Därför vinner Alliansen nyvalet

Känslan hos ett partis medlemmar är viktiga inför ett val. Kan man inte engagera fotsoldaterna så blir det helt enkelt ingen valrörelse. Alliansen förlorade valet 2014 och i ett nyval har man chans att få revansch. Det är förstås motiverande för alla Allianspartiernas engagerade partimedlemmar.

Socialdemokraterna och de andra partierna i vänsterblocket har däremot inte mycket att vinna på att tvingas ut i valstugorna ännu en gång. De har ju precis vunnit ett val. Med mikroskopiska 0,01%. Det var knappast någon jordskredsseger. Att uppbåda samma engagemang ännu en gång är svårt, men att göra det mot bakgrund av hur lite utdelning det gav för bara några månader sedan, är nog nära omöjligt.

Att Carin Jämtin därför uttrycker håglöshet inför nyval är inte konstigt. Känslan av besvikelse och frustration är nog något de flesta i vänsterblocket delar just nu. De känner sig bestulna på sin vinst. De kommer behöva tid att svälja nederlaget innan de är redo att ta i igen. När det sker ska de gå till val på den politik de precis gjort ett väldigt medelmåttigt valresultat på.

Efter ett val är det naturligt att vinnarna granskas extra hårt. Det är trots allt deras politik som förväntas bli verklighet och nya ministrar får ingen smekmånad i media. De synas hårt. Det tar på förtroendet. Och när man inte ens får igenom sin första budget så har man nu förlorat chansen att ta igen detta och visa i praktiken att man faktiskt är regeringsdugliga i praktiken.

Så facit blir en massa granskade ministrar, en statsminister som utmålas som förhandlar-Jesus, men som i praktiken förlorat allt han försökt åstadkomma. Det är inget vinnande lag att gå till match med, direkt.

I andra änden finns Alliansen, som i jämförelse med de senaste två månaderna får sina 8 år att framstå som höjden av trygghet och stabilitet. De har visat att de kan regera. För de som velar mellan blocken lär det valet inte bli svårt. Trygghet väger tungt för de flesta människor. I ett omval så minskar röstdeltagande. Men lägre deltagande gynnar traditionellt högerpartier, eftersom deras väljare är mindre benägna att stanna i soffan. Det ger ett relativt övertag.

Sverigedemokraterna

Att media och proffstyckarna inte har någon förståelse för Sverigedemokraterna är vid detta lag tydligt. De förutsåg inte jordskredssegern i valet 2014. De förutsåg inte att Sverigedemokraterna skulle fälla Regeringens budget. De bygger sin analys på partiet på fördomar, inte förståelse. Därför kommer förstås deras analys av resultatet i ett nyval 2015 slå lika fel.

Sverigedemokraternas sympatisörer vill röra om. De är trötta på enigheten och konsensuskulturen som präglat Sverige så länge. Bryter Sverigedemokraterna mot praxis? Så mycket bättre! Det engagerar väljarna ännu mer och gör dem ännu mer villiga att gå och rösta.

Sverigedemokraternas väljare har ingenting att förlora och allt att vinna på ett nyval. Stärkta av att chocka etablissemanget med sitt resultat i valet 2014. Stärkta av att nu fått demonstrera sin makt mot de etablerade partierna. Stärkta av en samhällsutveckling som gör problemen med massinvandringen uppenbar för allt fler människor runt om i landet och frågan omöjlig att inte samtala om vid köksborden runt om i landet. Hur mycket asylmottagning tål Sverige, är en fråga som förtjänar ett svar.

Därför blir nyvalet 2015 ett val om Sverigedemokraterna. Det blir ett val mot etablissemanget. Och deras momentum har knappast tappat energi sedan valnatten. Tvärtom.

Alliansen kommer vinna nyvalet, men Sverigedemokraterna kommer vara de som tjänar mest på det. De har helt enkelt mest att vinna. De är de enda som presenterar ett nytt alternativ och en möjlighet till faktisk förändring. Det erbjudandet saknar både höger och vänsterblock. Och de kan inte göra ett jota åt det.