Hur är det ställt med alternativa energikällor eg?

Vi hade inte mindre än tre strömavbrott förra helgen. Det fick mig att googla ämnet solpaneler och vindsnurror, för att undersöka om det hänt något sedan gymnasiet (ca 10 år sen), när jag senast uppdaterade mig om alternativa energikällor. Det visade sig dock fortfarande vara ett område främst för hobbyentusiaster med stor plånbok och litet behov av trygghet i elförsörjningen.

Jag kontaktade den svenske forskaren Mikael Syväjärvi, efter att ha läst om nya kiselceller som hade extremt hög effektivitet, jämfört med den nuvarande tekniken. Citerar nedan (har klippt bort lite ur mitt mail som inte är relevant i sammanhanget):

Hej Mikael!
Hur går forskningen på ert material och när tror du det är rimligt att förvänta sig mer prisvärda solceller för privat bruk? Mvh Hanna

Hej Hanna,
den forskning som jag arbetar på är helt ny, och kanske inte har samma ekonomiska fördelar som dagens lösningar. Däremot finns det fördel inom visa avgränsade områden. Prisvärda solceller i Sverige är en debattfråga eftersom vi inte har så kraftig sol. Nyligen har det studerats att man får ut mer i Sverige om solcellerna kan följa solens bana. Investeringskostnaderna kommer nog fortfarande blir ett antal år, så räkna inte med några genombrott att du får igen en investering på kort tid. Om din fråga gäller uppvärmning av hus så skulle jag nog föreslå att kolla på bergvärme. /Mikael

De sidor där jag läst om vindsnurror för privat bruk underströk vikten av att bo i ett område med mycket blåst. Eftersom jag bor i ett villaområde i Västmanland med skog omkring så insåg jag att blåst är kanske inte det jag har som mest av… Sol är alltså inte heller en realistisk strömkälla i Sverige, enligt en framstående forskare på ämnet.

Så min naturliga följdfråga blir naturligtvis, hur mycket av miljömupparnas lösningar har egentligen någon som helst grund i verkligheten och en konsekvensanalys av denna? Hur mycket är enbart fromma förhoppningar? Är det lika faktabaserat som deras ”95% säkerhet” att mänskligheten ligger bakom klimatförändringarna (som stått stilla i snart två decennier)?

Jag skulle gärna se en decentraliserad strömförsörjning, där hushåll kan producera ström, men jag är inte civilingenjör och har ingen koll på de tekniska svårigheterna i att koordinera strömfördelningen i ett nät. Jag kan bara konstatera att första snön knappt börjat falla innan vi har tre strömavbrott på en helg och ska det fortsätta såhär i framtiden vill jag inte gärna ovanpå denna otrygghet lägga till att kostnaden ökar dramatiskt när strömproducenterna efter stora investeringar påhejade av politiker inser att Sverige inte har förutsättningar varken för sol eller vind-kraft.

Jag vet att jag har många kunniga läsare med stor kunskap på dessa områden, så det vore jättekul om någon tog sig tid kommentera i ämnet!