Porrpung

En mamma skriver på SVT Debatt om hur hennes 14åriga dotter rakar könet i tron att killar inte kommer vilja ligga med henne annars. Jag vet inte om rubriken är vald av mamman ”Varför tror min dotter att hon måste raka sitt könshår för att bli älskad?” men om dottern knullar för att bli älskad är det nog något annat som är fel. Något mamman kanske borde ta sig en kritisk funderare över. Men på tal om rakning; ”porrpung” någon?

Låt mig säga tydligt att jag inte har minsta invändning om en vuxen kvinna av olika skäl vill raka hela underlivet. Det jag vill uppmärksamma är att små flickor långt innan de gör sin sexdebut tycker att de måste göra det för att killarna vill ha det så.
SvT Debatt

Frågan om slätrakade kön är en åldersbaserad fråga, eller en ”modegrej” om man så vill. Begreppet ”porrpung” kommer ifrån att killar rakar underlivet så som man ursprungligen gjorde i porrfilmer. Jag vet inte om någon använder begreppet ”porrfitta”, men jag tror inte det. Idén att man ska raka sig mellan benen är vid det här laget gammal och jag tror ingen ungdom reflekterar över att det kommer ifrån porren, lika lite som stringtrosorna som används för att det är fult när trosorna syns igenom tajta byxor.

Lika lite tror jag killarna som rakar sig eller har ångest över att de inte ser ut som actionfigurer fast deras kroppar (som dessutom ofta ligger flera år efter tjejernas i utveckling) inte har en chans i konkurrensen från äldre killar. Frågan om kroppsideal är inte en kvinnofråga. Den ständiga stämplingen av tjejer som offer däremot – är det.

Vem ställer den kritiska frågan om hur unga killar mår och vilka kroppsideal de har? Det är lätt skylla på killarna, men de mest kritiska blickarna vad gäller kvinnors utseende kommer alltid ifrån andra kvinnor. Killar får man va glad om de ser att man klippt håret. Tjejkompisarna kommer se om dina naglar inte är i perfekt skick, om du inte hunnit noppat ögonbrynen eller om du börjar lägga på dig kring magen.

Det är oerhört sällan jag hör en kille säga att hans kroppsideal är en avmagrad tjej. Den vanligaste beskrivningen är ”jag vill ha något att ta i” eller ”jag gillar kurvor”. Däremot vet jag inte hur många gånger jag hört tjejer beskriva sina kroppsideal nära resultatet av anorexia. Och om du nu mot förmodan skulle komma på tanken att fråga en man vad han har för kroppsideal – ja kring sig själv då alltså – så är det förmodlingen inget som går att uppnå utan anabola.

Frågan om destruktiva kroppsideal är inte en kvinnofråga. Frågan om att raka underlivet är lika lite en jämställdhetsfråga som att raka sig under armarna. Det är helt enkelt något man gör i vår kultur därför att det anses fräschare. Den ständiga stämplingen av tjejer som offer som måste tas hand om av samhället däremot ÄR en kvinnofråga. Det är hög tid att sluta göra problemformuleringarna utifrån synen på kvinnan som ständigt hjälplös, passiv och omyndig.