Diaspora: User generated content

Någon kanske minns att jag skrev om Diaspora för nån månad sedan? Community-projektet som ska ersätta Facebook, där varje användare äger sin egen information. Det är hög tid för en uppföljning!

På Diasporas hemsida kan du läsa om vad som händer löpande, men jag tänkte fokusera på månadsplaneringen som den ser ut fram till och med September.

June

 • Real Time Message passing between seeds
 • Building the core of the application

July

 • OStatus/Standards compliance
 • Encryption Layer
 • Implement awesome user interface

August

 • Plugins
 • Services(including FB) integration
 • API Refator

September

 • Prep for source code freedom!
 • Det är när källkoden släpps fri som det börjar hända saker på allvar. Därefter kan vi vänta oss en explosion av nya funktioner. Precis som när spel öppnar för användargenererat material (User Generated Content) och det kommer ut moddar som överträffar originalspelet (ta Fallout 3 och Dragon Age: Origin för ett par exempel) så kommer förstås all uppdämd kreativitet som finns där ute genast hitta nya sätt att använda Diaspora för alla tänkbara och otänkbara funktioner.

  Centralisering är aldrig så bra som decentralisering. Men  hur vet man vad som är bra och inte? Jo, genom att kolla på vad som är populärt och inte förstås!

  WordPress har t.ex. tusentals plugins, men på denna blogg använder jag kanske max 15. Dem har jag hittat genom att få inspiration från andra bloggar, jämföra betyg av olika plugins som försöker göra ungefär samma sak och sedan installera dem som jag tyckte såg bäst ut.

  During June, we have been focusing on developing a system for passing different forms of information in between seeds. When you post a status message on your seed, it gets pushed over HTTP in real time to all of your friends.

  We have also started to build the latest and greatest in web standards into Diaspora. Websockets are already in the Diaspora core, and any Diaspora plugins will be able to have rapid two-way functionality, (think chat, games etc) almost effortlessly!

  Det som gjort Facebook så stort är inte dess intuitiva användargränssnitt (tvärtom är det en jävligt rörig site), utan alla dessa möjligheter att introducera nya funktioner så som det ena meningslösa spelet efter det andra, tester av tusentals olika slag och möjligheten att samla människor kring gemensamma intressen genom lättskapade grupper som snabbt går att dela med sig av.

  Detta är inget som inte kan göras om och göras bättre. I synnerhet när Facebook inte har något svar integritetsfrågan. Diaspora har alltså redan från början ett recept på framgång, samtidigt som man släpper källkoden fri och har hela sajten decentraliserad från start.

  Det här kan bara bli succé och jag ser enormt mycket fram emot att följa utvecklingen!

  Andra om detta: Elis blogg,