Svensk Riksdag

Jag hade önskat att jag hunnit skriva lite om mina tankar kring budgeten igår, men pga omfattande stress med skoluppgifter som ska redovisas nu på morgonen så har jag inte haft tid.

Jag kan konstatera att Sverigedemokraternas beslut blev som jag förväntat mig, att rösta på Alliansen för att fälla Regeringen. Jag var mindre säker igår än jag varit innan, efter diskussioner där jag fått uppmärksammat att även om SD släppt igenom en budget, så hade de bibehållit sin vågmästarposition och kunnat fälla enskilda lagförslag. Det hade inte varit ett uppenbart sämre läge, samtidigt som man till följd av maktdemonstrationen gjort uppenbart vem som har makten i Riksdagen.

Nu blev det inte så. Stödet för beslutet att fälla Regeringen är väl förankrat inom partiet och i den egna väljarkåren. Samtidigt vet vi att en överväldigande majoritet av svenska folket vill ha mindre eller låsta nivåer av invandring, inte de exponentiellt ökande nivåer som varit mönstret de senaste decennierna.

Presskonferensen var genialisk. Hela presskåren i livesändning utan möjlighet att styra sändningen blir ett perfekt tillfälle för SD att obehindrat nå ut med sin politik. En allt mer panikslagen journalistkår inser detta, men står maktlösa att göra något, utan det beslut som de så förtvivlat gärna vill ha. Och beslutet kommer. Efter att Aftonbladet i ren panik avbrutit sin livesändning från presskonferensen och SVT tagit in en reporter som idiot-summerar händelserna över Mattias Karlssons (SD) presentation för att dränka ut ljudet av den faktapresentation som PK-media så desperat försökt tysta under åratal. Just då kommer beskedet.

Inte bara tänker SD fälla Regeringens budget. De tänker principiellt fälla varje budget som ger ökad invandring och varje regering som inkluderar Miljöpartiet.

Det är en hårdare position än jag förväntat mig. Men jag antar att har man väl bestämt sig finns ingen anledning att låtsas som annat. Skyttegraven är grävd. Trupperna är redo för strid. Nu är initiativet hos fienden och de vet att oavsett när de anfaller så kommer de förlora. Så de försöker desperat hitta ett sätt att skjuta det oundvikliga framför sig.

Sverigedemokraternas position är inte omöjlig. De begär att Regeringen ska förhandla med dem för att få deras stöd. Sveriges tredje största parti går inte ignorera. Ett nyval kommer stärka Sverigedemokraterna. Chansen att Alliansen återgår till sitt historiska misstag med intern splittring för att återigen placera Socialdemokraterna på tronen, framgår som ganska osannolik. Jag tror Alliansen hellre tar chansen med nyval och sig själva i Socialdemokraternas position. Ett starkare Sverigedemokraterna gör det mer förståerligt att påbörja samtal, liksom hotet om ännu en regeringskris och en befolkning som tydligt sagt sitt i frågan.

Hur de än vänder sig har de rumpan bak.