Post 2008 – Övervakningssamhället

Vi var många som hade vårt kanske första och största politiska engagemang mellan åren 2006 till 2008. Bloggbävning blev ett modeord och ämnet som engagerade oss var övervakning, rätten till integritet och staten och dess myndigheters kontrollmani.

Allt engagemang fick ett antiklimatiskt resultat när Riksdagen röstade igenom FRA-lagen – visserligen med gråtmilda ögon hos enskilda ledamöter – trots massiva protester. I efterhand har det visat sig att politikerna gjorde detta därför att svenska staten ville låta sig rövknullas av USA. Information, big data, är nämligen en råvara som har ett stort värde att tradea med. Och precis som man måste ha något att bidra med för att få delta på en stängd torrent-sajt, så måste svenska staten bidra med information för att få leka med de stora pojkarna på den internationella arenan.

Eftersom Sverige sitter på en de stora knytpunkterna för Internets infrastruktur, så blev vi en viktig part att få in på de västerländska staternas fildelnings-nätverk. Genom att Sverige delar med sig av data, så slipper USA krångla med alla enskilda länder i vår omgivning. De bara tankar rakt ifrån vår knytpunkt. Sverige agerar router, skulle man kunna säga.

Men ’mycket vill ha mer’, som det heter. Och den ändamålsglidning som vi tidigt varnade för kom förstås lika säkert som ett brev på den analoga posten. Inte bara FRA, utan SÄPO, Polisen, Skattemyndigheten mfl såg förstås sin chans att få tag på information som kan va bra att ha och när nu kommuner står för infrastrukturen så är det väldigt enkelt att koppla in sig på statsnät och tanka filer utan att behöva bekymra sig om enskilda företags villighet.

Går det så görs det. Att diskussionen förs, betyder sannolikt att man redan använder möjligheten, och nu vill städa upp efter sig och få avtal på plats så man slipper jobbiga diskussioner i framtiden. Precis som med FRA så var det knappast så att man inte ”signalspanade” (ett finare ord för fildelning för stater) innan man fick det lagligt reglerat. Det är bara det att man inte säger det högt, för, som Jack Nicholson sa, ”You Can’t Handle The Truth!”.

Så, nu är frågan, hur skyddar man sig i statsnät? Frågan är för mig mycket aktuell, eftersom vi kommer koppla in oss i vår kommuns statsnät i vinter, och jag vill ogärna dela mina upphovsrättsskyddade verk (min email, chatloggar och annat) med klåfingriga statsanställda.

  1. Det första steget verkar vara att skaffa en operatör med integritet. Där är Bahnhof kända för att stå upp för mänskliga rättigheter på nätet.
  2. Det andra steget är rimligen att köra all trafik genom VPN?
  3. ???
  4. Profit!