Video och Samtalsinspelning

Det finns många som säger att den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja. Det är förstås en sympatisk tanke, så länge alla håller med om vad som är rent mjöl och inte.

Problemet uppstår när det du upplever är rent mjöl utmålas och bedöms av någon annan som orent. Då är det inte säkert att sanningen räcker. I värsta fall är inte ens sanningens nyanser relevanta, utan det är det första intrycket som dömer eller friar och ev. korrigeringar av felaktigheter får sällan samma genomslag.

Många som inte förstår integritetsfrågans nyanser ifrågasätter gärna att så många väljer att själva dela med sig av personliga och ibland privata saker på Internet, på Facebook, Instagram etc.

Den fundamentala skillnaden är förstås att det är en väsentlig skillnad på att själv av fri vilja dela med sig av information i ett givet sammanhang och att någon annan snokar igenom ens konversationer, vänskapsband, fotoalbum etc, i syfte att hitta något att misskreditera en med.

Själv har jag valt att helt enkelt vara öppen med vem jag är och välja vänner utifrån vem som faktiskt gillar den jag är, framför att försöka kontrollera bilden av mig så att ingen av mina vänner ska se ner på mig.

Det går nämligen inte att kontrollera bilden av sig själv, då den uppstår och existerar framförallt i andra människors huvuden. De flesta är inte intresserade av att gräva djupare än vad de hör ryktesvägen. Och den moderna ryktesvägen är snabb, lika full av felaktigheter som någonsin och trots allt prat om källkritik så är det få ens bland journalister, som kontrollerar källor. Hur ska vi då kunna förvänta oss att människor som inte har tid, intresse eller betalt för att göra det, lägger ner tiden för detta?

Juridiskt är det en annan femma. Domstolar har nämligen i uppgift att just utöva källkritik. Förmågan i tingsrätter låter jag bli att kommentera, men i riktiga domstolar finns människor som inte är amatörer och som har en bättre förmåga att faktiskt tänka kritiskt. Och då kan det vara en fördel att dokumentera händelser.

Om du har en Android-telefon så finns det många appar som spelar in telefonsamtal. Det är helt lagligt i Sverige, så länge du själv deltar i samtalet och du behöver inte tala om att samtalet spelas in.

Jag använder programmet Call Recorder som finns i en gratis-version och i en betalversion (ca 38kr) som även låter användaren kopiera inspelade samtal automatiskt till ett Dropbox-konto och låsa applikationen så ingen utomstående kan lyssna av samtalen. Jag rekommenderar också att kryptera din Android-telefon, för att hålla innehållet säkrat om mobilen blir stulen. Programmet fungerar utmärkt på min Nexus 5, men testa så det funkar på din mobil innan du köper fullversionen. Olika mobiltelefoner har olika stöd för samtalsinspelning.

Om du filmar och vill vara säker på att det inte försvinner för att någon snor din telefon eller tvingar dig radera det under hot, så har Dropbox också en Photo Upload-funktion som gör att bilder och videos automatiskt synkas med ditt Dropbox-konto. Även detta program går att lösenordsskydda.

Har ni några appar att rekommendera?