Post 2008 – Övervakningssamhället

Vi var många som hade vårt kanske första och största politiska engagemang mellan åren 2006 till 2008. Bloggbävning blev ett modeord och ämnet som engagerade oss var övervakning, rätten till integritet och staten och dess myndigheters kontrollmani.

Allt engagemang fick ett antiklimatiskt resultat när Riksdagen röstade igenom FRA-lagen – visserligen med gråtmilda ögon hos enskilda ledamöter – trots massiva protester. I efterhand har det visat sig att politikerna gjorde detta därför att svenska staten ville låta sig rövknullas av USA. Information, big data, är nämligen en råvara som har ett stort värde att tradea med. Och precis som man måste ha något att bidra med för att få delta på en stängd torrent-sajt, så måste svenska staten bidra med information för att få leka med de stora pojkarna på den internationella arenan.

Eftersom Sverige sitter på en de stora knytpunkterna för Internets infrastruktur, så blev vi en viktig part att få in på de västerländska staternas fildelnings-nätverk. Genom att Sverige delar med sig av data, så slipper USA krångla med alla enskilda länder i vår omgivning. De bara tankar rakt ifrån vår knytpunkt. Sverige agerar router, skulle man kunna säga.

Men ‘mycket vill ha mer’, som det heter. Och den ändamålsglidning som vi tidigt varnade för kom förstås lika säkert som ett brev på den analoga posten. Inte bara FRA, utan SÄPO, Polisen, Skattemyndigheten mfl såg förstås sin chans att få tag på information som kan va bra att ha och när nu kommuner står för infrastrukturen så är det väldigt enkelt att koppla in sig på statsnät och tanka filer utan att behöva bekymra sig om enskilda företags villighet.

Går det så görs det. Att diskussionen förs, betyder sannolikt att man redan använder möjligheten, och nu vill städa upp efter sig och få avtal på plats så man slipper jobbiga diskussioner i framtiden. Precis som med FRA så var det knappast så att man inte ”signalspanade” (ett finare ord för fildelning för stater) innan man fick det lagligt reglerat. Det är bara det att man inte säger det högt, för, som Jack Nicholson sa, ”You Can’t Handle The Truth!”.

Så, nu är frågan, hur skyddar man sig i statsnät? Frågan är för mig mycket aktuell, eftersom vi kommer koppla in oss i vår kommuns statsnät i vinter, och jag vill ogärna dela mina upphovsrättsskyddade verk (min email, chatloggar och annat) med klåfingriga statsanställda.

 1. Det första steget verkar vara att skaffa en operatör med integritet. Där är Bahnhof kända för att stå upp för mänskliga rättigheter på nätet.
 2. Det andra steget är rimligen att köra all trafik genom VPN?
 3. ???
 4. Profit!
 • Lundin Ale

  Själv håller jag på att undersöka TOR Network och avser att så småningom sätta upp det på en testmaskin. Jag vet lite för lite om det ännu, men tydligen är det en lösning som används av av journalister och NGOs utomlands när känslig information måste hanteras på ett säkert sätt, exempelvis i kontakten med whistleblowers eller opposition i diktaturer. Jag vet inte om du kan/behöver använda det för hela din verksamhet, men för att skydda din upphovsrätt och verksamhet är ju behovet högst verkligt. Vad händer om ditt arbete som legat vilande på din dator i några månader dyker upp på en amerikansk site innan du själv hunnit publicera? Eller om materialet du håller i är politiskt kontroversiellt, riskerar du att förlora uppdrag då? eller kanske någon av dina kontakter, säg en transexuell ryska, råkar riktigt illa ut i hemlandet.
  https://www.torproject.org/
  http://www.newyorker.com/strongbox/
  http://www.frequency.com/video/american-ingenu/95920599#51912353 (Rachel Maddow, c:a 2:30, framförallt från 13:50)
  http://www.newyorker.com/online/blogs/closeread/2013/05/introducing-strongbox-anonymous-document-sharing-tool.html

  Jag är medveten om att jag inte lämna några praktiska tips här, men jag har som sagt inte läst in mig på detta och har varit blockerad av annat under en längre tid. Någon gång efter jul tänkte jag sätta igång med det.

  • Hanna Söderström

   NSA äger över hälften av alla TOR-servrar, så jag tror det är rätt kört som praktisk lösning, utöver att det är mer ett sub-nät än ett sätt att surfa säkert.

   • Lundin Ale

    Ah, tack för varningen, paranoian stiger. Det kunde man ju vänta sig och det var ju just sånt här som gjort att jag väntat med att bara installera nåt innan jag satt mig in i hur det fungerar. Bättre att fortsätta köra öppet och vara medveten om det, än att felaktigt inbilla sig att ingen utomstående kan lyssna. Jag ska fortsätta att försöka lära mig lite mer detaljer om Strongbox och se om det är en framkomlig lösning. Jag hör av mig framåt vårkanten om jag hittar nåt (fast då är det ju inte längre ”jag” som hör av mig), men, jag kanske inte heller letar efter samma sak som du.

 • Linnar

  Det är inte bara dåligt med övervakning. De som blivit näthatade nästan till döds uppskattar om det går att hitta idioterna som näthatar. Jag hoppas innerligt att det kommer en teknik där ingen kan vara anonym på nätet, då blir vi av med patrasket.

  • Hanna Söderström

   Nej det är sant, men i mina ögon är grunden för fria åsikter och demokrati viktigare att bevara än att förhindra att folk trakasserar andra.

 • Sandra

  Jag gillar analogin med fildelning. :) Hur skydda sig? Själv satte jag upp en privat VPN-server som jag tunnlar alla mobila enheter genom, den i sin tur skickar trafiken vidare genom en kommersiell VPN-tjänst. Kommer att sätta upp en egen mail-server också, så fort jag får tummarna loss och fixat domän. Gemene man eller kvinna har förstås tyvärr inte förmåga att göra sådant, trots att kunskapen om hur man går tillväga är lättillgänglig.