Chromecast-recension

Som många andra så har jag ett flertal tv-apparater i hemmet som används allt mindre. I dagsläget är det nästan bara den stora 52-tummarn i vardagsrummet vi använder och den använder vi primärt för att streama film och tv-serier till från en NAS-server.

Vi har en TV i sovrummet, den använder vi för att spela Xbox360 på och ibland streama video från datorn. Men eftersom datorskärmarna är nästan lika stora så funkar dom också utmärkt att ligga i sängen och se på serier på. Och sover flickvännen och inte vill bli störd, så streamar jag videon till min iPad och tittar på den istället, med hörlurar på.

Det händer dock att jag vill se på tv. Och med tv menar jag egentligen inte tv, för även vanliga klassiska tv-kanaler är bekvämast att streama från nätet. Nästan alla kanaler idag har ju streamingtjänster med postfixet ”play”; SvtPlay, Tv3Play osv. Det enda lite bökiga har varit att få över dem i tvn. Framförallt om man inte vill behöva använda en lång och dyr HDMI-sladd och offra ena skärmutgången från datorn.

SMART-TV

Men, så kom någon på att det går ju att bygga små minidatorer med Android på och köra i tvn. Som en liten mediaspelare inte större än ett par tändare. De kopplas direkt i HDMI-porten i tvn och sen drivs de via en USB-sladd som antingen kopplas i tvn om den har en utgång med rätt volt, eller via en adapter till en vanlig strömkontakt, precis som de flesta moderna mobil-laddare där man kombinerat USB och laddare i samma sladd.

Så, ny på den här marknaden så letade jag runt och hittade på Sibas hemsida ett erbjudande om en Android-baserad ”SMART-TV”-spelare av märket Andersson för 499.-. Det lät inte så farligt, så jag köpte den och tänkte att vi provkör och funkar det bra så kan det vara ett alternativ för att återuppliva övriga tv-apparater i hemmet!

Jag skippade tangentbord, eftersom jag inte avsåg surfa på tvn utan bara köra tv-serier och liknande. I efterhand ångrar jag mig, för det var en hel del skrivande innan jag kom igång. Söka efter appar i Googles App Store och sen skriva in lösenord osv, det tar sin lilla tid att navigera ett mobil-interface på en tv när du ska styra muspekaren med analoga tangenter på en fjärrkontroll som inte alltid reagerar perfekt…

För att slippa den jobbiga fjärrkontrollen försökte jag hitta någon Android-app som skulle låta mig fjärrstyra enheten från min mobil. Det var lättare sagt än gjort. Jag tror jag testkörde ett tiotal appar innan jag kom över en artikel om Googles egen smart-tv-lösning; Chromecast.

Chromecast

Den kostade till min stora frustration dessutom mindre än SMART-TV-dongeln jag köpt från Siba. Bara 339.- fick jag tag på en Chromecast från Webbhallen.com med hemleverans dessutom.

Chromecast används som standard med en tillhörande app som du kan installera på Android och iOS-enheter (iPad, iPhone) och sen ”castar” du det du vill se på tvn genom appar. Dvs du har YouTube-appen i mobilen och sen klickar du på ”Cast”-ikonen och vips så kan du styra det du vill se på TVn via din mobil (eller surfplatta eller dator).

Det är inte som att remote-styra enheten, utan du snarare skickar kommandon till Chromecast-enheten som sen är smart nog att fatta vad du vill och lösa det åt dig. Standardknappen för att sänka volymen på mobilen tolkas av Chromecast så att du sänker volymen på tvn. Du kan gå igenom din YouTube på mobilen, välja vilka klipp du vill se och lägga dem i kö och sen spelas de upp på tvn. Du behöver inte ha appen i mobilen igång annat än när du vill ändra något på tvn.

Det jag saknade i det här läget var möjligheten att streama videos och tv-serier som jag har i min stationära dator. Men det finns en app för det med. Plex heter den och den fungerar ungefär som Windows Media Center, för de som streamat video via Windows-dator och Xbox360 nån gång. Med skillnaden att den inte diskriminerar filformat som inte är Microsoftskapade (det går exempelvis utmärkt att köra videos i .mkv-format).

Du installerar serverprogramvaran i din dator (gratis) och sen Plex-appen i din Android eller iPad. Den har inbyggt Chromecast-stöd, så du väljer vad du vill se och sen visas det i tvn. Vips fick jag tillgång till alla mina dokumentärer, tv-serier och filmer och kan se dem i tvn också. Appen kostar dock 38.- för varje enhet så jag installerade en i min Android-telefon och en i min iPad. Nu kan de bägge agera ”fjärrkontroll” till TVn. För mindre än hundra kronor. Och vill jag nu mot förmodan streama till min mobil eller kanske lite mer sannolikt – min iPad, så går det också utmärkt.

Styra Googles Chromecast från en iPad är inga problem!

Det finns även lite extrafunktioner om man blir Premium-medlem, men det verkade onödigt. Det är primärt om man vill streama saker utanför hemnätverket och synkronisera hela videofiler osv. Det är inte aktuellt i mitt fall.

Framtiden erbjuder dessutom en väldigt spännande utveckling för Chromecast när Google släppt APIt fritt och vem som helst kan bygga in stöd för att ”casta” innehållet i sin app. Det betyder att du skulle kunna spela spel där du använder din mobil/surfplatta som handkontroll och samtidigt ser spelet på din tv, exempelvis. Den vanligaste kritiken mot Chromecast just nu är att det finns ett väldigt begränsat urval av appar med Chromecast-stöd, men det kommer alltså sannolikt att ändras drastiskt under månaderna framöver!

Slutsatser

Ska du använda din tv som surfplatta, fast med fjärrkontroll – så är Sibas SMART-TV-dongel förmodligen det smartare alternativet eftersom den kör Android och du kan installera vilka appar och surfa fritt i webbläsaren. Vill du ha en enkel lösning som gör det den ska och inget annat så rekommenderar jag istället Chromecast. Jag har redan mobil, surfplatta och dator att surfa på, så det finns ingen anledning att använda tvn till samma sak med ett interface som bara är otympligare än något av de andra. Jag vill se serier, dokumentärer och filmer i tvn och då är Chromecast både billigare och enklare. Så enkel att mina föräldrar skulle kunna lära sig använda den utan större guidning.