StudentBay frias!

Den man som stod åtalad för att ha drivit Student Bay frias i Södertörns tingsrätt.

Domstolen slår fast att åklagaren på alla punkter misslyckats med att visa att den åtalade var huvudansvarig eller den som startade Student Bay, trots att han var den som programmerat och skött hemsidan och fått in över 50 000 kronor på sitt konto för nedladdade böcker.

Han frias också från den alternativa åtalspunkten medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Svensk Bokhandel

Nu är frågan om fallet överklagas eller inte?

Mer hos: SvD
 • Rubriken är helt felaktig. Tjänsten Student Bay har inte alls friats, det är en person som var misstänkt för att driva sajten som man inte lyckats binda till brottet. Förhoppningsvis kommer detta att åtgärdas i högre instans.

  • Fredrika

   > ”Rubriken är helt felaktig. Tjänsten Student Bay har inte alls friats, det är en person som var misstänkt för att driva sajten som man inte lyckats binda till brottet.”

   Hmm, tänk om du kunde föra samma resonemang när det gäller Pirate Bay, då kanske du skulle förstå attsajten Pirate Bay inte är en olaglig sajt, bara för att några individer dömts.

   Apropå felaktiga rubriker, hur många sådana återfinns det på din blogg?

   > ”Förhoppningsvis kommer detta att åtgärdas i högre instans.”

   Även om individen är oskyldig till det faktiska påstådda brottet? Rättens ledamöter som garanterat är mer kunniga än dig om juridik har kommit fram till att han ska frikännas, men du med ditt bättre vetande har redan kommit fram till att han faktiskt är skyldig och därmed förhoppningsvis ska dömas, trots att inget brott bevisats?

   • Personen kan vara oskyldig men jag håller detta som osannolikt. Men vi får väl se hur det går, jag förutsätter att domen överklagas. Hur som helst så har inte ”studentbay” friats som rubriken antyder.

    • Fredrika

     > ”Personen kan vara oskyldig men jag håller detta som osannolikt.”

     Sannolikhetslära är inte vad som avgör rättslig skuld. Inte heller nämnde du faktiskt skuld som relevant premiss för fällande dom, du skrev enbart att det förhoppningsvis ändras. Eftersom du inte känner till någon skuld så baserar du din åsikt på något annat än skuld, dvs din egna vilja alternativt din egna tro. Du sätter än en gång den som den relevantaste premissen.

     > ”Hur som helst så har inte ”studentbay” friats som rubriken antyder.”

     Inte heller har Pirate Bay fällts, alltså är sajten laglig. Du missade den poängen med kommentaren innan? När det gäller friande så är du kvick att påpeka att det inte gäller sajten, utan bara individen, men när det gäller fällande hävdar du tvärtom att det är sajten som är fälld och olaglig, inte individen. Om du ändå vidhåller att sajten ska kunna hävdas vara olaglig, för att individen fällts, så ska samma resonemang gälla omvänt, och om alltså individen är friad, så är sajten det också, något du hycklande invände emot inledningsvis.

     • Simon Forsman

       Det han menar är snarare att driften av siten inte är laglig (Vilket även gällde tidigare versioner av TPB (hurvida driften av nuvarande TPB är laglig har inte prövats då nuvarande version är mer en sökmotor än en torrentsite), en site i sig är varken laglig eller olaglig.

      Det är sättet ensite drivs på som avgör hurvida det är lagligt eller olagligt, det finns gott om material som är fritt att sprida och upphovsmännen kan såklart själva välja att sprida sina verk på diverse siter om de så vill, driften av TPB skulle vara helt laglig om de tog bort torrents som bröt mot upphovsrätten. (Samt kanske lämnade ut uppgifter om uppladdare i de fall där torrents bryter mot upphovsrätten upptäcks).

