något man kopplar till en router som en brygga till en WIFI-nät. Den delar med andra ord inte ut egna ip-adresser som en router gör (såsom 192.168.1.2 eller dylikt) utan ser bara till att det finns möjlighet att nå routern som du kopplat in accesspunkten i från det trådlösa nätet.

    det kan vara lite jobbigt att sätta upp och hålla reda på två olika saker om man inte nördar ner sig i konfigurationen lite så allt beror ju på hur nördig du känner dig för stunden egentligen :-)

    • Jag känner mig redan väldigt förvirrad. :S Vad är det för prylar jag behöver köpa?

     • Martin Andersson

      Om du vill följa min rekommendation så behöver du: (med exempel från DustinHome)
      3 Switchar (http://www.dustinhome.se/pd_5010154761.aspx), en på varje våning.
      3 Accesspunkter (http://www.dustinhome.se/pd_5010051632.aspx), en på varje våning
      En Windows Home Server, byggd själv eller en färdig, jag skrev länkar i kommentaren ovan.
      Nätverkskablar för att koppla ihop allting. (Tyvärr kommer du nog inte från kablarna om du vill ha ett snabbt nätverk som fixar streamning av 720p/1080p och lite torrents)
      Router behöver du inte köpa någon eftersom du redan har en, du kan skippa en AP och köra med routern på bottenvåningen men om det blir problem med dom andra Accesspunkterna så är det ju bara att stänga av WiFi i routern och koppla in en AP där också.

      Hoppas förvirringen lättade lite nu.

     • Tack så mycket! Det blir nog en enklare konfiguerad NAS, men det borde inte spela nån roll va?

     • Martin Andersson

      Nej då. Jag bara rekommenderade WHS som lagringslösning eftersom jag själv använder det och är supernöjd med den.

      Men du är med på att en NAS bara är en ersättare för WHS i det förslaget jag gav dig. Switchar och accesspunkter kommer du nog inte undan från.

    • Iliyena

     Du blandar väl själv ihop lite här när du förklarar? Enligt mig är inte en switch = router med inbyggd switch (en router innehåller väl switch i 99,9% av fallen nowadays men det är inte samma sak). Mao., accesspunkt som en switch men delar inte ut lokala ip-adresser (ex. 192.168.1.2) ‘aight?

     Själv undrar jag varför det behövs mer än en router av bättre kvalité. Den billiga mina föräldrar har på når iaf. 5-8 meter utanför huset (2 våningshus med träväggar) när den är placerad på våning 2. Så en riktigt bra trådlös router bör räcka för till all WiFi förutom att spela multiplayer på 1337-nivå… :/ Nån som inte är på lekmannanivå får gärna säga att jag har fel. :D

     Vidare får du gärna tipsa om en billiga accesspunkt då en vän kan behöva detta pga. dåligt placerat jack + en betongvägg. ^^

     • Iliyena

      *…billig accesspunkt…

     • Martin Andersson

      En billig AP som jag har använt med bra resultat på jobbet är LevelOne WAP-3000. Den är väldigt billig, möjligtvis lite svår att få tag på nu verkar det som, lättkonfigurerad, stabil och har stöd för extern antenn.

     • Anonym

      Jag skrev inte något om switchar överhuvudtaget utan bara att en accesspunkt inte delar ut adresser själv utan bara ger möjlighet att koppla in WIFI-prylar till nätverket där en router troligtvis delar ut en adress till den om man kör DHCP. Det jag skrev kanske var lite jobbigt att läsa?

      Accesspunkten jag hade kopplat i mitt närverk förra året räckte en bra bit ut på gatan utanför. Den gick dock sönder så nu sitter jag utan trådlöst nät (men mitt trådade räcker gott och väl för mig).

   • Martin Andersson

    För att svara direkt på din fråga kan man säga att en accesspunkt är samma sak som en WiFi-router fast utan routern.

    Som Ssargon skrev här så är en accesspunkt en anslutningspunkt för WiFi på ditt nätverk. Du kan inte ansluta flera stycken WiFi-routrar på ditt nätverk så om du vill ha riktigt bra WiFi-täckning så är det en bra idé att ansluta din befintliga WiFi-router till din internetlina och sen ansluta accesspunkter på dom andra två våningarna. Det kan vara bra att köpa accesspunkter av samma fabrikat som din router eller stänga av WiFi’n på din router och sätta identiska accesspunkter på varje våning.

    Angående WHS, om du har någon gammal dator liggande, helst dual core men i alla fall cirka 1,5 GHz eller snabbare så kan du använda den tillsammans med http://www.dustinhome.se/pd_5010456487.aspx om du känner dig hågad att isntallera det själv. Det är inget svårt, inte svårare än en vanlig Windows-installation.
    Annars är det väl något i stil med http://www.dustinhome.se/pd_5010367412.aspx som gäller.

 • Tuxie

  Om du vill kolla på 1080p över nätet är det bara trådat som är tillräckligt stabilt så ethernet mellan NAS/filserver och eventuell HTPC rekommenderas starkt. Till allt annat funkar trådlöst rätt bra.
  Jag hade gömt undan en gammal Linux-burk i källaren med en massa hårddiskar i som filserver och seedbox. Den bör också vara trådad hela vägen till modemet så du får all Wifi-bandbredd ledig för router/internet dator istället för att ätas upp av P2P-trafik.
  Du kommer nog tyvärr inte ifrån att behöva dra minst en tråd mellan våning 1 och källaren. Dock behöver du inte dra kablar till alla rum. Jag är ganska säker på att våning 2 klarar sig fint utan egen antenn om du placerar antennen på våning 1 någorlunda strategiskt.

  • Tack för infon, jag ska tänka på det! :) Jag har ingen linuxburk dock och kan inte linux, så jag måste köpa nån NAS med ett OS som jag begriper om det ska funka.. :P

 • K-SATANAS

  Hanna om du lägger ihop lite av all info från alla expertutlåtanden, så hamnar vi nån stans i mitten. Kanske en bra punkt att börja på. Det är ingen panik än, det löser sig.
  Helt kabelfritt lär det inte bli, men lite sladdar får man ju alltid räkna med.

 • Janne Karlsson

  Har själv ett tvåvåningshus och ville ha wifi överallt.Efter ett års ständigt pillande och bytande av komponenter samt en trött vän som hjälpt mig så skaffade jag mobilt internet.ALLA nöjda även om jag väntar på 4G för snabbare nedladdning.
  Janne

 • Norrmanfloren

  Mobilt bredband men passa dig för Tele 2.

 • Vritra

  Ett tips när det kommer till kabelproblematiken kan vara att borra så hål längs med väggen, dels mellan våningar och mellan rum, att dra kablarna igenom. Nackdelen är att man borrar hål i huset, fördelen är att hålen inte syns så mycket om de sitter nära väggen samt nära golv/tak och att man då kan dra sladdarna längs med golven/taken och väggarna. Man slipper där med att de syns så mycket och kanske försvårar stängning av dörrar osv.

  Själva nätverksdelen har jag ingen lösning på då jag nog kan mindre än dig ^^ Hoppas det blir bra!