Strukturell naivitet – igen

Jag har skrivit om detta många gånger, men det tål upprepas. Sverige lider av en strukturell naivitet som gör oss till ett mer än lovligt tacksamt offer för den mer cyniska delen av jordens befolkning. 

Alla födds vi blåögda och naiva, men det är en del av processen att bli vuxen att inse och acceptera att världen inte är en saga, där det goda alltid vinner och där du kan göra fel hur många gånger som helst så länge du försöker och har hjärtat på rätt ställe!

Sanningen är att varje val har en kostnad, både i det öppna och i det dolda. Att göra något som inte fungerar har en öppen synlig kostnad i bortslösad tid, energi och pengar, men utöver detta också en dold kostnad på grund av att du spenderat pengar som kunde ha gjort nytta på något annat. Varje val är ett val där alternativen väljs bort, lika mycket som det utvalda väljs till.

Jag håller på principen att det som kan förklaras med ren dumhet, inte skall tillskrivas illvilja. Politiker är helt enkelt över lag inte de skarpaste knivarna i kanoten. Hjulet snurrar, men hamstern är död, och så vidare.

Men det är klart, spenderar man någon annans pengar och det viktiga inte är om saker fungerar, utan att det ser ut som man bryr sig, så blir förstås logiken en annan. Det enda värre än att göra idiotiska saker är att inte göra någonting. Goda avsikter så är du nästan i mål. Om inget av det du hoppats blir verklighet, så kan du alltid trösta dig med att mer pengar och mer av samma sak kan vara svaret! Varför dra lärdom och lägga tid på sånt där jobbigt som empiriskt stöd och ansvarsfullhet, när det är du själv som definierar ansvar och mer spenderade skattekronor tillåts betyda mer omtanke? Journalisterna kommer ju inte säga emot. De lever på snyfthistorier där alla principer kastas överbord för den fina känslan i magen av att ha gjort något fint i stunden, på det långsiktigas bekostnad.

Faktum är att varje misslyckande är ett dubbelt misslyckande. Pengar spenderade på att utifrån oklar empirisk grund ”rehabilitera” turnémördare som varit i Syrien och dödat, lemlästat, tagit sexslavar och allmänt uppvisat det absolut värsta sidorna av mänskligheten sedan nazismen, är pengar tagna från alla andra ändamål de kunde ha spenderats på. Exempelvis de offer som flytt till Sverige från Syrien just på grund av dessa turnémördare.

Finns det något som helst stöd för idén att jobbcoach och praktikplats hindrar, eller ens minskar risken att religiösa fundamentalister åker på mördarturné? Eller handlar det bara om att se ut som om man gör någonting, dvs spenderar pengar med gott uppsåt?

– För det första har inte alla som återvänt gjort vedervärdiga handlingar. De som har gjort det ska förstås straffas, men andra som reser ned har kanske mer eller mindre lurats in i något de inte kunde föreställa sig i förväg. De vänder tillbaka så fort det bara går, säger Mona Sahlin.

SVD

Det här är ISIS. De rekryterar med videos där de visar just avrättningar, ofta genom att tålmodigt skära halsen av någon tills huvudet lossnar från kroppen. Halal-slakt, fast på människor. Det finns INGEN som åker till Syrien för att de tror att de ska dela ut filtar. De VET vad de ger sig iväg till. De är kort sagt inte några jävla svenska socialarbetare som tror gott om alla.

När de sedan vänder ”hemåt”, får de praktikplats (!) innan de reser tillbaka en gång till och dör. Det är iaf vad som hände med två av de Vivalla-terrorister som nyligen dog i norra Irak efter att ha deltagit i strider för IS/Daesh.

Medan Danmark överväger åtala turnémördare som dessa för landsförräderi, så tar Sverige till det ”tunga artilleriet” i form av snuttefilt, praktikplats och kanske en extra positivt inställd kommunanställd som mot all erfarenhet hoppas att det denna gång ska göra skillnad. För alla är ju goda innerst inne!

När ska ni dumma, naiva svenskar förstå att dessa människor faktiskt tar sin religion på allvar? Att de inte som Svenska Kyrkan relativiserat sönder sin tro till oigenkännerlighet, utan att de faktiskt på fullaste allvar tror att om de strider och dör för sin tro, så kommer dom få 72 oskulder i paradiset? Alltså på riktigt?

Att det inte duger med att hänvisa till dålig utbildning och brist på jobb för att förklara varför enskilda personer är redo att mörda, våldta och halshugga till och med små barn för att de inte delar deras tro?

Ni har inga svar. För ni vägrar acceptera den enkla sanningen. Att de faktiskt menar vad de säger och att de helt enkelt finns något sådant som genuin ondska i denna värld. Och den drar sig inte en sekund för att utnyttja naiva människors godhet. Den tar emot din godhet med ett leende, sen dödar den dig och stjäl det du inte gav. Och reflekterar inte en sekund över det. Den går in i äldreboenden och rånar gamla på deras värdesaker, från deras kropp. Den kräver att få särskilda rättigheter, men skulle aldrig ge någon annan samma behandling. Den misshandlar oprovocerat gamla och svaga människor till och med barn. För att onda människor finner det roligt att se andra lida.

Vakna upp ur er jävla dröm! Det vore en sak om er naivitet bara gick ut över er själva, men era beslut skadar hela den svenska befolkningen. Fanns det någon rättvisa i världen hade ni inte haft något förtroende kvar. Men ni spenderar andras pengar på turnémördare medan Svenska veteraner varken får terapi, praktik eller hjälp att hitta jobb.

Det är skamligt. Ni är skamliga. Och ni har inte ens vett skämmas. Ni tror på fullaste allvar att ni försöker göra något gott! Er dumhet är nog för att ge mig mardrömmar.

Mer läsvärt:

90årig kvinna misshandlad och rånad av gärningsman som av okänd anledning saknar signalement