      Det här blev alltså en friande dom för att åklagaren misslyckats med att knyta den åtalade till driften. Då den åtalade har fått in pengar från sidan så är den stora frågan:
      Varför misslyckades åklagaren? (Om pengarna är betalning för utvecklingsarbetet så borde det vara lätt att spåra och sätta dit den som betalat istället, om det är pengar som användarna betalat in till tjänsten så är det ganska uppenbart att den åtalade haft en del i driften och därmed borde ha dömts)

      Denna site sålde dessutom de upphovsrättsskyddade verken så även med PPs förslag på upphovsrättsreform så borde den som drev studentbay ha fällts. (Det kostade 20kr om man ville ladda hem böcker utan att först ladda upp en ny bok)

     • Fredrika

      > ”Det han menar är snarare att driften av siten inte är laglig..”

      Snälla, försök inte tolka vad NTP menar, oftast framstår det som att han inte ens själv vet det.

      Sen, det finns inga prejudicerande domar som säger att generell drift av länksajter motsvarande den av Student Bay är olaglig.

      > ”..(Vilket även gällde tidigare versioner av TPB..”

      Stämmer inte, det finns inga prejudicerande domar som säger att Pirate Bay’s tidigare form av drift är generellt olaglig.

      > ”..(hurvida driften av nuvarande TPB är laglig har inte prövats..”

      Varvid den driften klassas som laglig av rättssystemet

      > ”..då nuvarande version är mer en sökmotor än en torrentsite), en site i sig är varken laglig eller olaglig.”

      Försök förklara det för Pelle/Urban/NTP.

      > ”..det finns gott om material som är fritt att sprida..”

      Jupp, exempelvis allt upphovsrättsskyddat från Hollywood. I många länder är det fullt lagligt att sprida allt upphovsrättsskyddat material till vem som helst, eftersom upphovsrättsmonopolet där inte reglerar nyttjande i icke-förvärvssyfte, så du kan exempelvis sprida senaste Hollywood-filmen lagligt via en torrent som du indexerar på Pirate Bay.

      > ”..driften av TPB skulle vara helt laglig om de tog bort torrents som bröt mot upphovsrätten.”

      För det första så bryter inte torrents mot upphovsrätten, för det andra så är Pirate Bay helt laglig enligt vårt rättssystem oavsett om man plockar bort torrents eller inte.

      > ”..(Samt kanske lämnade ut uppgifter om uppladdare i de fall där torrents bryter mot upphovsrätten upptäcks).”

      Kanske? Sitter du och gissar om juridiska detaljer som du inte har nån som helst aning om?

      > ”Det här blev alltså en friande dom för att åklagaren misslyckats med att knyta den åtalade till driften.”

      Det blev friande dom eftersom inget brott kunde bevisas.

      > ”Då den åtalade har fått in pengar från sidan så är den stora frågan:
      Varför misslyckades åklagaren? (Om pengarna är betalning för utvecklingsarbetet så borde det vara lätt att spåra och sätta dit den som betalat istället, om det är pengar som användarna betalat in till tjänsten så är det ganska uppenbart att den åtalade haft en del i driften och därmed borde ha dömts)”

      Att man får pengar är inget uppenbart bevis för att man på ett olagligt sätt har varit inblandad i drift av en sajt.

      > ”Denna site sålde dessutom de upphovsrättsskyddade verken..”

      Stämmer inte, den tog betalt för ett medlemskap.

      > ”..så även med PPs förslag på upphovsrättsreform så borde den som drev studentbay ha fällts.”

      Stämmer inte. Du blandar hop spridandet av kopior, vilket uppladdaren eller hostingsiten gör, med spridandet av länkar. Det finns inget förbjud i nuvarande lag mot att kommersiellt indexera länkar.

      > ”(Det kostade 20kr om man ville ladda hem böcker utan att först ladda upp en ny bok)

      Nej, medlemskapet på forumet kostade pengar. Nedladdningen från hostingsiten var gratis.

      Det var inte många rätt du fick till där du?

 • Tack för infon! Vi kommer att skriva om detta också snart