Slöjförbud och Sexköpslag

Det är fascinerande att se hur somliga liberaler vrider och vänder sig för att slingra sig ur det inkonsekventa resultatet av att avvika från principer – av bekvämlighet. Det är lite som när kristna plockar bibelcitat för att stödja åsikter de redan bestämt sig för är de rätta. Det mest uppseendeväckande exemplet på detta är debatten kring slöjor versus sexköpslagen.

I det ena exemplet understryks vikten av kvinnors rätt att äga sin egen kropp och välja vad man gör med den – inklusive hur man klär sig, oavsett om det kan antas att de flesta som går runt i burka och niqab världen över sannolikt inte gör det för att de vill utan för att de annars riskerar utsättas för social stigmatisering i bästa fall och offentlig piskning eller fängelse i värsta fall (ofta kombinerat med våldtäkt från personer ur polisväsendet).

I andra exemplet spelar den enskilda kvinnans åsikter och frihet över sin egen kropp plötsligt ingen roll längre, utan nu är det kollektivet kvinnor och hur handel med sex ofta används för att utnyttja kvinnors utsatthet – varför den enskilda kvinnans rättigheter får vika undan för vad feminister uttrycker som ”the greater good”. Därav sexköpslagen.

Nu kanske någon argumenterar att ”kvinnor får faktiskt sälja sex, men det är förbjudet att köpa”. Visst, med samma resonemang borde det vara kriminellt att sälja niqab/burka och att på något sätt uppmuntra hantering av dessa. Det är inget jag ser någon feminist argumentera för? Och är det kriminellt att övertyga sin partner att bära burka/niqab? Är det kriminellt att predika att kvinnor som inte bär dessa plagg hamnar i helvetet, är moraliskt underlägsna och i princip får skylla sig själva om de blir våldtagna?

Jag stödjer absolut varje människas rätt att välja hur hen vill klä (eller inte klä) sig. Du ska va fri att gå i burka, eller naken och ingen ska lagligt vara fri att våldta, misshandla,  hota eller uppmuntra liknande handlingar mot dig på grund av detta!

Men samma rätt att ha sex med vem man vill och givetvis också att ta betalt för detta, utan att på motsvarande sätt utmålas som ett offer för andras ändamål är självklar för mig.

Hur kan man som liberal feminist vara för sexköpslagen och samtidigt inte förespråka ett kollektivistiskt motiverat förbud av heltäckande religiösa plagg som uttrycker ett kvinnoförtryckande ideal i det offentliga?